Vágólapra másolva!
Lawrence Stroll teljes meggyőződéssel kiáll Sebastian Vettel szerződtetése mellett, az Aston Martin elnöke úgy véli, a négyszeres világbajnok új csapatából is élen járó istállót faraghat. A kanadai milliárdos szerint a fia, Lance is bizonyította a tehetségét.

Az Aston Martin csütörtökön bemutatta az F1-es csapat új főszponzorát, ennek apropóján az autógyár és a csapat elnöki tisztjét betöltő Lawrence Stroll is a nyilvánosság elé állt. A kanadai milliárdos ritkán tesz ilyet, általában Otmar Szafnauer csapatfőnök szerepel a médiában, de Stroll ezúttal szakított a hagyománnyal és a BBC-nek hosszabb interjút is adott.

Vettelnek kell világbajnok istállót faragnia az Aston Martinból Forrás: Aston Martin Cognizant Formula One Team

A csapat első embere először beszélt a sajtóban Sebastian Vettel leszerződtetéséről. A négyszeres világbajnok viszontagságos körülmények között búcsúzott a Ferraritól, simán kikapott a csapattársától, Charles Leclerc-től, ennek ellenére Stroll nagyon megbízik a német pilótában és megértően nyilatkozott a tavalyi kálváriájával kapcsolatban.

– mondta a 61 éves üzletember. – Mindannyian nehezen élnénk meg, ha már a szezon kezdete előtt elvesztenénk a munkánkat. Ez mentálisan nagyon nehéz, és tudjuk, hogy a pilóták számára az F1 mennyire fejben dől el. Trükkösen vezethető autót kapott, ami nem passzolt a vezetési stílusához. Láttunk már ilyet a Red Bullnál töltött utolsó évében, de ő akkor is négyszeres világbajnok.”

„Nem hiszem, hogy egy év alatt elfelejtett vezetni. Az egész paddockban híres a páratlan munkamorálja, nagyon keményen dolgozik. Ahhoz, hogy világbajnokká váljunk, az egyik út az, hogy a srácaim világbajnokként viselkedjenek és gondolkodjanak. Ezt úgy lehet elérni, hogy behozunk egy négyszeres világbajnokot a csapatba.”

Lawrence Stroll nagy fába vágta a fejszéjét, de eddig rendkívül sikeres üzletembernek bizonyult Forrás: Getty Images/Mark Thompson

Vettelnek van tapasztalata épülő csapatokkal, 2009-ben ő szerezte a Red Bull első futamgyőzelmét, majd 2010 és 2013 között zsinórban négy világbajnoki címet nyert. A Ferrarihoz akkor került, amikor a csapat a 2014-es gödörből próbált kilábalni, Vettel az első versenyén dobogóra állt, a másodikat pedig meg is nyerte. Végül a Ferrari harmadik legsikeresebb pilótájaként távozott.

– mondta Stroll. – Nem aggódom. Jól ismerem Sebastiant és 100 százalékig megbízom benne és hiszem, hogy fantasztikus munkát fog végezni nálunk. Motiváltabb, mint valaha volt.”

Vettel mellett Stroll saját fiát, Lance-t is méltatta, aki szerinte bizonyította a „tehetségét és képességét”, annak ellenére, hogy az elküldött Sergio Pérez 125 pontjához képest ő csak 75-öt szerzett úgy, hogy Pérez a koronavírus miatt két futamot kihagyott, Stroll viszont csak egyet. Az édesapa viszont úgy vélte, fia balszerencsés volt, például Mugellóban defekt miatt lemaradt egy újabb dobogós helyről.

„Lance tavalyi teljesítménye hihetetlenül meggyőző egy 21 évestől, Törökországban pole-t szerzett, és mindannyian tudjuk, hogy az esőben inkább a versenyzőn múlnak a dolgok, mint az autón. Aztán 30 körig vezette a versenyt, amíg letört egy darab az első szárnyából – emlékeztetett. – 21 éves létére fényesen szerepelt, hihetetlen munkát végzett.”

Édesapja szerint Lance Stroll bizonyította a tehetségét Forrás: Aston Martin Cognizant F1 Team

„Ahogy minden apa tenné, én is a lehető legjobbat kívánom neki. Amíg ez boldoggá teszi őt, addig csak az számít. Tavaly jó autónk volt, idén magasabb szintű az izgalom és a motiváció az Aston Martin miatt. Több emberünk is van és épül az új gyárunk. Ez mind izgalmas, de a tavalyi szereplése a pályán megmutatta, hogy képes jól teljesíteni.”