Vágólapra másolva!
Minden idők legsikeresebb F1-es pilótája, Lewis Hamilton is lovagi címet kapott a motorsportokban nyújtott szolgálatáért. A brit sportoló az eredményeivel már régóta rászolgált a nem mindennapi elismerésre, de kitüntetéséhez szokatlan út vezetett.

Lovagi címet adományozott Lewis Hamiltonnak, a Forma-1 hétszeres világbajnokának II. Erzsébet brit királynő, erről a britek hivatalos közlönye, a The Gazette adott megerősítést. A legmagasabb szintű elismerés megítéléséről már Hamilton újabb világbajnoki sikere, a Török Nagydíj óta pletykáltak a szigetországban.

Lewis Hamiltont lovaggá ütik Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Hamilton statisztikailag a Forma-1 történetének legsikeresebb versenyzője. Michael Schumacherhez hasonlóan eddig hét egyéni világbajnoki címet nyert, de a futamgyőzelmek és a pole pozíciók terén már ő a csúcstartó, így természetesen a brit autóversenyzők között is a legeredményesebb,

a brit autóversenyzők klubja (BRDC) nemrég róla nevezte el a silverstone-i pálya célegyenesét és megnyerte a BBC által kiadott év sportszemélyisége-díjat is.

„Lewis a sportágunk igazi nagysága, óriási a hatása az autóban és azon kívül is" – méltatta Hamiltont a Forma-1 új elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali, aki 2021. január 1-jén veszi át a posztját.

„Rendkívüli eredményeket ért el és még nincs vége. A Forma-1-ben mindannyian gratulálunk a megérdemelt elismeréshez és várjuk már, hogy 2021-ben is láthassuk a kiválóságát.”

Eddig három F1-es pilótát ért a megtiszteltetés, hogy lovagi címet adományoztak nekik, Sir Jack Brabham és Sir Jackie Stewart is háromszoros világbajnok, Sir Stirling Mosst pedig a közvélemény minden idők legjobb olyan versenyzőjének tartja, aki sohasem lett világbajnok. Viszont,

Hamilton az első F1-es pilóta, aki aktív pályafutása során kapta meg az elismerést.

Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezetője 1996-ban nem fogadta el a lovagi címet arra hivatkozva, hogy a munkásságának a fő célja nem Anglia szolgálata volt, a Williams-csapat társalapítóit, Sir Frank Williamst és Sir Patrick Headet viszont hivatalosan is lovaggá ütötték.

Rögös út vezetett Hamilton lovagi címéig

Hamilton kapcsán már a harmadik világbajnoki címe után felmerült, hogy a sporteredményei alapján megérdemelné, hogy a Brit Birodalom Tagja fokozat után a lovagi címet is megkapja, de a pletykák szerint hátráltatta a folyamatot, hogy a sportoló megkérdőjelezhető adóügyekbe keveredett.

Hamilton a Török Nagydíjon biztosította be hetedik világbajnoki címét Forrás: AFP/Clive Mason

Nagy-Britanniában többször is bírálták azért, mert az adózási szempontból kedvező Monacóban él, és bár fizet adót hazájában is, a neve felmerült a Panama papírokban is. Alapesetben a lovagi cím megítélésének feltétele, hogy a brit adóhivatal átvilágíthassa a jelöltet, ez Hamilton esetében a monacói lakóhely miatt nem lehetséges, de ez a szempont megkerülhető azzal, ha a jelölt a diplomaták és a tengerentúlon élő személyiségek listáján kerül a királynő elé.

A lista olyan személyiségeket vonultat fel, akik kivételes szolgálatot tettek az Egyesült Királyság részére külföldön, nemzetközi szinten. A Daily Mail értesülése szerint Hamilton az első sportoló, aki valaha felkerült erre a listára, a bulvárlap azt is megtudta, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök „világosan kinyilvánította, hogy Lewis lovaggá ütését akarja, és így mindenkit sarokba szorított.”

Hamilton a Forma-1 első színesbőrű győztese, sportolói szereplése mellett társadalmi ügyeket is gyakran képvisel, aktívan támogatja a fenntarthatóság és a diverzitás népszerűsítését. Pályafutása 13 éves kora óta kötődik a Mercedeshez, az F1-ben eddig minden nagydíján a német márka erőforrásait használta. A következő szezonra egyelőre nem rendelkezik szerződéssel, de ő és a gyári Mercedes-csapat is közölte, hogy folytatni akarják a közös munkát, várhatóan a 2021-es világbajnoki cím elsőszámú esélyese is ő lesz.