Vágólapra másolva!
Váratlanul érte a Scuderiát, hogy a Ferrari csütörtökön bejelentette, Louis Camilleri azonnali hatállyal lemondott a posztjáról. Az F1 jogtulajdonosa leszögezte, Stefano Domenicali nem változtat a tervein.

Csütörtökön néhány óra eltéréssel jelentették be, hogy azonnali hatállyal lemond a Ferrari vezérigazgatói tisztségéről Louis Camilleri és azt, hogy Mattia Binotto csapatfőnök az eredeti tervekkel ellentétben nem vesz részt a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon. Mindkét vezető esetében betegséggel indokolták a döntést, de Camilleri a koronavírus következményeire hivatkozott, Binottóról pedig annyit árultak el, hogy már Bahreinben is rosszul volt, de nem a COVID-19 miatt.

Camilleri a Ferrari 1000. nagydíján tartott ünnepségen Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

A két fejlemény nagyon hasonló időben történt, de Laurent Mekies, a Scuderia Ferrari sportigazgatója Abu-Dzabiban elmondta, „Camilleri döntésének semmi köze nincs” Binotto távolmaradásához. „Többé-kevésbé ugyanakkor értesültünk [Camilleri lemondásáról], amikor a sajtó is – nyilatkozta a francia szakember a Sky Italiának. –

Az olasz sajtóban elterjedt, hogy nézetkülönbségek alakulhattak ki Camilleri és a feladatait átmenetileg ellátó elnök, John Elkann között. A Ferrari részvényárfolyama Camilleri irányítása alatt lényegesen emelkedett, a Scuderia viszont a 70 éves fennállása egyik leggyengébb szezonját teljesíti, de Mekies szerint a távozó vezérigazgató mindent megtett a siker érdekében.

„Louis-t nagyon súlyosan érintette a COVID, még akkor is ha nem volt életveszélyben, nagyon megterhelő volt a számára. Biztos vagyok abban, hogy nem ez a [lemondásának] egyetlen oka, de bizonyos, hogy a pályafutása jelenlegi szakaszában, az eredményei ismeretében az ember átgondolja a prioritásait.”

Piero Ferrari, Mattia Binotto és Louis Camilleri Forrás: Rudy Carezzevoli/Callo Albanese

„Ez nagy kár, mert az elnökünktől, Louis-tól az elmúlt két év során Mattián keresztül hihetetlen támogatást kaptunk. Különösen idén, az ember mindig azt mondja, hogy válságos időkben derül ki, hogy mennek a dolgok. Lenyűgöző mértékű támogatásban részesültünk, és e mögött biztosan ő volt az egyik hajtóerő.”

Mekies szerint a stabilitás szempontjából kedvező, hogy Elkann veszi át az ügyek irányítását, a csapat megpróbálja jó eredménnyel lezárni az évet, majd „Mattiával és a menedzsmenttel rendezni a sorokat a gyárban.” A francia szakember arról nem beszélt, hogy ki lehet a Ferrari új vezérigazgatója, egyelőre az olasz sajtóban is csak spekulációk jelentek meg.

A lehetséges jelöltek között emlegették Stefano Domenicalit is,

akit a Racefans szerint a Ferrari megpróbált elcsábítani a Lamborghinitől, a Scuderia korábbi csapatfőnöke viszont a Forma-1 új elnök-vezérigazgatója lesz. „Stefano a Forma-1-hez csatlakozik január 1-jén, várja már az új és izgalmas kihívást. Az összes pletyka és spekuláció helytelen” – idézte a Reuters az F1 szóvivőjét.

Binotto nem koronavírusos

Mekies azt is leszögezte, hogy Binotto hazautazásának „semmi köze a COVID-hoz”, a svájci csapatfőnök viszont nem érezte jól magát Bahreinben, ezért orvosi javallatra nem tartott az F1 utazó kontingensével Abu-Dzabiba.

„Már jobban van. Nagyjából tízszer beszéltem vele [pénteken], úgyhogy nagyon aktív és jól alakul a gyógyulása is. Biztos vagyok abban, hogy távolról is velünk lesz egész hétvégén, ahogy mindig is tette, amikor nem volt jelen a pályán, és hamarosan minden visszaáll a normális kerékvágásba.”