Bottas nem akar az új Rosberg lenni, Hamilton gyorsulna, ha bosszantaná őt

Forma-1, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Mercedes, Török Nagydíj, 2020 futam
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 15: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP is congratulated by teammate Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP in parc ferme after winning a 7th F1 World Drivers Championship during the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 15, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Tolga Bozoglu - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A csapatmunkában látja a Mercedes sikerének kulcsát Valtteri Bottas, aki érzi, hogy valamit tennie kell a pályafutása fellendítése érdekében, de szerinte nem az a jó megoldás, ha elkezdi bosszantani a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont.

Egyoldalúvá kezd válni a házi párharc a Mercedes két F1-es pilótája között, mert bár Valtteri Bottas alkalmanként borsot tör a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton orra alá, a finn pilóta tartósan nem tudja felvenni a versenyt a sportág történetének legsikeresebb versenyzőjével.

Bottas nem látja értelmét az acsarkodásnak Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

Ahogy tavalyi elemzésünkből kiderült, Bottas fejlődik, de nincs olyan szinten, mint Hamilton korábbi csapattársa, a 2016-os világbajnok Nico Rosberg volt. A német pilóta sikerében nagy szerepet játszott, hogy Rosberg a pályán és azon kívül is játszmázott Hamiltonnal, a rivalizálás olyan szintre emelkedett, hogy a klikkesedés elkerülése érdekében rotálni kellett a szerelőcsapatok tagjait.

Bottas viszont nem hiszi, hogy ez lenne a követendő példa, az Autosportnak azt mondta,

erősségnek tartja, hogy képesek csapatot alkotva együtt dolgozni.

„Az biztos, hogy keményen küzdünk egymás ellen a versenyeken, de ezt utána magunk mögött hagyjuk, mert tudjuk, hogy ha együttműködünk, az végtére is a csapat javára fog válni.”

„Nem fogjuk rejtegetni egymás elől a beállításokat, az adatokat vagy bármi mást. Alábecsülik a sportban a csapatszellem jelentőségét. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy fenntartsuk a motivációt és az, hogy ne legyenek konfliktusok. Sokan javasolták már nekem, hogy váljak Nico Rosberggé, de én nem ő vagyok. Sokkal jobban szeretem a pályán intézni a dolgaimat és sportszerűen versenyezni.”

Manapság ritka a Mercedesnél a versenyzők szembenállása Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

Hamiltonhoz közel állók többször felvetették már, hogy a brit pilóta akkor tudja a legjobb teljesítményt nyújtani, ha van egy látható ellenlábas, akivel vagy amivel szembe kell néznie. Fernando Alonso, Nico Rosberg vagy Sebastian Vettel betöltötte ezt a szerepet, az utóbbi időben pedig elvontabb célokat tűzött a zászlajára, köztük a diverzitás ügyét vagy a fiatal generáció motiválását a saját példáján keresztül. Bottas is elmondta, szerinte nem jönne ki jól abból, ha Hamilton ellentéteként fogalmazná meg magát.

„Biztos, hogy bosszantaná őt, de az én energiámat is vesztegetné, és szerintem csak felidegesíteném ezzel, amitől még gyorsabb lenne. Úgyhogy szerintem megvan a magam módja, ahogy győzni akarok. Ez a célom.”

Bottas viszont azt is érzi, hogy George Russell fenyegetése, valamint az idő múlása miatt változtatnia kell a hozzáállásán, hiszen már 2017 óta a Mercedes versenyzője, de négy szezon alatt csak 9 futamgyőzelmet tudott elérni, a világbajnoki címre pedig esélye sem volt.

„Úgy érzem, talán eljött az ideje, hogy valami mást is megpróbáljak. Mindig is a jövőbe tekintek, és lesznek is lehetőségek, de ebben a sportban nem akad milliónyi esély. Tudom, hogy nem lesz még 15 szezonom, amikor megpróbálhatom legyőzni Lewist, és tényleg rá kell hajtanom, hogy [2021-ben] sikerülhessen.”