Vágólapra másolva!
Jean Todt FIA-elnök szerint a Mercedes és Lewis Hamilton nem csak a számokban múlta felül az ő irányításával korábban korszakos sikereket elérő Ferrarit és Michael Schumachert.

A Mercedes és Lewis Hamilton – noha a közös folytatást továbbra sem jelentették be – 2021-ben tovább írhatja a Forma-1-es rekordok könyvét. A két fél együttműködése a hibrid éra 2014-es bevezetése óta hét konstruktőri és hat egyéni világbajnoki címet hozott, de a Mercedes szempontjából így is teljes a paletta, hiszen a Hamiltonnak hiányzó egy egyéni címet is ők nyerték meg Nico Rosberggel. A Ferrari 2000-es évek elején produkált sikersorozatát tehát már túlszárnyalták, Jean Todt, a maranellóiak akkori csapatfőnöke szerint pedig a mutatott fölényük is nagyobb, mint a Michael Schumacher fémjelezte olaszoknak volt akkoriban.

Schumacher és Todt közös sikereik csúcspontján, a 2004-es egyéni világbajnoki cím bebiztosítását követően Forrás: Presse Sports/Luttiau

A Ferrari 1999 és 2004 között zsinórban hatszor lett konstruktőri világbajnok, Schumacher 2000 és 2004 között pedig zsinórban öt egyéni vb-címet nyert, amivel minden idők legsikeresebb Forma-1-es pilótája lett. Az idén azonban veszélyben lesz az azóta megosztottá vált első helye, Hamilton ugyanis jó eséllyel száll harcba nyolcadik vb-címéért.

A Scuderia korábbi sikereiben kulcsszerepet játszó, azóta az FIA elnökévé választott

Jean Todt úgy véli, Schumachert és Hamiltont nehéz összehasonlítani, azonban ha az akkori Ferrarit veti össze a mai Mercedesszel, szerinte utóbbi dominánsabbnak tekinthető.

„Más emberekről és más hozzávalókról beszélünk. Egyedül a hetes számot tudjuk összehasonlítani a hetessel – mondta Hamiltonról és Schumacherről. – Máskülönben azonban az egyik oldalon ott egy nagyon szervezett német csapat, egy extrán tehetséges pilótával. A másik oldalon pedig ott egy jól strukturálttá és jól szervezetté váló olasz csapat eltérő mentalitással, eltérő megközelítéssel és szintén egy nagyszerű pilótával Michael Schumacher személyében."

Nekik legyen mondva, nagyon megbízható az autójuk. A második bahreini versenytől eltekintve, amit Lewis kihagyott, az elmúlt két évben minden futamon pontot szerzett. Ez abszolút kiemelkedő teljesítmény. És a versenyző sem követ el hibákat, úgyhogy a kettő kombinációjáról van szó."

A Mercedes minden szempontból az F1 valaha volt legjobb csapata lett? Forrás: Daimler AG/LAT Images

Hamilton tavaly is makulátlan teljesítménnyel lett világbajnok, ez azonban nem újdonság, hiszen évek óta nagyon magas szinten teljesít. Todtot sem ez nyűgözte le leginkább, hanem az, hogy Schumacherhez hasonlóan mindig csapatjátékosként viselkedett.

„Nagyon lenyűgözött, de erre nem kellett 2020-ig várnom. A hetedik világbajnoki címét szerezte, úgyhogy korábban már hatszor lenyűgözött. Emellett az a folytonosság is lenyűgöz, amit a csapata biztosítani képes. Egy olyan világról beszélünk, ahol nem csak a sportoló a fontos, hanem ember és gép együttesen. Ez a legjobb példa a kiemelkedő csapatszellemre és csapatmunkára."

Ez is nagyon lenyűgöz és megmagyarázza, hogy miért döntöttek meg vagy állítottak be ennyi rekordot."