Apja szerint senki sem kritizálná Lance Strollt, ha nem az ő csapatában versenyezne

Forma-1, Lance Stroll, Lawrence Stroll, Racing Point, Barcelona teszt
STROLL Lawrence (can), Racing Point F1 RP20 owner, portrait and his son STROLL Lance (can), Racing Point F1 RP20, portrait during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 19, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Előnyei mellett hátrányai is vannak annak, ha az ember milliárdos apja támogatásával jut el a Forma-1-be. Az Aston Martinnál versenyző Lance Stroll is megtapasztalta ezt, édesapja szerint azonban nem miatta, hanem a teljesítménye miatt tagja a mezőnynek.

Az idén a Racing Pointból Aston Martinná átvedlő istállónál Sebastian Vettel csapattársaként rajthoz álló Lance Strollt az utóbbi években számtalanszor érte az a kritika, hogy csak milliárdos édesapja pénze miatt szerepelhet a Forma-1-ben. A 22 esztendős kanadai pilóta 2017-ben, Forma-3-as Európa-bajnokként mutatkozott be a Williams színeiben, 2019-ben pedig úgy került a Racing Pointhoz, hogy az apja vezette konzorcium megvásárolta a csapatot. Idősebb Stroll szerint ugyanakkor fia tavalyi teljesítménye megmutatta, nem véletlenül van itt.

2017-ben hatalmas eredményt ért el a Williamsszel Bakuban Forrás: Picture-Alliance/AFP

Stroll 18 évesen, mindössze két évnyi formaautós tapasztalattal a háta mögött lett F1-es pilóta, majd a 2017-es Azeri Nagydíjon minden idők legfiatalabb dobogósává vált a királykategóriában. Ettől eltekintve azonban nem sok sikerben volt része, a Willams 2018-as visszaesése pedig borzasztóan gyenge második idényt eredményezett, amely során saját képességeit is megkérdőjelezte.

A 2019-es szezonra azonban sikerült csapatot váltania, miután apja megvásárolta a Force Indiát és átkeresztelte Racing Pointra.

Ekkor is rengeteg kritika érte, mivel az istálló Esteban Ocontól vált meg, hogy helyet csináljon neki.

Tavalyelőtt mindössze három ponttal kapott ki a nála jóval rutinosabb Sergio Péreztől, 2020-ban azonban már 50 pont volt a differencia. Két dobogós helyezés azonban így is összejött neki, előbb Monzában, majd a Szahíri Nagydíjon.

Stroll és Pérez a 2019-es Ausztrál Nagydíjon Forrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

A Racefansnek adott interjúban idősebb Stroll úgy véli, fia „egyszerűen a pályafutása során nyújtott teljesítményével" igazolta helyét az idén már Aston Martinként szereplő csapatban „onnan kezdve, hogy minden rekordot megdöntve bajnok lett a Forma-3-ban." Lawrence Stroll szerint leginkább pedig a tavalyi idény a bizonyíték fia rátermettségére, mivel a 2019-es Mercedesre épülő autóval több jó futama is volt, Törökországban pedig megszerezte pályafutása első pole pozícióját.

„Mindannyian tudjuk, hogy esőben minden a pilótáról szól – utalt az isztambuli időmérőre a kanadai milliárdos. – Az ilyen körülmények kiiktatják az autók közötti különbségeket, és mindent a versenyző kezébe helyeznek.

Emellett a két dobogót is megemlítette, az Olasz Nagydíjjal kapcsolatban pedig azt mondta, „valószínűleg megnyerhette volna a monzai futamot, ha nincs az újabb rajt, amelynél a pálya piszkosabb oldaláról indult. Mind tudjuk, hogy ez mit jelent, kipörögtek a kerekei, de így is dobogós lett."

Monzai dobogója után Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Lance Stroll Lewis Hamilton büntetésével valóban az élre állt volna, ha meg tudja tartani a második helyet a Charles Leclerc balesetét követő új rajtnál, Lawrence Stroll azt azonban bizonyára elfelejtette, hogy fia eleve a szerencsének köszönhetően keveredett a második helyre, mivel eltolt taktikája miatt ő volt az egyedüli, aki nem állt ki kereket cserélni az élmezőnyben, a piros zászló pedig a legjobbkor jött neki, ráadásul a szabályok értelmében a megszakítás alatt kereket is cserélhetett.

Idősebb Stroll hangsúlyozta azt is, hogy noha az idei lesz fia ötödik idénye az F1-ben, még így is nagyon fiatal, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Emellett elmondta, hogy

szerinte a tavalyi év után senki nem kérdőjelezné őt meg, ha nem milliárdos apja csapatában vezetne.

„Még csak most lett 22 éves, és ennyi idősen véghezvitte, amit tavaly véghezvitt. A teljesítményével megmutatta, hogy jogosan van itt. Ez az Aston Martin, egy üzlet. Szerintem a pályán nyújtott teljesítménye 100%-ban indokolttá tette, hogy most itt van. Nem mellesleg pedig ha nem a fiam lenne, senki sem kérdőjelezné meg a helyét."

Lance és Lawrence Stroll Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Ami Stroll Pérezhez képesti tavalyi lemaradását illeti a pontversenyben, apja szerint ebben nagy szerepe volt a balszerencsének is. „A legjobb négyben volt, amikor Mugellóban felrobbant a gumija. Valószínűleg ott is dobogós lett volna. Oroszországban Leclerc kiütötte őt, majd Portugáliában ugyanezt megtette Norris. Egyik esetnél sem csinált semmi rosszat. Úgyhogy ha a szezon egészét nézzük, szerintem eléggé lenyűgöző volt, hogy 21 évesen – hiszen akkor még nem volt 22 – erre volt képes."