Vágólapra másolva!
Néhány nap leforgása alatt újabb botrány robbant ki a jövőre Mick Schumacher csapattársaként a Haas-istálló színeiben versenyző Nyikita Mazepin körül. Az orosz pilóta az Instagramjára töltött fel egy videót, ami több súlyos kérdést is felvet vele kapcsolatban.

A jövőre a Forma-1-ben a Haas-istálló színeiben bemutatkozó Nyikita Mazepintől eddig is távol állt a "jófiú" szerep, az orosz versenyző mind a pályán, mind azon kívül került már vitás helyzetekbe, 2016-ban például megütötte Callum Ilottot az F3-as Eb hungaroringi fordulóján. Legutóbb amiatt került a szurkolók célkeresztjébe a közösségi médiában, mert tiszteletlenül bánt az egyik hölgy rajongójával, az F2-es szezonzárón pedig amiatt kritizálták, hogy a főfutamon többször is túl agresszíven védekezett, ami miatt utólag büntetést is kapott. Mick Schumacher jövő évi csapattársa most ismét pályán kívüli viselkedésével hívta fel magára a figyelmet.

Mazepin ismét botrányosan viselkedett Forrás: James Gasperotti/Haas F1 Team

A 21 esztendős orosz pilóta Instagram Storyába egy azóta törölt videó került fel, amelyen az látható, hogy a videót készítő személy (aki feltételezhetően Nyikita Mazepin) egy éjszakában hajtó jármű (vélhetően egy Porsche terepjáró) anyósülésén ül. A felvétel készítője előbb a sofőrt videózza, majd a hátsó ülésen ülő nő felé fordítja a telefon kameráját. A videó cenzúrázott, hang nélküli változatában a hölgy arca a személyiségi jogok védelme miatt ki van takarva, az eredeti verzió alapján azonban valószínűnek tűnik, hogy valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állt.

A videó készítője – aki minden bizonnyal ismerte a nőt, mert betagelte a felvételen – ezután bal kézzel hátranyúl, egyértelműen a nő jobb melle felé, aki először megfogja a férfi kezét, amely ennek ellenére benyúl a nő ruhája alá és elkezdi markolászni a nő mellét.

A nő jobb karjával ezután a melleit takarja, bal kézzel pedig a kamerába mutat.

Hogy a felvétellel mi a probléma, az a leírtakból alighanem bárki számára egyértelmű lehet, ugyankkor egy elsőre talán nem egyértelmű kérdést is felvet. A videóban látható külső környezetből megállapítható, hogy a felvétel az Egyesült Arab Emirátusokban készült, ahol a hétvégén az Abu-dzabi Nagydíjat rendezik, Nyikita Mazepin pedig a Haas-csapat tagjaként lesz jelen, mivel két nappal később részt vesz az ugyanott tartott a fiatal pilóták F1-es tesztjén.

Mazepin viselkedése nem először vet fel komoly kérdéseket vele kapcsolatban Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Joe Portlock

Az országba jelenleg azonban olyan szigorúak a beutazási korlátozások, hogy minden érkezőnek 14 napig karanténban kell lennie. Ez alól az F1-es cirkusszal érkező mintegy 1200 személy azonban mentesült, nekik viszont hétfőn (egyeseknek külön engedéllyel szerdán), erre a célra biztosított chartergépekkel kellett megérkezniük Abu-Dzabiba, ahol egy, a pálya területén és közvetlen szomszédságában kialakított óriási karanténban mozoghatnak csak az országban tartózkodásuk ideje alatt.

Mazepin tehát semmilyen körülmények között nem kocsikázhatott volna az utcán.

A csapat és Mazepin is reagált

Nem finomkodott Mazepinnel újdonsült F1-es csapata, amely közleményt adott ki a videó kapcsán, egyúttal megerősítve, hogy valóban Mazepin készítette a felvételt. „A Haas F1 Team nem bocsátja meg Nyikita Mazepin nemrég a közösségi médiás felületén posztolt videóban mutatott viselkedését, továbbá a Haas F1 Teamnek az a tény is undort keltő, hogy a videót posztolták a közösségi médiában. A történteket belső ügyként fogjuk kezelni, jelenleg nem kívánunk további kommentárt hozzá fűzni" – írta a csapat.

A Haas közleménye

A Haas közleményével nagyjából egyidőben Mazepin is kiadott egy közleményt, amelyben elnézést kért és megígérte, hogy tanulni fog az esetből.

„Szeretnék elnézést kérni a legutóbbi tetteimért mind ami a saját helytelen viselkedésemet, mind ami tényt illeti, hogy azt kiposztoltam a közösségi médiában. Sajnálom, hogy ilyen sérelmet okoztam, és hogy szégyenbe hoztam a Haas F1 Teamet. Forma-1-es pilótaként magasabbra kell tennem a mércét. Tisztában vagyok vele, hogy magamat és sok embert cserben hagytam. Megígérem, hogy tanulni fogok ebből."

A nő szerint semmi komoly nem történt

A Haas és Mazepin közleménye után a videóban szereplő hölgy is reagált a történtekre az Instagramon, és elmondta, hogy az egész csak egy vicc volt, Mazepint pedig nem olyan embernek ismerte meg, aki valaha is bántaná őt.

„Sziasztok, srácok! Csak szeretném a tudtotokra adni, hogy Nyikita és én már régóta jó barátok vagyunk, ebból a videóból pedig semmi nem volt komoly. Nagyon megbízunk egymásban, ez pedig csak egy buta vicc volt kettőnk között. A történetében posztoltam ezt a videót, mint egy belső viccet. Őszintén sajnálom. A szavamat adom, hogy ő egy igazán jó ember, és soha nem tenne semmi olyat, amivel bántana, vagy megalázna” – írta a nő.