Karácsonyig kiderül, hogy ki lesz jövőre Verstappen csapattársa

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Alexander Albon, Red Bull Racing
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 10: Alexander Albon of Thailand and Red Bull Racing walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 10, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Már nem kell sokáig várni arra, hogy megtudjuk, jövőre is az alulteljesítő Alexander Albon vezetheti-e majd az egyik Red Bullt, vagy a csapat mást szerződtet Max Verstappen mellé.

A keddi fiatal pilóták tesztjének végeztével nyugovóra tér a Forma-1, a februári előszezoni tesztig nem lépnek pályára a csapatok és a versenyzők. Egy nagy kérdés azonban továbbra is megválaszolásra vár: ki vezetheti jövőre a második számú Red Bullt? Alexander Albon helye ugyanis nagyon inog, és könnyen elképzelhető, hogy a thai az új évet már nem az energiaitalosok versenyzőjeként kezdi meg.

Nem lenne meglepő, ha jövőre nem ő ülne a Red Bullban Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A szezont 109 ponttal és négy hellyel csapattársa, Max Verstappen mögött, a pontverseny hetedik helyén záró Albon körül az idei év második felében egyre csak gyűltek a kérdőjelek, a csapat azonban makacsul kitartott mellette, noha az utóbbi hetekben egyre erősödtek azok a hangok, amelyek szerint lecserélik őt Sergio Pérezre.

Ez eddig nem történt meg, a következő másfél hétben azonban megtörténhet, a Red Bull ugyanis karácsonyig dönt a jövőjéről.

„Ez volt az egyik legjobb versenye, de még át kell gondolnunk [hogy mi lesz vele], és még karácsony előtt meg kell hoznunk a döntést. Minden adaton át kell rágnunk magunkat, nagyon sok dolgot kell megvizsgálnunk" – nyilatkozta Helmut Marko, a Red Bull kérlelhetetlen osztrák tanácsadója.

„Mindig is azt mondtuk, hogy az év végéig várunk, és a szezon vége után hozunk döntést. Alexnek valószínűleg ez volt a legerősebb futama, ami biztató rá nézve, de a teljes szezont nézzük. Az elkövetkező napokban fogunk döntést hozni – mondta Christian Horner csapatfőnök. – Nyilvánvalóan rengeteg adatunk van különböző pályákról. Le fogunk ülni és mindent kielemzünk, majd levonjuk a következtetéseket."

Abu-Dzabiban hozta a kötelezőt és lőtávolban tartotta a két Mercedest Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Maga az érintett úgy gondolja, hogy a szezonzárón elért negyedik helyével jól zárta az évet, és mindent megtett azért, hogy a Red Bull megtartsa őt, a jövője azonban nem a saját kezében van. „Úgy érzem, hogy teljesítmény szempontjából ez volt a legjobb hétvégém. Köszönetet szeretnék mondani a srácoknak a sok támogatásért mind itt, mind a gyárban. Nem adtuk fel, próbáltunk megoldást találni és elérni, hogy jobban érezzem magam az autóban, mivel ezt a kocsit nem könnyű vezetni. Büszke vagyok magamra, hogy tovább nyomtam és a rám nehezedő nyomás ellenére értem el a legjobb eredményt.

De természetesen úgy érzem, hogy mindent megtettem. A döntés már mások kezében van."