Visszatér az F1-es esemény, ami izgalmat csempészett a karanténba

Forma-1, Lando Norris, McLaren Racing, szimulátor
McLaren Formula 1 driver Lando Norris of Great Britain drives on a motor racing simulator at the Autosport International show held in the NEC convention centre in Birmingham, central England on January 12, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Január végétől ismét lesznek F1-es Virtuális Nagydíjak, ahol valódi Forma-1-es versenyzők mérik össze tudásukat egyéb területekről ismert hírességekkel, de a profi szimulátorosokat is bevonják. A hivatalos bajnokságban elért helyezésért járó pénzdíjat a csapatok jótékony célra fordítják.

A tavalyi évben igencsak előtérbe került az esport, hiszen a tavaszi, illetve kora nyári karantén alatt az F1-es pilóták jobb híján a virtuális pályákon versenyeztek egymással. A legnagyobb érdeklődést kiváltó események a Forma-1 Virtuális Nagydíjai voltak, amelyeket január végén, illetve február elején ismét meg fognak rendezni.

Lando Norris minden Virtuális Nagydíjon ott volt a részvevők között, ám sokszor gondjai akadtak az internetkapcsolattal Forrás: AFP/Oli Scarff

Erre az F1 Esports Pro Series, vagyis a profi szimulátorosok bajnokságának nézettsége is ösztönzést adott. A tavalyi szériát – amelyen Bereznay Dániel az összetettbeli 5. helyet szerezte meg – ugyanis összesen 11,4 millióan nézték élőben online, ami 98 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. A szezon utolsó, brazíliai versenyét összesen 2,7 millióan követték, ami új rekordot jelent.

Az események a közösségi médiában is szép számokat produkáltak, a sorozatra pedig 237 ezren jelentkeztek, ami 117 százalékos emelkedés az előző kiírást alapul véve.

A növekvő népszerűségnek köszönhetően a Forma-1 úgy döntött, hogy a tavalyihoz képest más formában, de ismét rendez Virtuális Nagydíjakat. Az első futamot január 31-én tartják, majd a következő két vasárnap szintén lesz egy-egy verseny. A legfontosabb különbség a 2020-as viadalokhoz képest, hogy ezúttal lesz hivatalos bajnokság, és a helyezésekért járó pénzdíjat a csapatoknak jótékony célra kell fordítaniuk.

A menetrend ezúttal úgy fog kinézni, hogy először profi esportolók küzdenek meg egymással egy öt körből álló sprintversenyen, ami meghatározza a főverseny rajtsorrendjét.

Ennek tudatában könnyen elképzelhető, hogy Bereznay részt vesz az eseményen, mint ahogyan csapattársa, a Pro Series 2020-as bajnoka, Jarno Opmeer is.

A főfutamon viszont már nem ők, hanem a tavalyi viadalokhoz hasonlóan jelenlegi, illetve egykori F1-es pilóták, valamint más hírességek indulnak. Ők 50 százalékos versenyt teljesítenek, és ennek az eredménye alapján kapnak pontokat. A pénzdíjat a csapatok közötti pontverseny végeredménye határozza meg.

A sprintversenyeken akár Bereznay Dániel is részt vehet Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Fantasztikus látni, hogy a 2020-as Pro Series megdöntötte a nézettségi és elérési rekordokat, miután minden alkalommal zseniális versenyzésnek és nagy drámáknak lehettünk szemtanúi – jelentette ki Julian Tan, az F1 digitális üzleti kezdeményezésekért és esportért felelős vezetője. – A koronavírushoz alkalmazkodnunk kellett, ám ez nem befolyásolta, hogy a nézők mennyire élvezik az akciót. 2020 mindenki számára kemény év volt, de 2021-ben még több izgalmat szeretnénk nyújtani, kezdve a Virtuális Nagydíjak visszatérésével.

A tavalyi Virtuális Nagydíjak nem alkottak bajnokságot, de a nem hivatalos pontversenyben George Russell végzett az élen. Rajta kívül többek között Charles Leclerc és Alexander Albon vett részt rendszeresen a futamokon, az egyéb hírességek közül pedig például Thibaut Courtois, a Real Madrid futballcsapatának kapusa volt gyakori vendég.