Meglepő fordulatot vehet Grosjean pályafutása a balesete után

Forma-1, Szahíri Nagydíj, szombat, Romain Grosjean, Marion Grosjean, Haas
BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 05: Romain Grosjean of France and Haas F1 walks in the Paddock with his wife Marion before final practice ahead of the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 05, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint Romain Grosjean az egyik jelölt az IndyCarban versenyző Dale Coyne-csapat egyik 2021-es versenyzői ülésébe. A Bahreinben megsérült pilóta korábban elgondolkodott a váltáson, de a horrorbalesete után azt mondta, a családja miatt lehet, hogy lemond a tervéről.

A héten nagy lépést tett a tavalyi Bahreini Nagydíjon megsérült Romain Grosjean a teljes gyógyulás felé, a közösségi oldalain jelentette be, hogy már a csúnyán megégett bal kezéről is lekerült a kötés. A francia pilóta egyelőre videojátékokkal és családja körében tölti az idejét, de sajtóhírek szerint lehetséges, hogy 2021-ben az amerikai IndyCarban folytatja a versenyzést.

Grosjean és felesége, Marion a Szahíri Nagydíjon, pár nappal a baleset után Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Grosjean már azután elgondolkodott a váltás lehetőségén, hogy (még a baleset előtt) a Haas-csapat nem hosszabbította meg az F1-es szerződését, de Bahreinben elismerte, hogy a történtek miatt átgondolja, hogy jó ötlet-e a világbajnokságnál veszélyesebbnek tartott amerikai sorozatban folytatni a pályafutását.

– utalt Grosjean arra, hogy családjával Svájcban él. – Nem tudom, hogy összejön-e, de majd minden kialakul” – nyilatkozta december elején a francia versenyző, és hozzátette, a baleset előtti héten már szerződést akart kötni, de a történtek miatt inkább elnapolta a kérdést.

„Megváltoztak a prioritások. Ha 2021-ben nem versenyzem, akkor biciklizni és szörfözni fogok, a gyermekeimmel töltöm majd az időt és élvezem az életet. Lazítok majd, amire nagyjából 17 éves korom ót nem volt példa.”

Ettől függetlenül a Racer.com és az Indianapolis Star újságírója, Curt Cavin arról számolt be, hogy Grosjean is a jelöltek között van a Dale Coyne Racing egyik versenyzői ülése kapcsán, ráadásul az egykori F1-es pilóta teljes szezonról tárgyal, vagyis az oválpályás versenyeken is elindulna.

Igen nagy a tempó és a veszély is az oválpályákon Forrás: John Cote/IndyCar

Ez a történtek fényében mindenképpen meglepő, már csak azért is, mert olyan rutinos pilóták sem vállalnák ezt, mint a 2009-es világbajnok Jenson Button vagy a hétszeres NASCAR Sprint Cup-bajnok Jimmie Johnson. Button elsősorban barátai, Dan Wheldon és Justin Wilson halálos balesetei miatt mond nemet, de Wilson 2015-ös szerencsétlensége óta is akadtak súlyos ütközések, Robert Wickens maradandó sérüléseket is szenvedett, pont egy oválpályán.

A Dale Coyne Racing 2021. február 1-jén tesztel először Sebringben, decemberben azt nyilatkozták, hogy január közepén döntés születhet a versenyző felállásról. Amennyiben így történik és Grosjean sérülései tovább gyógyulnak, elméletileg ő is részt vehet a teszten. Az IndyCar 2021-es szezonja a tervek szerint április 11-én indul a Barber Motorsports Parkban és szeptember 26-án zárul Long Beachen. A 17 futamos sorozatból két oválpályás helyszínt töröltek, de Texasban és az Indy 500 alkalmával összesen három futamot így is oválokon tartanak meg.