Grosjean befejezi F1-es pályafutását, nem indul a szezonzárón

Forma-1, Romain Grosjean, Günther Steiner, Haas, Szahíri Nagydíj
BAHRAIN INTERNATIONAL CIRCUIT, BAHRAIN - DECEMBER 03: Romain Grosjean, Haas F1 returns to the garage after his crash during the Sakhir GP at Bahrain International Circuit on Thursday December 03, 2020 in Sakhir, Bahrain. (Photo by Andy Hone / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Orvosaival egyeztetve Romain Grosjean úgy döntött, nem vesz részt a Forma-1 jövő hétvégén esedékes szezonzáróján, Abu-Dzabiban, és svájci otthonában inkább a teljes gyógyulásra összpontosít.

Romain Grosjean és a Haas-csapat bejelentette, hogy a Bahreini Nagydíjon égési- és lábsérüléseket szenvedett versenyző a Szahíri Nagydíj után a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon sem vesz részt, ezzel lényegében véget ért a pályafutása a Forma-1-ben, miután már a balesete előtt eldőlt, hogy a csapat nem ajánl neki új szerződést a 2021-es szezonra.

Romain Grosjean, felesége, Marion és Günther Steiner csapatfőnök Forrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

Grosjean annak ellenére is vissza akart ülni az autóba, hogy saját bevallása szerint halálfélelme volt, miközben próbált kijutni a lángoló Haasból, és kilátásba helyezte, hogy ha nem tud részt venni a szezonzárón, akkor egy privát teszten búcsúzna el a Forma-1-től. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff felajánlotta, hogy ehhez készek neki autót biztosítani.

„Nagy szomorúság, hogy nem tudok majd részt venni az utolsó versenyemen, Abu-Dzabiban – nyilatkozta Grosjean. – Az orvosokkal mindent megpróbáltunk, hogy meggyógyítsuk a kezemet, de a versenyzés túl kockázatos a felépülésemre és az egészségemre nézve. Ezért, úgy döntöttünk, hogy nem fogok versenyezni.”

„Ez életem egyik legnehezebb döntése, de nyilvánvalóan a legbölcsebb. Hiányozni fog a csapat, de szurkolni fogok nekik, mint mindig is.”

A francia pilóta 2009-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, 183 nevezésből 179 alkalommal rajtolt el, ebből 98 alkalommal utolsó csapata, a Haas színeiben. Összesen 10 dobogós helyet ért el, kétszer lett 2. helyezett és egyszer rajtolt a 2. helyről. Legjobb szezonját 2013-ban teljesítette a Lotus-Renault színeiben, ekkor 7. helyezett lett az összetettben.

„Természetesen nagyon sajnálom, hogy Romain kihagyja a versenyt, ami az utolsó lett volna a Haas F1 Team színeiben, de mindannyian egyetértünk abban, hogy a lehető legjobb döntéseket kell meghozni a múlt vasárnap történt balesete utáni kezelések és a gyógyulás terén” – nyilatkozta Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke.

Grosjean a Haasnál fejezte be F1-es pályafutását Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

„Romain kivételes bátorságot és csodálatos hozzáállást tanúsított az elmúlt évek során, tudjuk, hogy mennyire akarta a visszatérést a VF-20 pilótafülkéjébe Abu-Dzabiban, és mindannyian szerettük volna, ha itt lehet.”

Bár az évek során voltak konfliktusaik, Steiner méltatta Grosjeant, mert már azelőtt átigazolt a csapathoz, hogy megépítették volna az első F1-es autójukat. Kétségtelennek nevezte, hogy a francia pilóta elszántsága is segítette a fiatal csapat fejlődését. „Örökké hálásak leszünk neki a hitéért és az elkötelezettségéért.”

„Ezek azok az értékek, a benne dolgozó hajtóerő és az ambíció, amelyek biztosan segíteni fogják őt a gyógyulása során. Gene Haas és a saját nevemben, az egész Haas F1 Teammel közösen minden jót és teljes felépülést kívánok Romainnek.”

Grosjean a balesete előtt kilátásba helyezte, hogy az IndyCarban folytatja a pályafutását, de elismerte, átértékeli ezt, tekintettel arra, hogy az oválpályákon nagyobb a valószínűsége a komoly baleseteknek, és az Egyesült Államokba utazva hosszabb ideig kellene távol lennie a családjától.

Nem cserélnek pilótát

A Haas azt is megerősítette, hogy Grosjean helyettese a Szahíri Nagydíjra megbízott Pietro Fittipaldi marad, ami azt jelenti, hogy a 2021-re szerződtetett Nyikita Mazepin és Mick Schumacher egyelőre nem kap versenyzési lehetőséget, bár Schumacher az eredeti terveknek megfelelően az első szabadedzésen tesztelhet majd a csapatnál.