Az első Magyar Nagydíj győztese is koronavírusos

Forma-1, Brazil Nagydíj, 2018, Valtteri Bottas, Mercedes, Nelson Piquet
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (L) receives the "pole position award" by former Brazilian racing legend Nelson Piquet (R) after the qualifying ahead of the Austrian Formula One Grand Prix in Spielberg, central Austria, on June 30, 2018. - Valtteri Bottas will start on pole position for Sunday's Austrian Grand Prix with his Mercedes teammate Lewis Hamilton joining the Finn on the front row. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Az első két Forma-1-es Magyar Nagydíjat megnyerő Nelson Piquet is elkapta a koronavírust. A háromszoros világbajnok brazil a veszélyeztetettek közé tartozik, ezért kórházban is volt.

Nemrég Charles Leclerc lett a jelenlegi mezőnyből az ötödik pilóta Sergio Pérez, Lance Stroll, Lewis Hamilton és Lando Norris után, aki elkapta a koronavírust. Míg azonban a monacói versenyző is azok közé tartozik, akik edzettségi szintjük, egészségi állapotuk és életkoruk miatt minden bizonnyal hamar túllesznek a betegségen, addig a 68 esztendős, háromszoros világbajnok Nelson Piquet esetében ez már korántsem magától értetődő.

Piquet Bottasnak adja át a 2018-as Brazil Nagydíj pole pozíciójáért járó díjat Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ugyanis a Forma-1-ben 1978 és 1991 között 204 futamon induló, 1981-ben, 1983-ban és 1987-ben világbajnoki címet nyerő brazil pilóta is elkapta a COVID-19-et. A háromszoros világbajnoknak a Diário Motorsport információi szerint enyhe tünetei vannak, de

két napra így is be kellett vonulnia a Sirio Libanes kórházba, ahonnan már ki is engedték.

Minderre leginkább elővigyázatosságból volt szükség, mivel a 68 esztendős expilótán 2013-ban szívműtétet hajtottak végre, mivel elvékonyodott a szívizma. A születési rendellenességet még évekkel korábban fedezték fel nála, az operációra a helyzet rosszabbodása miatt volt szükség. Az orvosok a kórházból való kiengedés után szigorúan pihenést írtak elő neki, hogy otthonában leküzdje a vírust.

Brazília jelenleg az Egyesült Államok és India után a harmadik legtöbb fertőzöttet regisztrált ország, már több mint 8,3 millióan kapták el a koronavírust, ebből 208 ezren bele is haltak a betegségbe. A januári adatok alapján naponta több mint ezren halnak meg a COVID-19-ben Brazíliában.

Az első Magyar Nagydíjon Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

Nelson Piquet neve a magyar Forma-1-es rajongóknak is ismerősen csenghet, hiszen már kétszeres világbajnokként ő nyerte meg az első, 1986-os Magyar Nagydíjat a Williams színeiben, útban a győzelem felé pedig minden idők egyik legnagyszerűbb előzését mutatta be a Lotusszal versenyző Ayrton Senna ellen a célegyenes végén. Egy évvel később Piquet a második Magyar Nagydíjat is megnyerte.