Vágólapra másolva!
Noha a Forma-1-ben egyelőre nem mutatkozhat be, így sem maradt munka nélkül az idei Forma-2-es bajnokságot a második helyen záró Callum Ilott, a Ferrari ugyanis leszerződtette őt tesztpilótának.

Noha jövőre nem fog versenyezni a Forma-2-ben, nem kell teljesen lemondania az F1-es szereplésről Mick Schumacher idei bajnoki riválisának. Callum Ilott egy ideig a hétszeres világbajnok fiával volt versenyben nem csak az F2-es bajnoki címért, hanem a jövő évi F1-es bemutatkozásért is, végül azonban hoppon maradt, sem a Ferrarival egyaránt szoros kapcsolatban álló Alfa Romeo, sem a Haas nem igazolta le. A Scuderia azonban mentőövet dobott neki, úgyhogy jövőre a vörösök tesztpilótája lesz.

Ilott szeptemberben egy 2018-as Ferrariban Fioranóban Forrás: Ferrari

A korábban a Red Bull által támogatott versnyző 2017-ben csatlakozott a Ferrari versenyzői akadémiájához, amelynek tagjaként 2017-ben negyedik lett a Forma-3-as Európa-bajnokságon. Ezt egy összetettbeli harmadik hely követte 2018-ban a GP3-ban, mielőtt 2019-ben bemutatkozhatott a Forma-2-ben. Három pole-lal és két dobogós helyezéssel a 11. helyen zárt, az idei évben pedig már a bajnoki címért csatázhatott, végül azonban három győzelme, hét dobogós helyezése és hat pole pozíciója sem volt elég, 14 ponttal alulmaradt Mick Schumacherrel szemben.

Egy ideig úgy tűnt, hogy jövőre a Haasnál versenyezhet, a csapattal szerepelt is volna az Eifel Nagydíj pénteki első szabadedzésén, ha az időjárás nem hiusította volna meg a tréninget. A dolgok ezután azonban 180 fokos fordulatot vettek, Mick Schumacherről kiderült, hogy mégsem az Alfa Romeónál mutatkozik be, miután

a hinwili gárda Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi szerződését is meghosszabbította, a Haasnál pedig a Schumacher-Mazepin kettős debütálhat jövőre, a britnek így nem maradt hely.

Ilottnak kinézett még egy év az F2-ben, részt is vett a sorozat szezonzárója utáni bahreini teszten, ezután azonban bejelentette, nem látja értelmét annak, hogy 2021-ben is a mezőny tagja legyen. „Csak 14 ponttal csúsztam le a bajnoki címről. Mindig lehetne okokat mondani arra, hogy miért, de nem akarok kifogásokat keresni. Úgy érzem, hogy ha bekerülsz az első kettőbe vagy háromba, akkor nem kell ismét bizonyítanod."

A fiatal pilóták tesztjén az Alfa Romeóval Forrás: Formula 1 via Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Röviddel ezután pedig az is kiderült, hogy mihez kezd, a Ferrari ugyanis bejelentette, jövőre tesztpilótaként számítanak rá. Ez persze többnyire a gyárban végzett szimulátoros munkát és a versenyhétvégéken való jelenlétet fogja jelenteni, hiszen a következő szezon előtt csak három napot tesztelhetnek majd a csapatok, ezeken a napokon pedig a versenyzők fognak vezetni. F1-es autóban azért így is van már tapasztalata, tavaly egy napot tesztelt az Alfa Romeóval Barcelonában, az idén pedig részt vett a csapattal a szezonzáró után rendezett fiatal pilóták tesztjén, míg szeptemberben egy 2018-as Ferrarit vezethetett Fioranóban Schumacherrel és Robert Shwartzmannal.

„Nagyon örülök, hogy jövőre tesztpilótaként csatlakozhatok a Scuderia Ferrarihoz – nyilatkozta a 22 esztendős brit. – Már várom, hogy hozzájárulhassak a pályán és azon kívül zajló munkához, és várom a sok új dolgot, amit ezen izgalmas új kihívás során tanulhatok.

Meg szeretném köszönni a Ferrari versenyzői akadémiájának és a Scuderia Ferrarinak ezt a nagyszerű lehetőséget és a támogatásukat. Megtiszteltetés volt az elmúlt három évben a programjuk részesének lenni, örülök, hogy együtt folytathatjuk az utunkat."