Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint Andrea Agnelli, a Juventus futballcsapatának elnöke lehet a Ferrari következő vezérigazgatója. Ebben az esetben pedig az is elképzelhető, hogy az olasz üzletember visszahelyezi barátját, Maurizio Arrivabenét a csapatfőnöki pozícióba.

A La Verità újságírója, Gigi Moncalvo információi szerint a sport világában már bizonyított Andrea Agnelli a Ferrari vezérigazgatói pozíciójára pályázik. A maranellóiaknál Louis Camilleri váratlan távozása óta vált szükségessé a pótlás, ideiglenesen az elnök, John Elkann tölti be a pozíciót.

A Juventus elnöke lehet a Ferrari következő vezérigazgatója Forrás: Getty Images/2020 Emilio Andreoli/Emilio Andreoli

Agnelli 2010 óta a Juventus labdarúgócsapatának elnöki pozícióját tölti be, és irányítása alatt a klub mind sportszakmailag, mind gazdaságilag kiemelkedett az olasz mezőnyből. A 2011–12-es idény óta zsinórban kilencszer nyerték meg a Serie A-t, azaz a helyi első osztályú bajnokságot, 2011-ben pedig felépült az új stadion, ami a ligában akkor egyedülálló módon a klub tulajdonában állt.

Moncalvo azonban azt állítja, hogy a Juventus nehéz pénzügyi helyzetbe került, a következő félévben az adóssága akár a 600 millió eurót is elérheti.

Ennek következtében Agnelli távozni akar, és a Ferrarit, valamint az olasz klubot is irányító Exor elnök-vezérigazgatójaként is tevékenykedő Elkann-nál, egyben unokatestvérénél bejelentkezett a maranellói vállalat vezérigazgatói posztjáért. A 45 éves üzletembernek nem lenne teljesen ismeretlen az autóipar világa, hiszen korábban jó pár évet eltöltött a Ferrari svájci székhelyű leányvállalatánál, a Ferrari Idea S.A.-nál.

Amennyiben az értesülések helytállóak, az F1-es istálló életében is lehetnek változások. Agnelli ugyanis jó barátságban van a korábbi csapatfőnökkel, Maurizio Arrivabenével, aki távozása után tagja lett a Juventus igazgatótanácsának. Ennek tudatában pedig nem lenne meglepő, ha visszaültetné a csapat élére a paddockban nem túl népszerű szakembert.

Arrivabene 2015 és 2018 között irányította a Scuderiát, vezetése alatt pedig a csapat egyértelműen fejlődött, utolsó két évében pedig már a világbajnoki címre is volt esélyük.

Olykor goromba modora miatt azonban sokan nem kedvelték. Kinevezése már csak azért is érdekes lenne, mert a hírek szerint eltávolítása előtt konfliktusba került utódjával, az akkor a motorrészleget vezető Mattia Binottóval.

Agnelli érkezésével Arrivabene is visszatérhet Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Ugyanakkor Moncalvo cikkében megemlíti, hogy Elkann fejében egy másik név szerepel mint a Ferrari következő vezérigazgatója: Alessandro Nasi. A 46 éves üzletember ugyancsak rendelkezik tapasztalattal az autóiparban, hiszen jelenleg is a szintén az Agnelli-család érdekeltségeihez tartozó Fiatnál vállal szerepet.