Verstappenhez hasonlítja a Red Bull tehetségét korábbi főnöke

Forma-1, Abu-dzabi teszt, Cunoda Juki, Alpha Tauri
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 15: Yuki Tsunoda of Scuderia AlphaTauri and Japan during the F1 Young Drivers Test at Yas Marina Circuit on December 15, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Eddigi tapasztalatai alapján már első Forma-1-es szezonjában komoly dolgokat vár az Alpha Taurival debütáló Cunoda Jukitól korábbi főnöke, Trevor Carlin.

Nagy reményeket fűz korábbi főnöke a Forma-1-ben az idén bemutatkozó Red Bull-támogatott Cunoda Jukihoz. A 20 esztendős pilóta Kobajasi Kamui 2014-es szereplése óta az első japán versenyző lesz a királykategóriában, hírneve pedig már most megelőzte. Trevor Carlin, a Cunodát tavaly versenyeztető Carlin-istálló tulajdonosa szerint a 2020-as Forma-2-es idény bronzérmese „ledöbbenthet néhány embert" a teljesítményével.

Cunoda valóban ennyire jó lehet? Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A japán pilóta mindössze két szezont versenyzett Európában, mielőtt a Red Bull megadta neki a lehetőséget, hogy az Alpha Tauri színeiben debütáljon az F1-ben. Újonc F2-es idényében harmadik lett, és rögtön fellépett az F1-be. Egyetlen F2-es szezon után legutóbb ez George Russellnek, és a szintén a Carlinnál vezető Lando Norrisnak sikerült.

Trevor Carlin szerint Cunoda egyértelműen képes lehet hozni utóbbi szintjét az F1-ben, sőt, a csapattulajdonos egyenesen Max Verstappenhez hasonlította korábbi pilótáját.

„Öröm volt együtt dolgozni vele. Mindössze egy szezonon át volt velünk, de mindent megtett, még annál is többet, mint amire számítottunk – idézi Carlin szavait az Autosport. – Az idő majd eldönti, hogy ez mire lesz elég, de szerintem nagyon izgalmas jövő áll előtte. Ha nem terheli meg az F1-es környezet, nem látok rá okot, hogy miért ne ismételhetné meg azt, amit Lando. Soha nem lehet tudni, talán egy kicsit Maxból is lehet benne."

Cunoda az F2-ben nagyon gyorsan felvette a tempót Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Amit egyelőre biztosan ki lehet jelenteni, hogy Cunoda készen áll az F1-re. „Abszolút, efelől szemernyi kétségem sincs – erősítette meg Carlin. – Egy kicsit tapasztalatlanabb Landóhoz képest, de a tempója és a versenyautó vezetésének megértése megvan benne. Egészen biztosan készen áll. Jukival az a helyzet, hogy nagyon gyorsan tanul. Egy csomó új pályát kell megismernie, de eddig sem volt gondja azzal, hogy felvegye a tempót, például Szocsiban is azonnal gyors volt.

Cunoda elsőszámú mércéje ugyanakkor nem Norris vagy Verstappen, hanem csapattársa, a tavaly nagyon jó szezont teljesítő, Monzában élete első F1-es győzelmét arató Pierre Gasly lesz. Carlin úgy érzi, a franciának lesz félnivalója. „Ha [Cunoda] olyan gyorsan felveszi a tempót az F1-ben, mint ahogyan az F2-ben tette, akkor amint visszatér a mezőny Európába, megfuttathatja Pierre-t a pénzéért."

Eddig egy imolai teszten és a szezon utáni abu-dzabi gyakorláson vezetett F1-es autót Forrás: Josh KRUSE/Josh Kruse

Korábban olyan pletykák is felröppentek, hogy jó szereplése esetén Cunoda 2022-től a Red Bullhoz Verstappen mellé szerződtetett Pérezt válthatja az anyaistállónál. Ehhez persze nagyon erős bemutatkozó évre lesz szüksége, Trevor Carlin szavai alapján azonban képes lehet erre.