Hamilton rangos elismerést kapott hazájában

Forma-1, Török Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 12: Lewis Hamilton of Mercedes and Great Britain during previews ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 12, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A brit szurkolók szavazatai alapján Lewis Hamilton nyerte a BBC idei Év Sportszemélyisége díját. Ezzel Nigel Mansell és Damon Hill után ő a harmadik F1-es pilóta, aki két elsőséggel rendelkezik. A csapatok között a Mercedes lemaradt az elismerésről.

Lewis Hamiltoné lett a BBC 2020-as Év Sportszemélyisége díja, miután ő kapta a legtöbb szavazatot a jelöltek közül. A rangos díjat a brit közönség szavazatai alapján ítélték oda. Ezzel – a BBC honlapján található definíció alapján – ő keltette fel leginkább honfitársai figyelmét idei teljesítményével.

Hamilton idén megszerezte hetedik világbajnoki címét Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A 35 esztendős pilóta ebben a szezonban történelmet írt, hiszen számos rekordot megdöntött vagy beállított. Ezek közül a két legfontosabb a világbajnoki címek és a futamgyőzelmek száma:

előbbiből megszerezte a hetediket, amivel egalizálta Michael Schumacher csúcsát, utóbbiban pedig túl is szárnyalta őt, hiszen már 95-nél tart a német legenda 91-ével szemben.

Hamilton olyan sportolókat utasított maga mögé a listán, mint Stuart Broad (a Nottinghamshire krikettjátékosa), Hollie Doyle (zsoké), Tyson Fury (bokszoló), Jordan Henderson (a Liverpool labdarúgója) vagy Ronnie O’Sullivan (sznúkerjátékos). A dobogóra egyébként Henderson és Doyle fért fel, ebben a sorrendben.

Hamilton pályafutása során másodszor kapta meg az elismerést, először 2014-ben zsebelte be ő a legtöbb szavazatot, amikor hat év után ismét világbajnokságot nyert. Azon kívül 2007-ben és 2008-ban, valamint az előző két esztendőben is második lett a voksoláson.

A hétszeres világbajnok lett az ötödik sportoló, aki másodszor is megnyerte a díjat.

Az előző négyből ketten szintén Forma-1-es versenyzők: Nigel Mansell 1986-ban és 1992-ben, Damon Hill 1994-ben és 1996-ban győzedelmeskedett. Rajtuk kívül Henry Cooper bokszoló szintén kétszer, Andy Murray teniszező pedig három alkalommal végzett az első helyen.

Hamilton a harmadik F1-es pilóta, aki kétszer is elnyerte a díjat Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Ami a többi F1-es pilótát illeti, Stirling Moss 1961-ben, Jackie Stewart pedig 1973-ban vihette haza a trófeát, de meg kell említeni John Surteest is, aki 1959-ben, még motorversenyzőként nyert a szavazáson. Jim Clark (1963 és 1965), Graham Hill (1968), James Hunt (1976) és Jenson Button (2009) csupán a dobogóig jutott el.

– mondta Hamilton, miután bejelentették a győzelmét. – Emellett szeretném megköszönni mindenkinek, aki rám szavazott, mert egyáltalán nem számítottam [a győzelemre] annak tudatában, hogy mennyi nagyszerű jelölt van. Ugyanakkor azt gondolom, hogy mi mindannyian győztesek vagyunk. Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok, tudom, hogy ez egy elég furcsa év volt, de minden frontvonalban dolgozónak, illetve gyereknek üzenem, hogy próbáljatok pozitívak maradni ezekben a nehéz időkben!”

A gálán megválasztották az év csapatát is, a jelöltek között pedig ott volt a Mercedes F1-es istállója is.

A zsinórban hetedik konstruktőri bajnokságát megnyerő alakulat azonban nem kapta meg a díjat, amit a Liverpool futballcsapata zsebelt be, amely a történelem második legjobb pontszámát elérve, harminc év után hódította el újra az angol első osztályú bajnoki címet.