Vágólapra másolva!
Max Verstappen szerint egészen máshogy alakult volna a Forma-1 legutóbbi hét éve, ha 2014-ben nem vezetik be a hibrid erőforrásokat. A holland pilóta úgy véli, ebben az esetben maradt volna a Red Bull dominanciája.

Mint minden sportban, a Forma-1-ben sincs sok értelme a "mi lett volna ha" kezdetű felvetéseknek, Max Verstappen mégis eljátszott a gondolattal, hogy mi lett volna, ha a 2014-es szezonra nem vezetik be a jelenleg is érvényben levő motorszabályokat, és a V8-as erőforrásokat nem váltják fel a V6-os hibridek.

2013-ban még a Red Bull volt verhetetlen, 2014-re azonban átvette a helyét a Mercedes Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Paul Gilham

A szabályváltozás előtt a Red Bull dominálta a sportágat, 2010 és 2013 között zsinórban négy egyéni és négy konstruktőri világbajnoki címet nyertek. Az új motorok bevezetésével azonban a Mercedes állt az élre, és minden rekordot megdöntve már zsinórban hét duplázásánál tart. Verstappen szerint azonban ha nincsenek az új szabályok, könnyen elképzelhető, hogy maradt volna a bikások egyeduralma.

– nyilatkozta az Autosportnak a holland pilóta. – Bizonyos szempontból a váltás tökéletes volt a Mercedesnek. Természetesen már nagyon korán elkezdtek készülni a V6-os korszakra és kezdettől fogva jó motorjuk volt. Szerintem alapvetően ez segített sokat nekik."

A Red Bull legutóbb a 2013-as Indiai Nagydíjon ünnepelhetett egyéni világbajnoki címet még Vettellel Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Paul Gilham

Azt ugyanakkor nem lehet elvitatni a Mercedestől, hogy azután is az élen tudtak maradni, hogy elveszítették kezdeti motorelőnyüket, hiszen 2018-ban és 2019-ben már semmiképpen sem az övék volt a legjobb erőforrás. „Szerintem nagyon gyorssá tették az autójukat. Jó végsebességgel pedig természetesen minden sokkal jobban fest. De 2020-ban az autójuk is elképesztő volt, ezt nem lehet elvitatni" – ismerte el Verstappen.

A holland pilótán persze csak részben segített volna, ha a 2013 utáni korszakban is marad a Red Bull-uralom, hiszen ő csak 2016-ban került a csapathoz.

Verstappen is reméli, hogy az idén nem csak egy-egy futamon veheti fel a versenyt a két Mercedesszel Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Bryn Lennon - Formula 1

A címvédő a hírek szerint 25 lóerővel erősebb erőforrással kezdi az idei évet, így nagy kérdés, hogy ki fogja tudni felvenni vele a versenyt. A Red Bull a Honda utolsó éve előtt nagyon fogadkozik, hogy most már tényleg harcban lesz az év végi elsőségért, Christian Horner csapatfőnök szerint pedig ehhez nem csak a motoron, hanem az autón is javítani kell. „Szerintem jelentős mértékben fejlődtünk. Megértettük a gondjainkat, és remélhetőleg még tovább javíthatjuk ki őket a 2021-es szezonra.

Ebben kell erősebbé válnunk. Minden típusú pályán erősnek kell lennünk, különösen egy 23 futamos versenynaptár esetében" – jelentette ki Horner.