Vágólapra másolva!
Bombameglepetésként érte a közvéleményt Louis Camilleri, a Ferrari vezérigazgatójának nyugdíjba vonulása. A 65 esztendős üzletember alig több mint két éven át irányította a patinás olasz gyártót, és bár ezalatt a Forma-1-es csapat csak bukdácsolt, így sem nevezhető sikertelennek a maranellóiak élén töltött időszaka.

Mindenfajta előjel nélkül lemondott és nyugdíjba megy Louis Camilleri, a Ferrari vezérigazgatója, jelentette be az olasz gyártó. A Ferrari megerősítette, hogy a posztjáról és az igazgatótanácsból is „azonnali hatállyal" távozó üzletember visszavonulása személyes okból történt, miután az Egyesült Államokban élő korábbi vezérigazgató koronavírus-fertőzésen esett át. Camilleri a Ferrarit hosszú ideje szponzoráló cigarettagyártó, a Philip Morris International elnöki székéből is felállt. Amíg Maranellóban nem jelölik ki az utódot, John Elkann, a Ferrari elnöke veszi át a helyét, mint ideiglenes vezérigazgató.

Louis Camilleri idén februárban, a Ferrari 2020-as F1-es autójának bemutatóján Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

A 65 éves Camilleri 2018 júliusában, a korábbi elnök-vezérigazgató Sergio Marchionne halála után került a Ferrari élére. Az olasz-amerikai üzletember ténykedése alatt az F1-es istállónak nem sok babér termett. Miután az ő felügyelete mellett 2019 elején Mattia Binotto váltotta a csapatfőnöki székben Maurizio Arrivabenét, két igencsak felejthető idényt produkált a Scuderia, tavaly télen ráadásul botrány robbant ki az erőforrás körül, ami a csapat évtizedek óta nem látott gyengélkedéséhez vezetett.

Annak ellenére azonban, hogy az F1-es csapat bukdácsolt, a Ferrari szempontjából Camilleri munkája kifizetődő volt, az utcai sportautók gyártása terén gazdasági növekedést ért el a koronavírus-járvány ellenére is, a márka részvényeinek ára pedig több mint 60 euróval, 113-ról 179-re nőtt ahhoz képest, amikor átvette a Ferrari irányítását.

Távozásának váratlanságát mutatja a tény, hogy még nem sikerült utódot találni neki.

„A Ferrari az életem része volt, nagy kiváltság volt vezérigazgatóként szolgálni. Csodálatom a Maranellóban dolgozó rendkívüli nők és férfiak iránt, valamint a szenvedélyük és elhivatottságuk iránt mindennel kapcsolatban, amit csinálnak, nem ismer határokat. Büszke vagyok a vállalat 2018 óta elért számos eredményére, és tudom, hogy a Ferrari legjobb évei még csak most jönnek" – nyilatkozta a leköszönő vezérigazgató, akit John Elkann is szép szavakkal búcsúztatott.

Camilleri (jobbra) kitartott Binotto mellett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„A legőszintébb köszönetemet szeretném kifejezni Louisnak a 2018 óta betöltött vezérigazgatói munkája során és a 2015 óta az igazgatótanács tagjaként mutatott mérhetetlen elhivatottságért – mondta Elkann. – A szenvedélye a Ferrari iránt nem ismert határokat, a vezetése alatt a cég pedig tovább erősítette a pozícióját a világ egyik legnagyszerűbb vállalataként, kihasználva az egyedi örökségét és a kiválóságra való csalhatatlan törekvését. Hosszú és boldog nyugdíjas éveket kívánunk neki és a családjának!"

Alan Baldwin, a Reuters újságírója a Twitteren vállalati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Camilleri nemrég átesett a koronavírus-fertőzésen és heteket töltött kórházban.

Azóta már New York-i otthonában lábadozik, a forrás szerint nyugdíjba vonulása azonban nem a betegsége miatt történt.

Camilleri is elkapta a koronavírust Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Ezzel némileg ellentmondó információi vannak Andrew Bensonnak, a BBC Forma-1-es szakírójának, aki szintén úgy tudja, hogy Camilleri elkapta a COVID-19-et,

és bár kórházi kezelése során sem volt életveszélyben, Benson tudomása szerint a betegség volt az egyik fő oka a visszavonulásnak.

Hogy Camilleri távozásának milyen hatása lehet a Forma-1-es csapatra, egyelőre nehéz megmondani, annyi azonban bizonyos, hogy az ex-vezérigazgató mindig kiállt Mattia Binotto mellett és támogatta azokat a törekvéseket, amelyek szakítani akartak a Ferrarinál korábban megszokott egymásra mutogatással és ahelyett, hogy elbocsátásokba kezdett volna a sikertelen szereplés után, inkább megerősítette a bizalmát a Scuderiában és annak csapatfőnökében.