Leclerc: Még ma is versengünk, de már nem utáljuk egymást Verstappennel

Forma-1, Charles Leclerc, Max Verstappen, Brit Nagydíj 2020, dobogó
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 02: Third placed Charles Leclerc of Monaco and Ferrari talks to second placed Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing after the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on August 02, 2020 in Northampton, England. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc elárulta, gokartos korukban enyhén szólva nem szívlelték egymást Max Verstappennel, és ugyan a rivalizálás még ma is tart, kapcsolatuk sokat fejlődött az évek során. A monacói pilótát bántja, ha arrogánsnak tartják.

A Forma-1 fiatal generációjának képviselői közül (George Russell mellett) Charles Leclerc-t és Max Verstappent tartják a legtehetségesebbnek, és könnyen elképzelhető, hogy a jövőben sokszor fogják egymás között eldönteni a világbajnoki címet. Ha ez így lesz, akkor attól biztosan nem kell félniük, hogy megszakad a hosszú évek óta tartó barátságuk, mint például Lewis Hamilton és Nico Rosberg esetében.

Leclerc és Verstappen egyáltalán nem szívlelték egymást gokartos korukban Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A két pilóta ugyanis már a gokartos időszak óta rivalizál egymással, hiszen már akkoriban is kiemelkedtek a mezőnyből. Először 2010 szeptemberében, tehát még 13. születésnapjuk előtt találkoztak, utána pedig három éven keresztül küzdöttek egymással különböző sorozatokban, mielőtt mindketten együléses versenyautóba kerültek. Ebben az időszakban pedig egyáltalán nem szívlelték a másikat.

– nyilatkozta Leclerc a Sky Italiának. Egymás iránt táplált negatív érzéseiket csak tetézhette egy olyan eset, mint amilyen a 2012-es WSK Euro Seriesen történt. Magáról az incidensről nem készült felvétel, de a videómegosztókon fellelhető, hogy mindkettőjük véleményét kikérik a történtekről. A futamot feladni kényszerülő holland pilóta szerint riválisa sportszerűtlenül leszorította őt a pályáról, míg a győztes monacói versenyző úgy vélekedett, hogy csupán versenybaleset történt.

Útjaik aztán elváltak, hiszen már 2014-ben sem ugyanazokban a sorozatokban szerepeltek, Verstappen pedig három évvel korábban került be a Forma-1-be, mint Leclerc. Miután mindez utóbbinak is összejött, a rivalizálás megmaradt, de a helyzet valamelyest normalizálódott.

„[Manapság már] beszélünk egymással, és ebben a tekintetben sokat léptünk előre. Max remek srác, de amikor felvesszük a sisakot és kimegyünk a pályára, ugyanúgy rivalizálunk egymással, mint a gokartos időkben.”

2018-ban még nem nagyon keresztezték egymás útját, hiszen Leclerc akkor még a jóval gyengébb Saubernél versenyzett.

Az utóbbi két esztendőben viszont többször is összeakadtak, akár szó szerint is. A 2019-es Osztrák és Brit Nagydíjon látott csatájuk mindenképpen emlékezetes maradt, a szuzukai rajtnál viszont a Ferrari versenyzője kiütötte Verstappent, mint ahogyan az idei szahíri futamon is ő idézte elő a kiesését.

Leclerc-t bántja, ha arrogánsnak tartják

Az elmúlt években Leclerc szükségszerűen reflektorfénybe került, hiszen előbb az F1-be, majd a legnagyobb múltú istállóhoz, a Ferrarihoz került. Ennek következtében a dicséretek mellett megérkeztek a kritikák is, és ezek közül némelyik nem a pályán nyújtott teljesítményével, hanem a személyiségével foglalkozott. A 23 éves pilótát az egyik „vádpont” kifejezetten zavarja.

Leclerc-t zavarja, hogy néhányan arrogánsnak tartják Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Ami a legjobban megérint, az az arrogancia, mert nagyon jól tudom, hogy nem változtam – válaszolta arra a kérdésre, hogy melyik kritika bosszantja a legjobban. – Ahogyan haladok előrefelé a pályafutásomban, egyre inkább érzékelem, hogy az emberek keresik a barátságomat, persze nem azért, mert emberként kedvelnek, hanem mert a Ferrari pilótája vagyok. Emiatt egy kicsit zárkózottabbá váltam, de ez nem arrogancia, ebből a szempontból nem lettem más.”

Leclerc hozzátette, számára két nagyon fontos ember is pont ellenkező módon nevelte, mint amilyen viselkedést néhányan felrónak neki. A monacói pilótát a 2015-ben elhunyt Jules Bianchi, valamint a szűk két évvel később életét vesztő édesapja is arra intette, hogy soha ne szálljon el magától.

„Mind édesapám, mind Jules arra tanított, hogy mindig maradjak a földön. A karrierem során minden nagyon gyorsan történt, és rendre a jó irányba haladtak a dolgok, de ezt a tanácsot mindig észben tartottam. Emiatt ez a szó [az arrogancia] minden másnál jobban zavar.”

Leclerc kifejezetten nehéz szezonon van túl, hiszen az idei Ferrari messze nem úgy muzsikált, mint az előző idényben. A monacói versenyző ugyan kétszer is felállhatott a dobogóra, de összességében ő is rengeteget szenvedett. Ennek ellenére nem ért egyet azzal, hogy ezt a szezont csak úgy el kellene felejteni.

Ezt a helyzetet el kell fogadnunk, ki kell elemeznünk, és tovább kell fejlődnünk, amivel a nehézségek ellenére meg vagyok elégedve. Másrészről nem lenne helyes elfelejteni ezt az idényt, mert az ember ezekben a szituációkban fejlődik a legtöbbet. Szerintem pilótaként javultam, és ez a csapatnak is segíteni fog.”