14 éve nem látott változás jön jövőre a Forma-1-es versenyhétvégéken

Forma-1, Magyar Nagydíj, péntek, Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo
HUNGARORING, HUNGARY - JULY 17: Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo Racing C39 during the Hungarian GP at Hungaroring on Friday July 17, 2020 in Budapest, Hungary. (Photo by Mark Sutton / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Első ránézésre nem túl nagy, ám annál lényegesebb változás lép életbe 2021-től a Forma-1-es versenyhétvégék menetrendjében, aminek következtében a csapatoknak kevesebb ideje lesz a felkészülésre, a nézők pedig kevesebb ideig figyelhetik a pályán köröző autókat.

A Forma-1-es versenyhétvégék lebonyolítási rendje lényegében a 2007-es szezon óta változatlan. Arra az idényre alakult ki az az időterv, amely szerint pénteken két, egyenként másfél órás, szombaton pedig egy darab egy órás szabadedzést rendeznek, majd jön a szombati időmérő edzés és vasárnap a verseny. Mindez jövőre azonban már nem így lesz.

2007-re egy órával több időt kaptak a gyakorlásra a pilóták és a csapatok pénteken Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Paul Gilham

Egy Reddit-felhasználó látta meg, hogy az FIA 2021-es sportszabályzatának legújabb változatában a szabadedzésekről rendelkező résznél

a pénteki napra vonatkozóan már nem két, egyenként másfél órás gyakorlás szerepel, hanem két egyórás tréning.

Mivel előfordult már, hogy az FIA által kiadott dokumentumokba hiba csúszott, elsőre akár azt is hihette az ember, hogy puszta elírásról van szó, ám egy Twitter-felhasználónak válaszolva Randeep Singh, a McLaren vezető stratégája megerősítette a változtatás tényét.

Mindez azt jelenti, hogy a 2007-es szezon óta először változik, hogy mennyi időt tölthetnek a pályán a versenyzők egy hétvégén, ekkor vezették be ugyanis a másfél órás pénteki szabadedzéseket, 2006-ban még csak kétszer egy óra állt a pilóták rendelkezésére. A szurkolók szempontjából ez a fejlemény nem túl pozitív, hiszen összességében egy órával kevesebbet láthatják majd a versenyzőket egy hétvégén, míg a csapatoknak az eddigi három óra alatt elvégzett pénteki munkát két óra alatt kell megtenniük.

A pénteki F1-es program egy órával rövidebb lesz Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images

Érdekes módon a 2022-es sportszabályzatban ismét kétszer másfél órás gyakorlási lehetőség szerepel péntekre, így alighanem csak ideiglenes változtatásról van szó, amelyet a költségcsökkentés jegyében vezethettek be azt figyelembe véve, hogy jövőre nagy mértékben befagyasztják a fejlesztéseket, és a csapatok az idei autójukon alapuló konstrukciókkal fogják teljesíteni a szezont, így pedig értelemszerűen nem fognak olyan mennyiségű fejlesztésel érkezni egy-egy versenyhétvégére.