Red Bull: A Honda-motor erősebb lesz, a Mercedesnek gondjai vannak

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Verstappen, Red Bull, Bottas, Hamilton, Mercedes
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 13: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 leads Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 13, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Újra támadásba lendül a Red Bull az F1-es világbajnoki cím érdekében, és Helmut Marko szerint a továbbiakban sem mondanának le a várhatóan erősebbé váló Honda-motorról.

Jövőre ismét lehetőséget kap a Red Bull-Honda, hogy felvegyék a versenyt a 2014 óta mindent megnyerő Mercedes ellen. A japán gyártó új erőforrást ígért a távozása előtti utolsó szezonra, és az osztrák kézben lévő brit istállót az is lelkesítheti, hogy a Mercedesnél a 17 futamos szezon során is akadtak műszaki problémák az erőforrás terén.

Verstappen idén két győzelmet ért el és az összetett 3. helyén zárt a Mercedes két pilótája mögött Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

„A Honda-motor jelentősen erősebb lesz – jelentette ki Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója a Servus TV műsorában. – A Mercedesnek gondjai vannak az élettartammal, meg kell oldaniuk az MGU-K meghibásodásait, és amit a Honda megígért, az valóra is válik. Jelentős előrelépést látunk a vezethetőség terén is.”

Marko és a Red Bull évek óta ígéri, hogy világbajnoki címre esélyes autót ad Max Verstappennek,

ennek azonban egyelőre a közelébe sem kerültek. Idén a Mercedesnél arra számítottak, hogy a Portugál Nagydíj idejére ellenfelük beéri őket, ez azonban csak a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra történt meg, akkor is valószínűleg csak azért, mert visszafogták a Mercedesek teljesítményét.

Az osztrák veterán viszont úgy véli, „megtanultuk a leckéket, már nincs több mentség” és a csapatot az is segíti, hogy „a technológia nem fog sokat változni és a csomag általánosságban sokat fejlődött az év során.”

A Honda a következő szezon végén távozik, de a motorjuk az F1-ben maradhat Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A csapatot elsősorban a következő szezon köti le, de az erőforrások terén gondolniuk kell a jövőre is, hiszen a Honda bejelentette, hogy 2021 végén elhagyják a Forma-1-et. Felmerült, hogy a Red Bull valamilyen formában a későbbiek során is használná a japánok erőforrását, és Marko arról számolt be, hogy erre igen nagy az esély.

„Ez összetett téma, de azt mondanám, hogy 85-90%-os közelségben vagyunk. A Honda eddig nagyon segítőkész volt. Ez azt jelenti, hogy továbbra is használhatjuk a motort és technikai segítséget is kapunk a Hondától” – nyilatkozta Marko. – A fejlesztéseket viszont be kellene fagyasztanunk, mert az kerül a legtöbb pénzbe és azt nem engedhetjük meg magunknak.”

„Ezen kívül minden jól fest és hamarosan megegyezésre juthatunk – mondta. – Arra számítok, hogy 2022-vel kapcsolatban a következő hetek során letisztul a kép és az új évben aláírhatjuk a szerződést.”