A Mercedes úgy érzi, többet is kihozhatott volna idei csodafegyveréből

Forma-1, Portugál Nagydíj, csütörtök, Mercedes, szerelők, felfüggesztés
Mercedes' mechanics check the car of British driver Lewis Hamilton at the Algarve International Circuit in Portimao on October 22, 2020 ahead of the Portuguese Formula One Grand Prix. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Vágólapra másolva!
Csak nagyjából kapta azt a Mercedes, amit várt az idei szezonra bevetett trükkös újításától, amelyből normál körülmények között még nagyobb előnyt kovácsolhatott volna.

Lett volna még potenciál a Mercedes idei, szezon előtti teszteken nagy felzúdulást kiváltó újításában, a kettős tengelyű kormányzásban (DAS - Dual Axis Steering), állítja James Allison, a világbajnok istálló technikai igazgatója. A rendszer segítségével Lewis Hamilton és Valtteri Bottas menet közben, a kormány hátrahúzásával volt képes változtatni a kerékösszetartáson, ami segített az első gumik gyorsabb felmelegítésében. A trükkel a Mercedes az időmérőn és a biztonsági autós újraindításoknál volt előnyben a riválisokhoz képest, Allison szerint azonban ennél többet is ki lehetett volna hozni belőle.

Sokáig vitatták a rivális csapatok, hogy a DAS valójában nem a kormány, hanem a felfüggesztés része, az FIA azonban szabályosnak minősítette a rendszert Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Hogy miért nem tudtak, annak a koronavírus-járvány és a rendszer 2021-től történő betiltása az oka. A pilóták csak egyenesben használták a DAS-t és akkor is csak olyan esetekben, amikor nem versenytempóban haladtak.

A technikai igazgató úgy véli, ha sikerült volna finomítaniuk a kezelésén, akár futam közben, a kanyarokban is előnyt kovácsolhattak volna belőle.

„Azt mondanám, hogy valószínűleg többnyire hozta azt, amit reméltünk. Abban reménykedtünk, hogy többet fogjuk tudni használni egy versenyhétvégén mind kopott, mind új gumik esetében, és hogy lesznek kanyarok, amelyekben könnyebb lesz a pilóták dolga a DAS-szal, mert megváltoztatja a kormányreakciót.

– magyarázta Allison a The-Race.com-nak. – Talán egy teljes szezonban, amit nem befolyásol a COVID, több lehetőségünk lett volna tesztelni és fejleszteni."

Hamilton a téli teszteken használta először a DAS-t, amitől elsőre mindenki nagyot nézett

A DAS így viszont gyakorlatilag egy kétállású kapcsolóként működöt: amikor a versenyző maga felé húzta a kormányt koppanásig, a kerekek összetartása megváltoztott, amikor pedig visszatolta az eredeti pozícióba, visszaállt az alapállapotba. Ezen szezon közben az említett okok miatt nem változtatott a csapat.

Ennek ellenére így is nagyon hasznos volt, képesek voltunk általa felmelegíteni a gumikat a kivezető körben, lehetővé téve, hogy az első gumik megfelelő állapotban legyenek az időmérős körökre és a biztonsági autós újraindításoknál. Úgyhogy egy szeletét láthattuk annak, hogy mire képes, de nem mindent."

Különösen a hűvös őszi időmérőkön jelentett előnyt a Mercedesnek a DAS, aminek segítségével a 17 futamból 15-öt a pole pozícióból kezdhettek meg Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A rendszert a költségcsökkentés jegyében az FIA 2021-től betiltotta, különben a riválisok elkezdték volna elkészíteni a saját változatukat, ami rengetegt pénzt emésztett volna fel. Allison szerint sajnálatos volt a döntés, de megértették a mögötte húzódó okokat, ezért beletörődtek, és különben is, egy éven át élvezhették a rendszer előnyeit, ami a többiek szerkezetének megjelenésével idővel úgyis csökkent volna.