Räikkönen: Grosjean gyors, de néha összevissza ment

Forma-1, Romain Grosjean, Kimi Räikkönen, Lotus bemutató, 2012
JEREZ DE LA FRONTERA, SPAIN - FEBRUARY 06: (L-R) Lotus drivers Kimi Raikkonen of Finland and Romain Grosjean of France attend the unveiling of the new Lotus E20 at the Circuito de Jerez on February 6, 2012 in Jerez de la Frontera, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Két korábbi csapattársa is méltatta a sérülései miatt távol maradó Romain Grosjeant, aki valószínűleg a Bahreini Nagydíjon lezárta az F1-es pályafutását. Kimi Räikkönen és Kevin Magnussen is úgy véli, egy körön nehéz volt legyőzni a francia pilótát.

A Bahreini Nagydíjon elszenvedett égési sérülései miatt Romain Grosjean nem tud részt venni a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon, így idejekorán véget ért az F1-es pályafutása. A mezőnyben mindenki megkönnyebbült, hogy a Haas pilótája komolyabb baj nélkül átvészelte ijesztő balesetét, és két csapattársa is méltatta őt, miután úgy tűnik, Grosjean többé nem kap lehetőséget az F1-ben.

Räikkönen és Grosjean 2012-ben a Lotusnál Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Mark Thompson

A francia versenyzőt korábban sokszor bírálták kicsúszásai és versenybalesetei miatt, a 2012-es Belga Nagydíj után eltiltották és sportpszichológus segítségét is kérte, de 2013-ban Kimi Räikkönen csapattársaként néhány remek szereplést is bemutatott, a finn pilóta távozása után pedig úgy tűnt, a Lotus (a mai Renault) vezéralakja is lehet.

amikor egymás ellen versenyeztünk, illetve, amikor csapattársak voltunk. A versenyen nagyon jó is tudott lenni, de kicsit túl gyakran fordult elő, hogy a futamon össze-vissza ment. A tempója biztosan megvolt – nyilatkozta Räikkönen az Abu-dzabi Nagydíj előtti sajtótájékoztatón.

„Most mindenki örömmel látja, hogy kiszabadult a nehéz helyzetéből és többé-kevésbé jól van. Sokkal szebb lett volna, ha másként zárja a pályafutását a Forma-1-ben, de sajnos nem így alakult. Az a lényeg, hogy jól van, csak ez számít” – összegzett.

Magnussen és Grosjean három szezont versenyzett együtt a Haasnál Forrás: Charles Coates / LAT Images/Motorsport Images

Grosjean erényeiről beszélt Kevin Magnussen is, aki az elmúlt három szezon során a francia versenyző oldalán versenyzett a Haasnál, így mindenkinél jobban ismeri a tulajdonságait. A dán pilóta szintén úgy érezte, hogy Grosjean specialitása az időmérő.

„Én azt tapasztaltam Romain kapcsán, hogy egy körön hihetetlenül gyors pilóta, nem mintha a versenyen ne lenne az, szupergyors akkor is, de egy körön igazán különleges. Jobb időmérős pilótává tett engem az, hogy ő volt számomra a mérce, tényleg nagyon össze kell kapnia magát az embernek, hogy legyőzze Romaint az időmérőn.”

mert ha jó napja van, egy körön szenzációs tud lenni. A Forma-1 vicces, mert az elmúlt évek során Romain elkövetett néhány hibát, ezek nagy figyelmet keltettek, és ezek miatt nem értékelték annyira az autóban mutatott képességeit. Az én személyes érzésem, hogy egy körön nincsenek sokan, akik gyorsabbak nála.”

A sportautók felé fordulhat

Grosjean jelenleg svájci otthonában gyógyul, az egyik kezéről már levehették a kötést, egy általa tartott Twitch kérdezz-felelek során egy szurkoló kérdésére azt mondta, egyelőre nem tudja, mit hoz számára a holnap, de már annak is örül, hogy online közvetítést tarthat és láthatja gyermekeit.

„A jövőt majd meglátjuk, most még nem tudom” – felelte, amikor azt kérdezték tőle, hogy indulna-e a Formula E-ben, azt viszont elárulta, hogy szívesen indulna a Le Mans-i 24 órás versenyen.