Hamilton még mindig vitatja büntetései jogosságát, de tanul belőlük

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, kerékcsere, büntetés, Orosz Nagydíj 2020
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 27: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 makes a pitstop and serves a time penalty during the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 27, 2020 in Sochi, Russia. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, az idén rá kiszabott büntetések közül valamelyiket még mindig nem tartja szükségesnek, ezzel együtt javul a kapcsolata a sportfelügyelőkkel. A hétszeres világbajnok nem akar esélyt adni nekik, hogy ilyesmiért újra szankcionálják.

Ha negatívumokat kell keresni Lewis Hamilton idei, majdnem tökéletes szezonjában, akkor a legtöbbeknek talán azok a hibák juthatnak eszükbe, amelyekért később büntetést kapott. Az Osztrák Nagydíj időmérőjén túl gyorsan hajtott a sárga zászló alatt, majd a futamon kiütötte Alexander Albont, Monzában rosszkor hajtott be a bokszba, Szocsiban pedig kétszer is szabálytalan helyről végezte el a próbarajtot.

Hamilton kétszer 5 másodperces büntetést kapott az Orosz Nagydíjon Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Ezen incidensek miatt a brit pilótát rendre szankcionálták, aki viszont nem mindegyikkel értett egyet. Különösen az oroszországi eset verte ki nála a biztosítékot, a futam után pedig kerek-perec kijelentette, hogy a döntéshozók szándékosan akarják hátráltatni. Igaz, ezt még annak tudatában tette, hogy a futameltiltás szélére került, a két büntetőpontot azonban később visszavonták.

A 35 éves versenyző elmondta, azok a mondatok a pillanat hevében hagyták el a száját, de amellett kitart, hogy nem ért egyet a büntetésekkel, amivel minden bizonnyal leginkább az Orosz Nagydíjon történtekre célzott.

„[Az elmúlt időszakban] az FIA és a sportfelügyelők, valamint köztem megnőtt a tisztelet, és jobban megértjük egymást – idézi a Mercedes pilótáját a Racefans. – Ezzel együtt úgy gondolom, hogy nem volt szükség azokra a büntetésekre. Azonban ez van, nem az én dolgom felvetni, hogy miért járjon szankció.”

Hamilton ráadásul mindháromszor kikapott Valtteri Bottastól, ami ezeket leszámítva csupán Abu-Dzabiban történt meg, amikor a koronavírus-fertőzése után nem volt tökéletes állapotban. Ugyan a három esetből csupán az Olasz Nagydíjon volt egyértelmű, hogy a büntetés nélkül csapattársa előtt ért volna célba, ez a tény még inkább bosszanthatja a hétszeres világbajnokot.

Ráadásul nem lehet benne teljesen biztos, hogy ezek a hibák jövőre is bele fognak férni.

Bár az erőviszonyok valószínűleg nem változnak jelentősen, amennyiben Bottas teljesítménye tartósan feljavul, vagy a Red Bull-Honda az ideinél is versenyképesebbé válik, akkor jóval szorosabb lehet a bajnokság. Éppen ezért a brit versenyzőnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne adjon lehetőséget a sportfelügyelőknek.

Hamilton igyekszik tanulni ez esetekből Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Megtanultam a leckét, és biztos, hogy ezért nem tudnak még egyszer elkapni. Nagyon óvatos és éber leszek, ugyanakkor mindig arra törekszem, hogy megtaláljam azt a kis pluszt. Azonban nagyon kicsi a különbség aközött, hogy átlépem a határt, illetve aközött, hogy még azon belül maradok. Szóval rendben van, hogy ezúttal túllőttem a célon, mert tanultam belőle, és nem fog újra előfordulni.”