Vágólapra másolva!
Az eredeti tervek szerint már kedden elhagyta volna a kórházat a vasárnapi F1-es baleset után égési sérülésekkel kórházba szállított Romain Grosjean, de csapatfőnöke szerint nem merültek fel komplikációk és a pilóta a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon ismét rajthoz állna.

Másodfokú égési sérülésekkel, de csonttörés nélkül átvészelte a Forma-1 történetének egyik legsúlyosabb balesetét Romain Grosjean a Bahreini Nagydíjon. A Haas pilótáját vasárnap kórházba szállították, még aznap este üzent az Instagramon és köszönetet mondott, majd kiderült, hogy a következő, Szahíri Nagydíjon az újonc Pietro Fittipaldi helyettesíti őt.

Grosjean szeretne részt venni a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon a jövő hét végén Forrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

Günther Steiner csapatfőnök meglátogatta a pilótát, majd elmondta, Grosjean vissza akar térni az F1-es szezont lezáró Abu-dzabi Nagydíjra, ami várhatóan pályafutása utolsó nagydíjhétvégéje lesz, mivel a csapat már a baleset előtt bejelentette, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését. Steiner hozzátette,

egyelőre nem siettetik a döntést Grosjean esetleges visszatérésével kapcsolatban.

„Majd akkor átmegyünk ezen a hídon, ha odaérünk. Pillanatnyilag sok időnk van. Pietro és Romain is itt van [Bahreinben], majd meglátjuk, hogy érzi magát. Nem kell kapkodnom, hogy eldöntsem, mihez kezdjünk. Ez az egészségi állapotán múlik” – szögezte le, és hozzátette, Grosjean égési sérüléseit folyamatosan kezelik.

Steiner elmondta, Grosjean a kedd éjszakát is a kórházban tölti, de szerinte ebből nem kell következtetéseket levonni. „Annyit mondtak csak, hogy biztonságosabb a környezet, leginkább az égései miatt, és bent akarják tartani még egy éjszakára, de minden jól megy” – összegzett, szerinte az orvosok elégedettek a fejleményekkel.

Some interesting unofficial renderings of Grosjean's impact with the barrier (Credit: Chrono GP) from r/formula1
Animációval rekonstruálták Grosjean balesetét

Az olasz csapatfőnök Grosjeant jókedélyűnek és „mentálisan nagyon stabilnak” írta le, és nyomatékosította, hogy az égési sérülések miatt kizárt, hogy a 34 esztendős sportoló a hétvégén újra versenyezzen a Szahíri Nagydíjon, de Abu-Dzabiban vissza akar térni. „Ez a célja, szerintem ez megmutatja, hogy továbbra is ezt akarja csinálni.”

Steiner úgy vélte, Grosjean emlékszik a balesete körülményeire, de azt nem tudta felidézni, hogy mitől csapódott a szalagkorlátnak. A csapatfőnök szerint Grosjean azt mondta, nem látta Danyiil Kvjat autóját, de az olasz szakember ezt nem memóriavesztésnek, hanem az események gyors leforgásának tulajdonította.

„Emlékszik arra, hogyan akart kiszabadulni és hogyan szállt ki, ezt nagyon jól elmagyarázta nekem” – foglalta össze, de részletekbe nem akart bocsátkozni.