Vágólapra másolva!
Bereznay Dániel három pontszerzéssel és egy dobogóval zárta a 2020-as F1 Esports Pro Seriest. A magyar versenyző 5. lett az összetettben, csapattársa megnyerte az idei kiírást. Az Alfa Romeo a 2. pozíciót szerezte meg az istállók között.

Szerdán és csütörtökön rendezték az utolsó három futamot az F1 Esports Pro Series 2020-as kiírásában. Bereznay Dániel 70 ponttal, az 5. helyen várta az utolsó hetet, és az egyéni bajnoki címre ugyan már nem volt esélye, de csapata, az Alfa Romeo még harcban volt az istállók közötti elsőségért.

Bereznay az 5. pozícióból vágott neki az utolsó három versenynek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerdán előbb a japán, majd a mexikói virtuális pályán versenyzett a mezőny. Előbbit Bereznay a 10. helyről kezdhette meg, de bizonyos szempontból ennek is örülnie kellett, ugyanis 1 ezredmásodpercen múlott, hogy továbbjutott a Q2-ből.

A magyar pilóta jól kapta el a rajtot, és előbb Daniel Morenót, majd pár másodperccel később Michael Romanidist is megelőzte.

A következő körökben maradt ebben a pozícióban, miután az élmezőnyben senki nem tudott pozíciót nyerni, így ő sem volt képes elmenni Manuel Biancolilla mellett.

A lágy gumin rajtoló pilóták többségéhez hasonlóan a 19 körös verseny 6. körében döntött úgy, hogy kijön kereket cserélni. A 17. helyre jött vissza, három kör múlva pedig már a valós sorrendnek megfelelően a 7. pozícióban haladt, mivel a bokszkiállások során megelőzte bajnoki éllovas csapattársát, Jarno Opmeert.

A fordított gumistratégián lévő holland pilóta a 11. kör elején, a célegyenesben előzte meg a magyar versenyzőt, aki érthető módon nem fejtett ki nagy ellenállást. Két körrel később azonban még egy pozíciót vesztett a szintén frissebb abroncsokon támadó Morenóval szemben.

A futam hátralévő részében továbbra sem tudott mit kezdeni Biancolillával, mint ahogyan a másik Alpha Tauri volánja mögött ülő Joni Törmälä sem vele, így Bereznay a 9. helyen zárt.

A győzelmet a pole pozícióból rajtoló Frederik Rasmussen szerezte meg, ám a Red Bull versenyzőjének nem volt könnyű dolga. Nicolas Longuet ugyanis lerajtolta, és csupán a 18. kör elején tudta visszavenni a vezetést. Mögöttük Daniele Haddad ért célba, aki megszerezte szezonbeli első dobogóját.

Itt nézheti vissza a japán és a mexikói fordulót

A mexikóvárosi kvalifikáción Bereznay a 6. pozíciót szerezte meg, és a rajtja ezúttal is kiválóan sikerült. Igaz, ez leginkább annak volt köszönhető, hogy a címvédő David Tonizza Rasmussen és Opmeer szorításában megpördült, Marcel Kiefernek pedig ki kellett kerülnie a Ferrarit. Az olasz pilóta ráadásul kiesett a versenyből.

Az élmezőnyben a 6. kör elejéig kellett várni az első előzésre, aminek a magyar versenyző volt az elszenvedője, miután Kiefer a célegyenesben elment mellette.

Bereznay egészen a 25 körös futam 12. köréig várt a kerékcserével, hogy aztán a 11. helyre jöjjön vissza a közepes gumikon.

A következő két körben hármat is előzött, de Longuet, Cedric Thomé, valamint Enzo Bonito akkor még nem teljesítette a bokszkiállását. A 15. kör végére visszaállt a valós sorrend, és Bereznay ekkor az 5. pozícióban haladt, mivel a nála egy körrel korábban kiálló Brendon Leigh átugrotta őt.

Ekkor viszont még nem volt vége, ugyanis az utolsó előtti körben megelőzte a már nagyon szenvedő Kiefert, és üldözőbe vette a másik Red Bullt. Rasmussenre azonban már nem jelentett veszélyt,

mint ahogyan Morenónak sem volt reális esélye az Alfa Romeo versenyzője ellen, így Bereznay a 4. helyen ért célba.

Opmeer végül három előzést bemutatva megnyerte a futamot Leigh előtt, így 16 pontos előnnyel várhatta a szezonzárót Rasmussennel szemben. A csapatbajnokság esetében szintén az utolsó versenyre maradt a döntés, ugyanis az Alfa Romeo 39 egységnyire csökkentette a Red Bull előnyét.

Dobogóval zárta a szezont

Az utolsó versenyt Brazíliában tartották, a rendkívül szoros időmérőn pedig Bereznay az 5. helyre kvalifikálta magát. A Q1 előtt kihirdették a szezon különdíjait, így az év előzését is, amit a magyar pilóta kapott meg a spái, Kiefer elleni manőveréért.

Az év előzését Bereznay mutatta be

Az interlagosi futamot – amit ezen a linken tekinthet meg – szintén jól kezdte az Alfa Romeo versenyzője, és Morenót lerajtolva feljött a 4. pozícióba. Az előtte lévők hozzá hasonlóan lágy, míg a mögötte haladók közepes abroncsokon kezdték meg a versenyt.

A 25 körből álló viadal 9. körében az Alfa Romeo pilótája feljött a 3. pozícióba, egy körrel később pedig átvette a vezetést, miután az előtte álló Longuet, majd Kiefer és Tonizza is kiállt kereket cserélni.

A magyar versenyző viszont a 12. körig a pályán maradt, így Leigh és Moreno is átugrotta, és a 8. helyre jött vissza.

Ez persze valójában a 6. pozíciót jelentette, miután mindenki letudta a kiállást, ami a 14. körben történt meg. Sőt, pár pillanattal később Bereznay visszaelőzte Morenót, így még egy helyet javított. A 19. körben pedig már Tonizzát is maga mögé utasította, miután a Ferrari pilótája összeért Leigh Mercedesével, és autója minden bizonnyal megsérült.

Sokáig úgy nézett ki, hogy innen már nincs feljebb, de az utolsó körben Bereznay egykori csapattársát is megelőzte, így dobogóval zárta a szezont. A futamot Longuet nyerte, aki ugyan a 24. körben elvesztette a vezetést, de egy körrel később sikerült visszaszereznie Kieferrel szemben.

A bajnoki éllovasok már az időmérőn sem szerepeltek jól. Rasmussen viszonylag hamar kiállt, de minden bizonnyal gyorshajtásért megbüntették, így minden esélyét elvesztette a végső győzelemre. Az utolsó körben ráadásul Opmeer megelőzte, de ez nem számított, mert a szankció miatt végül nem szerzett pontot. Bereznay megtartotta összetettbeli 5. pozícióját, csapata pedig 36 pontos lemaradásban a 2. helyen végzett a Red Bull mögött.

Az egyéni pontverseny végeredménye

Helyezés

Versenyző

Pont

1.

Jarno Opmeer

196

2.

Frederik Rasmussen

174

3.

Marcel Kiefer

157

4.

Nicolas Longuet

131

5.

Bereznay Dániel

99

6.

Brendon Leigh

84

7.

David Tonizza

79

8.

Daniel Moreno

70

9.

Álvaro Carretón

38

10.

Joni Törmälä

34

11.

Simon Weigang

34

12.

Bono Huis

23

13.

Enzo Bonito

21

14.

Daniele Haddad

18

15.

Lucas Blakeley

15

16.

Manuel Biancolilla

12

17.

James Baldwin

10

18.

Michael Romanidis

7

19.

Fabrizio Donoso Delgado

5

20.

Cedric Thomé

5

A csapatok közötti bajnokság végeredménye

Helyezés

Csapat

Pont

1.

Red Bull

331

2.

Alfa Romeo

295

3.

Renault

136

4.

Mercedes

107

5.

Ferrari

100

6.

McLaren

80

7.

Alpha Tauri

46

8.

Williams

45

9.

Haas

39

10.

Racing Point

33