Vágólapra másolva!
A Ferrarinál az idén bemutatkozó Carlos Sainz nem fél attól, hogy miként mondta, a Ferrari „felzabálja” őt. Helyette arra törekszik, hogy a McLarennél tapasztalthoz hasonló jó légkört alakítson ki maga körül.

Általános vélekedés a Ferrariról a Forma-1-es paddockban, hogy a pilóták a maranellói istállónál találkoznak az egyik legnehezebb munkakörnyezettel. Hogy miért, annak számos összetevője van, de szerepet játszik benne a mind kívülről, mind belülről érkező hatalmas nyomás, az óriási elvárások és a hosszú ideje elmaradó sikerek is. A McLarentől érkező Carlos Sainz ugyanakkor nem tart tőle, hogy felőrli őt az istállónál uralkodó légkör.

Nem számít problémákra új csapatánál Forrás: Ferrari

A legutóbbi példa – noha természetesen nem lehet csakis kizárólag a Ferrari nyakába varrni, hogy nem lett világbajnok az együttessel – Sebastian Vettel arra, hogy egy pilótára nem feltétlenül gyakorolja a legjobb hatást a Maranellóban uralkodó légkör. A helyét Sainznak átadó négyszeres világbajnok nagy reményekkel szerződött az olaszokhoz, de a remélt sikerek elmaradtak, kapcsolata pedig elkezdett megromlani a csapattal, majd Charles Leclerc 2019-es érkezésével visszafordíthatatlanná vált.

Sainz ugyanakkor nem hiszi, hogy a Vettellel történteknek figyelmeztető jelként kellene szolgálniuk a számára.

„A Ferrari nem egy olyan csapat, amely felfalja a versenyzőit – nyilatkozta Sainz. – Ha megnézzük Vettel karrierjét, melyik pilóta ne akart volna elölteni öt évet a Ferrarinál úgy, mint ő? A leghosszabb idő, amit én egy csapatban töltöttem, két év. Úgyhogy ha a Ferrari egy olyan csapat, amely felfalja a pilótáit, mit mondjunk a Renault-ról, a Toro Rossóról vagy a többiről?

Sainz Vettel korábbi csapatát és mérnökeit kapja meg, és úgy érzi, képes lesz velük olyan kapcsolatot kialakítani, ami mindenki számára gyümölcsöző lesz. „Természetesen én is szeretnék egy ciklust eltölteni a Ferrarinál és hasonló környezetet teremteni, mint a McLarennél. Már van tapasztalatom abban, hogy kialakítsam a körülöttem levő csapatot és remélem, hogy legalább olyan jó, vagy még jobb csapatom lesz, mint a McLarennél. A legjobbamat fogom nyújtani ennek érdekében."

A McLarennél elmondása szerint sokat fejlődött, az idei Olasz Nagydíjon pedig pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el, amikor második lett Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Ferrarival kétéves szerződést aláíró spanyol pilóta méltatta a McLarent azért, hogy nagyban hozzájárult a fejlődéséhez az elmúlt két évben. Mindez nagy szerepet játszott abban is, hogy Maranellóba igazolhatott.

„Egy olyan csapat, mint a McLaren, lehetővé tette, hogy versenyzőként a legjobbat hozzam ki magamból. Továbbfejlődött változata vagyok annak, aki a Renault-nál és a Toro Rossónál voltam. Fejlődtem a versenyekben, a rajtokban, az időmérőkben, de nem tudom, hogy miben vagyok jobb most. Folyamatos és talán nagyobb fejlődés volt, mint gondoltam.

Nagyon boldog és hálás vagyok ezért a két évért."

Sainz mindezzel együtt azért nem érezheti biztosítottnak hosszú távú jövőjét a Ferrarinál, Mattia Binotto csapatfőnök ugyanis nem zárta ki, hogy adott esetben Mick Schumacher 2023-tól a Scuderia pilótája lehet, és bár ezt nem mondta ki, e forgatókönyv érvényesülése esetén szinte biztosan Sainznak kellene mennie.