Hamiltont egy tulajdonsága még Sennánál is jobbá teszi

Forma-1, Lewis Hamilton, Ayrton Senna, sisak, Kanadai Nagydíj, 2017
MONTREAL, QC - JUNE 10: Pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP with a commemorative helmet of F1 legend Ayrton Senna after he beat the previous record of 65 pole positions during qualifying for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2017 in Montreal, Canada. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Paddy Lowe, a Lewis Hamiltonnal korábban a McLarennél és a Mercedesnél is együtt dolgozó mérnök levezette, hogy miért tett hozzá a hétszeres világbajnok jóval többet a sikereihez annál, mint azt sokan hiszik, és közben elmondta, mi emeli őt még a háromszoros világbajnok Ayrton Senna fölé is.

A Forma-1-ben mindig is az volt és valószínűleg a jövőben is örökös vitatéma lesz, hogy egy adott versenyző mennyire jó valójában, és a sikereiben mekkora szerepe van neki, és mekkora az autójának. Noha ezt objektíven soha nem lehet és talán nem is kell lemérni, az adott versenyzőhöz közel állók, vele együtt dolgozók értékeléséből pontosabb képet lehet kapni.

Napjainkban Lewis Hamilton sikereire szokás azt mondani, hogy „igen, de a legjobb autóban ülve érte el azokat", ami a legtöbb esetben valóban így van, a hétszeres világbajnokkal a McLarennél és a Mercedesnél is együtt dolgozó Paddy Lowe szerint azonban ehhez is szükség volt olyan tulajdonságra, ami még a legnagyobbak közül sem volt meg mindenkiben.

Hamilton hét vb-címe nem a véletlen műve Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A brit mérnök 2007 és 2012 között a wokingi istállónál, 2013-tól 2017-ig pedig a Mercedesnél volt Hamiltonnal egy csapatban, a brit pilóta első három világbajnoki címét láthatta tehát testközelből. Az 58 esztendős szakember úgy véli, hogy Hamilton valós hozzájárulását a sikerekhez csak a teljes karrierjét vizsgálva lehet megállapítani, mivel versenyről versenyre változik, hogy éppen mekkora volt a pilóta szerepe.

„Megnézve a törökországi versenyt, elég világos, hogy ő jelentette a különbséget. Persze jó autója van, de ha összehasonlítjuk a csapattársával vagy azzal, hogy sok nagyszerű versenyző mennyit hibázott azon a futamon, akkor láthatjuk, hogy tökéletes teljesítményt nyújtott” – nyilatkozta az Autosportnak a Hamilton hetedik vb-címét bebiztosító versenyről.

„Ha az eddigi karrierjét vesszük és a hét világbajnoki címét, akkor átlagolni kell a csapat jelentős hozzájárulását azzal, hogy nagyszerű autót adott neki.

Kiválaszthatunk különböző éveket és mondhatjuk, hogy »az könnyű győzelem volt neki«, de nem mind volt az, és más faktorok is szerepet játszottak, mint a kitartás vagy következetesség. Sok nagyszerű pilóta van, akiről elmondhatnánk, hogy nagy volt a hozzájárulása a saját tehetségével, és nyert egy vagy több világbajnoki címet, de hetet nyerni nagyon különleges kitartást és következetességet igényel."

Lowe és Hamilton 2015-ben Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Mark Thompson

Lowe korábban olyan világbajnokokkal dolgozott együtt, mint Damon Hill, Mika Häkkinen, Nigel Mansell és Ayrton Senna.

Elmondása szerint Hamilton a munkamoráljával és kitartásával kiemelkedik a felsoroltak közül, és még a brazil legendán is túltesz.

„Egyikükben sem volt meg az a kitartás, hogy itt maradjanak és évről évre folytassák a munkát, hogy még több világbajnoki címet nyerjenek. Ez az, ami igazán megkülönbözteti tőlük Lewist.

„Az emberek azt mondják, hogy ezt a sok versenyt mind Mercedesszel nyerte, és 14 éve tartó karrierje során csak két csapatnál vezetett. De elemezzük ezt! Ez sokat elmond a következetességről, lojalitásról és a kapcsolatainak kezeléséről. Ha ugyanabban a csapatban maradsz és közösen javítotok a teljesítményen, úgy lehet ilyen sikereket elérni. Ehhez pedig arra van szükség, hogy megtartsd a jó kapcsolatot, úgy mint bármi mást. Úgyhogy ez is a csomag része, amellyel ilyen sok hosszú ideig fennmaradó sikert érhet el az ember."

Sainz szerint kevesen tudnák legyőzni Hamiltont

Max Verstappen nyilatkozta korábban, hogy az idei Mercedesszel a mezőny 90%-a képes lenne nyerni, annyira jó az az autó. Ezt a jövőre már a Ferrarinál versenyző Carlos Sainz sem vitatja, ő azonban annyival egészítette ki az okfejtést, hogy a legtöbben csak úgy tudnának nyerni a W11-essel, ha nem Hamilton lenne a csapattársuk.

Sainz sem vitatja, hogy Hamilton a valaha volt egyik legjobb Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„A mezőny 90%-a nem győzné le Hamiltont ugyanabban az autóban” – jelentette ki a McLaren spanyol pilótája.

Ez pedig sok mindent elmond a jelenlegi F1-ről, de arról is, hogy még ha a legjobb autója neki van, Hamilton hosszú ideje az egyik, ha nem a legjobb pilóta."

Sainz szerint ezt külső szemlélőként is látni lehet, a legjobban viszont akkor tudná megmondani, hogy valójában mennyire is jó Hamilton, ha a csapattársa lenne. „Közelről megvizsgáltam, hogy miként teljesít nyomás alatt. Hogy a Q3-ban miként képes összerakni mindhárom szektort és megszerezni a pole-t, még ha csak kis előnye is van Bottashoz képest. Ausztriában az esőben másfél másodperccel volt gyorsabb a csapattársánál. Olyan dolgokra képes, amit az ember nem lát mindenkitől."

„Anélkül azonban, hogy ugyanazt az autót vezetnétek, lehetetlen megmondani egy másik versenyzőről, hogy valójában mennyire jó. Nekem úgy tűnik, hogy Hamilton az egyik legjobb az F1 történetében, és ezt anélkül is tudom, hogy a csapattársa lennék. De nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lenne Senna vagy Schumacher csapattársának lenni, hogy tanuljak tőlük és megtudjam, mit csináltak, hogy ennyire jók voltak."