Vágólapra másolva!
Elkapta a koronavírust, ezért Lewis Hamilton nem vehet részt a hétvégén zajló Szahíri Nagydíjon és a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon is kérdéses a részvétele. A Mercedesnél egyelőre nem döntötték el, hogy ki helyettesítse őt, a csapat tartalékpilótája is csak annyit tud, hogy elutazik Bahreinbe.

Sergio Pérez és Lance Stroll után a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont is megfertőzte a koronavírus, ezért a Mercedes pilótája 10 napos karanténba vonult, így biztosan nem vehet részt a hétvégén zajló Szahíri Nagydíjon, és kérdéses az indulása a jövő hétvégén esedékes Abu-dzabi Nagydíjon is. Hamilton tünetei enyhék, de komolyan veszi a kötelező óvintézkedéseket.

Vandoorne a valenciai teszt után Forrás: Motorsport Images/Andrew Ferraro

Ez váratlan helyzet a Mercedesnél, ami a jelenlegi formájában 2010 óta működtet F1-es csapatot, ezalatt mindössze négy versenyzőt foglalkoztattak, beugró pilótára sohasem volt szükségük. Ezúttal több jelölt is rendelkezésre áll és lényegében az F1-es jogosítvánnyal rendelkező összes pilóta szívesen vezetné a mezőny legjobb autóját.

A kézenfekvő megoldás Stoffel Vandoorne lenne,

aki a csapat hivatalos tesztpilótája, ráadásul őt ajánlja a Mercedes az ügyfélcsapatai, a Racing Point és a McLaren részére is, de a silverstone-i istálló inkább Nico Hülkenberget hívta be, amikor helyettesre volt szükség. A Mercedes hétfőn délután arra utalt, hogy elsősorban nem Vandoorne behívására készülnek.

„Szomorúak vagyunk, hogy Lewis nem versenyez a hétvégén, de így is el kell végeznünk a munkánkat Szahírban – írta a csapat a Twitteren. – Sokan spekulálnak, hogy ki vezet majd VB [Valtteri Bottas] oldalán. Amint ez rendeződik, tudatni fogjuk! Reméljük, őt is szeretni fogjátok a Mercedesnél, ahogy mindig is teszitek!”

A Formula E-ben használt autó teljesen más, mint az F1-es Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Vandoorne 28 éves, a McLaren színeiben összesen 41 alkalommal állt rajthoz, az F1-es pályafutását 2016-ban kezdte a McLaren színeiben, amikor Fernando Alonso helyére kellett beugrania a Bahreini Nagydíjon. Jenson Button visszavonulása után két teljes szezont tölthetett Alonso mellett, de nem ért el kiemelkedő eredményt, 2018-ban minden időmérőn kikapott csapattársától.

A Mercedes ennek ellenére leigazolta őt a Formula E-be, 24 versenyen eddig egy győzelmet szerzett, kinevezték az F1-es istálló tartalékpilótájának is, de reális lehetősége egyelőre nem nyílt arra, hogy visszatérjen az F1-es mezőnybe. Vandoorne kedden még Valenciában tesztelt a Formula E-ben, a sajtótájékoztatón elárulta, még nem tudja, lehetőséget kap-e az F1-ben.

– ismerte el. – A Forma-1-ben a szerződések nem mindig jelentenek bármit is, de pozitívan állok hozzá: ha valami történik, normális esetben én ülök be az autóba – mondta. – Van esély arra, hogy én fogok versenyezni vasárnap, de várjuk ki. Pillanatnyilag nem tudom. Holnap Bahreinbe repülök, lehet, hogy ott fogom megtudni.”

A belga sportoló hozzátette, reggel 7 óra körül tájékoztatta a Mercedes arról, hogy Hamilton koronavírus-tesztje pozitív lett, egy órával a bejelentés előtt. „Azóta viszont igazából csak várakozok. Nem is nagyon tudtam gondolkodni ezen, mert az itteni Formula E-tesztre összpontosítok. Ma ez a prioritás. Holnap egyébként is Bahreinbe utazom, úgyhogy majd meglátjuk.”

Russell korábban többször is tesztelt a Mercedesnél Forrás: Jerry Andre / LAT

Vandoorne elsőszámú ellenfele George Russell lehet, aki a Mercedes tehetségkutató programjának tagja, korábban a csapat tesztpilótája is volt, viszont jelenleg a Williamshez köti a szerződése, és a grove-i istálló valószínűleg csak valamilyen ellentételezés fejében engedi át őt a világbajnok istállóhoz.

A Racingnews365.nl értesülése szerint a Mercedes azt preferálná, ha Russell vezetné a Mercedest, a Williams ebben az esetben a szuperlicenccel rendelkező Jack Aitkennek adhatná a brit pilóta ülését. A cikk társszerzője Dieter Rencken, a Racefans tudósítója.