Vágólapra másolva!
Mick Schumachernek az az álma, hogy édesapjához hasonlóan ő is nagyon sikeres legyen a Forma-1-ben, de úgy véli, ha ez nem jön össze, akkor sem lesz boldogtalan, mivel azt csinálhatja, amit szeret.

Mick Schumacher az Abu-dzabi Nagydíj pénteki első szabadedzésén bemutatkozott Forma-1-es versenyhétvégén, és 23 körön át vezethette a Haas-istálló idei autóját. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fiának hasznosan telt a másfél óra, amely során lágy gumis gyorsköröket és megtankolt autós etapot is teljesített, valamint a végén belefért egy rajtgyakorlat és egy kerékcsere is. Az F2 idei bajnoka ugyanakkor tudja, jövőre messzire el fogják kerülni a sikerek.

Mick Schumacher az Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésén Forrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

Hogy lássuk, a Haas mekkora gödörben van jelenleg, ahhoz elég csak ránézni az Abu-dzabi Nagydíj végeredményére. Az amerikai istálló autói az utolsó két helyen értek célba, Pietro Fittipaldit az egész mezőnyben egyedüliként kétszer is lekörözték, Kevin Magnussen pedig közel 40 másodpercet kapott az előtte végző Nicholas Latifitől. „Valójában nem is igazán vettünk részt a futamon, csak mentünk körbe-körbe" – nyilatkozta az F1-től búcsúzó dán.

Mindezek tükrében természetesen a kedden, a fiatal pilóták tesztjén is pályára lépő Schumacher is tudja, hogy bemutatkozó szezonja nem lesz diadalmenet. „Azt mondanám, hogy jövőre igazán kezelni kell az elvárásokat és nyitottnak kell lenni mindennel kapcsolatban, ami történik.

Nem csak magunkra kell majd figyelnünk, hanem a többieknek is meg kell mutatnunk, hogy mindig küzdeni fogunk és a legjobbunkat nyújtjuk" – nyilatkozta a 21 esztendős német.

A Haas valószínűleg jövőre is a mezőny végén lesz Forrás: Charles Coates / LAT Images/Motorsport Images

Ami pedig a hosszabb távú jövőt illeti, tisztában van vele, hogy a neve nem fog rajta segíteni, de elismeri, hogy azért amekkora teher, akkor áldás is, hogy Schumacehrnek hívják. „Végtére is én fogom vezetni az autót, nem a nevem. Nyilvánvalóan a nevem sok ajtót kinyit előttem és megvannak a kapcsolataim, de végső soron nem ezek az emberek versenyeznek. Azért csinálom ezt, mert imádom a sportot, imádom az adrenalint, imádom az érzést, amikor gyorsan vezetek és amikor a végén nyerek. Nincs problémám az összehasonlításokkal, mert tudom, hogy mit csinálok."

Aki pedig már most azt várja tőle, hogy édesapja nyomdokaiba lép, azokat ő maga rántja vissza a valóságba, mondván semmi garancia nincs arra, hogy világbajnoki címeket fog nyerni.

„Sokra szeretném vinni ebben a sportban és le akarom tenni a névjegyem, ahogyan az édesapám is le akarta. Viszont biztos vagyok benne, hogy a Forma-1-hez közel állók közül senki nem mondja azt, hogy mindent meg fogok nyerni és én is hétszeres világbajnok leszek. Ilyesmit nem lehet kijelenteni.”

Tudja, hogy nem garantáltak a jövőbeni sikerek Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

„Nyilván ez egy álom, amit az ember el akar érni, de nem lehet azt mondani, hogy ez fog történni, mert annyi minden történhet ebben a sportban, amire készen kell állni. Én csak hálás vagyok, hogy itt lehetek, és megtehetem az első lépéseket, az első versenyeket, aztán meglátjuk, hogy merre vezet az utam.

Bármi is lesz, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek."