Vágólapra másolva!
Eddie Jordan úgy tudja, Lewis Hamilton és a Mercedes elsősorban az anyagiak tekintetében nem jutottak közös álláspontra, ő azonban nem hosszabbítana, ha a brit pilóta nem fogadja el az istálló feltételeit. Az egykori csapattulajdonos szerint az Aston Martin hibázott Sebastian Vettel leigazolásával.

Továbbra sincs megegyezés Lewis Hamilton és a Mercedes között, így a hétszeres világbajnok még mindig nem rendelkezik szerződéssel a 2021-es F1-es szezonra. Ugyan még most sem érdemes arra fogadni, hogy a brit versenyző nem lesz ott a bahreini idénynyitón, de tény, hogy a mezőny legsikeresebb tagja igen szokatlan helyzetben van.

Hamilton még mindig nem hosszabbított a Mercedesszel Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Sokan megszólaltak már a témával kapcsolatban, legutóbb pedig Eddie Jordan tette ezt. A 72 éves egykori csapatfőnök állítása szerint tudja, hogy min megy a vita a felek között. Szokásához híven ezúttal is sarkosan fogalmazott azt illetően, hogy mit tenne a Mercedes helyében.

– nyilatkozta az F1-Insider.com-nak. – Úgy hallottam, hogy Lewis több pénzt szeretne kapni, mint amennyit a Mercedes hajlandó lenne fizetni neki. Ezenkívül szerintem a bevételekből való részesedés, valamint a Mercedesen belüli meghatározó szerep is fontos tényező. Ha én lennék a Daimler főnöke, ajtót mutatnék neki. Vagy vezet az általunk megszabott feltételekkel, vagy távozik a csapattól.”

A Jordan F1-es istállójának alapítója az Ayrton Senna halála utáni időszakkal állította párhuzamba a jelenlegi helyzetet. Noha a mostani körülmények szerencsére merőben eltérnek az 1994-es helyzettől, mégis ugyanazt mondaná, mint amit anno Bernie Ecclestone hangsúlyozott.

– jelentette ki. – Annak ellenére, hogy mindenki máshoz hasonlóan Bernie-t is sokkolták és elszomorították a történtek, ő volt az első, aki visszanyerte a higgadtságát, és felszólított minket: »Fejezzétek be a panaszkodást, mindenki pótolható!« Ezt Lewisnak is tudnia kell most.”

Jordan úgy véli, Hamilton is pótolható Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Paul Gilham

És hogy a sokszor jól értesült 72 éves üzletember honnan szerezte az információit? Nos, erre is adott magyarázatot, és elárulta, hogy az F1 egykori mindenható urával is tartja a kapcsolatot. „Nagyszerű forrásokkal rendelkezem, akikben száz százalékig megbízom, emellett megvan a józan eszem. Még mindig kiváló kapcsolataim vannak, Bernie Ecclestone-nal például rendszeresen beszélgetek telefonon keresztül.”

Jordan szerint hiba volt Vettel leigazolása

A következő szezon egyik legérdekesebb kérdése, hogy mire megy Sebastian Vettel a tavaly még Racing Point néven induló Aston Martinnal. Sokak szerint a környezetváltozásnak köszönhetően a német pilóta visszanyerheti régi formáját, ám Jordan ellenkező véleményen van.

A Ferrarinál töltött utolsó két éve siralmas volt [Charles] Leclerc-rel szemben. Nem tudom, miért tűnt annyira rossznak, hiszen végtére is, négy világbajnoki címet nyert. Szerintem túl van már a csúcson, én megtartottam volna Pérezt.”

Annyiban viszont az ír üzletember is egyetért az F1-es közvélemény nagy részével, hogy Vettelnek nem okoz majd gondot csapattársa, Lance Stroll legyőzése. Jordan szerint a kanadai versenyző rendkívül ingadozó formát mutat. „Lance olyan, mint egy zsákbamacska, az ember soha nem tudja, mi van benne. Néha jól vezet, máskor kifejezetten rosszul. [Teljesítményét] semmiképpen sem nevezném kiegyensúlyozottnak.”

Jordan szerint hiba volt Vettel szerződtetése Forrás: Racing Point F1 Team

Vettel érkezése miatt Sergio Pérez távozni kényszerült a silverstone-i istállótól, ám a Szahíri Nagydíj győztesének a Red Bull dobott mentőövet. Jordan úgy véli, ennek az egész folyamatnak a bikások a legnagyobb nyertesei, ugyanis a 30 esztendős versenyző kellően közel lesz Max Verstappenhez.

Senki nem gondolja, hogy ugyanolyan gyors lesz, mint Verstappen, de ő nagyszerű versenyző, aki teljesíteni fogja a Red Bull elvárásait, főleg a futamokon. Közel lesz Maxhoz, így nyomást tudnak majd helyezni a Mercedesre. Az elődje, Alex Albon erre soha nem volt képes.”