Vágólapra másolva!
Új ügyvezető igazgatót nevezett ki a Williams tulajdonosa a rutinos Jost Capito személyében és véglegesítették a pozíciójában Simon Roberts csapatfőnököt is.

Megerősítették a Williams-csapat vezetését, ami az új tulajdonos, a Dorilton Capital megbízásából folytatja majd a nagymúltú, de idén először pontot nem szerző istálló irányítását a Forma-1-ben. Bejelentették, hogy 2021. február 1-től Jost Capito lesz a csapatot működtető vállalat ügyvezető igazgatója, és véglegesítették Simon Roberts megbízatását is, aki csapatfőnök marad.

Jost Capito, a Williams új ügyvezetője Forrás: Mike Borrmann/Williams Racing

Capito a vállalat elnökének, Matthew Savage-nek számol majd be, Roberts pedig Capito beosztottja lesz. A német szakember az 1970-es évek közepétől motorversenyző volt, majd édesapjával közösen megnyerte a Párizs-Dakar-rali kamionos kategóriáját 1985-ben. Menedzserként a BMW M-nél, majd 1989-től a Porschénél kezdett, 1996-tól a Sauber igazgatótanácsának tagja volt.

Első komolyabb sikereit a WRC-ben érte el, amikor a Ford európai motorsport-igazgatójaként a gyártó 2006-os és 2007-es világbajnoki címeit ünnepelhette, majd 2012-ben átigazolt a Volkswagenhez, ahol négy éven keresztül folyamatosan egyéni- és konstruktőri világbajnokságokat nyert a csapata.

A német szakembert 2016-ban leigazolta a McLaren, de miután Ron Dennis távozott a cégtől, neki is mennie kellett, mindössze 5 hónap után. A továbbiakban a Volkswagen sportautós részlegét vezette, februártól viszont ismét a versenysportban helyezkedik el a Williams élén. Elmondta, elismerés számára a kinevezés és nagy tisztelettel viseltetik a feladat iránt.

A Williams idén pont nélkül maradt, pedig George Russell bizonyította tehetségét a Mercedesnél is Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Tapasztalt és versenyszellemű ember, aki győztes csapatokat épített és saját jogán is győztes – méltatta Capitót a Dorilton Capital elnöke, Matthew Savage. – Megérti a Williams örökségét és jól együttműködik majd a csapattal a célunk érdekében, hogy visszatérjünk a rajtrács élére.”

A Williams-csapat eladását augusztus végén jelentették be, majd szeptemberben a család utolsó képviselője, Claire Williams is lemondott. Az istálló névadója, Sir Frank Williams minden idők negyedik legsikeresebb csapatát építette fel (a futamgyőzelmek terén a Mercedes csak idén előzte meg őket), de az elmúlt évek során már folyamatos anyagi nehézségeik voltak, ezért az istálló jövőjét biztosítva inkább eladták azt.