Vágólapra másolva!
Mick Schumacher Forma-1-es bemutatkozásáról is árulkodik az, hogy Forma-2-es riválisa melyik csapattal fog tesztelni az Abu-dzabi szezonzáró után. A hétszeres világbajnok fiának a csapattársa eközben az idei Ferrarit vezetheti.

Callum Ilott és Robert Shwartzman, a Ferrari versenyzői akadémiájának két tagja is Forma-1-es autót tesztelhet a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után sorra kerülő fiatal pilóták tesztjén. A jelenleg egyaránt a Forma-2-ben vezető brit és orosz pilóta egy napon át körözhet majd, noha versenyzői ülést jövőre egyikük sem valószínű, hogy kap. Bármilyen furcsán is hangzik, részvételük a teszten erősíti azokat az eddig meg nem erősített híreket, hogy Mick Schumacher jövőre a Haas-istálló színeiben mutatkozik be a Forma-1-ben.

Fuoco (balra) és Shwartzman vezetik majd a két Ferrarit Abu-Dzabiban Forrás: Ferrari

A december 15-e keddre szervezett teszten minden istálló két autóval körözhet majd, de csak olyan versenyzőt alkalmazhat, aki nem vett még részt kettőnél több F1-es versenyen (az FIA adhat felmentést ez alól, a Renault például így szeretné Fernando Alonsót szerepeltetni a teszten). A Ferrari már be is jelentette, hogy állandó fejlesztőpilótájuk, a 24 esztendős Antonio Fuoco mellett akadémiájuk egyik tagja és a Premánál Schumacher csapattársa, a 21 éves Robert Shwartzman kap lehetőséget. A Forma-2-es pontverseny ötödik helyén álló orosz szeptemberben, Fioranóban már vezetett Forma-1-es autót, hivatalos teszten pedig most vehet majd részt először.

„Izgalmas belegondolni, hogy közvetlenül a Forma-1-es idény vége után vezetni fogom az SF1000-t Abu-Dzabiban – olvashatóak Shwartzman szavai a Ferrari közleményében. – Szeptember végén kipróbálhattam az SF71H-t Fioranóban és elképesztő volt, még úgy is, hogy az az autó közel három éves.

Míg Shwartzmant egyértelműen a Forma-1-re készíti fel a Ferrari, addig Fuoco szerepeltetésének teljesen más a célja. A 2017-ben és 2018-ban az F2-ben versenyző olasz a szimulátoros tapasztalatait fogja összevetni a valósággal, emellett a Scuderia akadémiájának növendékét is segíti.

Fuoco a tavalyi barcelonai szezonközi teszten vezette legutóbb a Ferrari aktuális F1-es autóját Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/@Foto Colombo Images

„Boldog vagyok, hogy ismét valódi versenyautóba ülhetek, miután olyan sok virtuális kört tettem meg az SF1000-rel a szimulátorban” – mondta az olasz.

Ezen felül pedig megtiszteltetés felölteni a piros overált és egy Ferrarit vezetni. Ezt az érzést mindig nehéz szavakba önteni."

Shwartzman mellett az akadémia egy másik tagja, a Forma-2-ben második helyen álló, Mick Schumacherrel a bajnoki címért harcoló Callum Ilott is lehetőséget kap, ő az Alfa Romeónál fog tesztelni. A 22 esztendős brit pilóta tavaly már tesztelt a csapattal, Barcelonában 41 kört tett meg, mielőtt nagy balesetet szenvedett. Legközelebb az idén szeptemberben, Fióranóban vezetett F1-es gépet Shwartzmannal és Schumacherrel, így ez a mostani lesz a harmadik alkalom, hogy lehetőséget kap.

Ilott a tavaly májusi barcelonai teszten az Alfa Romeóban Forrás: Alfa Romeo Racing

„Már nagyon várom, hogy Abu-Dzabiban ismét beülhessek az autóba, hálás vagyok az Alfa Romeónak és a Ferrari versenyzői akadémiájának ezért a lehetőségért. Minden lehetőség fontos, amikor az ember Forma-1-es autót vezethet, így tapasztalatot szerezhetek nemcsak a pilótafülkében, hanem a csapattal közös munka során is. A mérnökök és a személyzet a világ legjobbjai közé tartoznak, annyi mindent lehet tanulni tőlük. Én ki is fogom használni ezt."

– méltatta a pilótát Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke. – Nem volt szerencséje, amikor múlt hónapban lemaradt a lehetőségről, hogy a törölt nürburgringi első szabadedzésen vezessen, úgyhogy teljes mértékben megérdemli ezt a tesztet Abu-Dzabiban. A hozzáállása és munkamorálja pozitív benyomást tett a csapatra, amikor tavaly velünk tesztelt, ezért már várjuk, hogy ismét együtt dolgozhassunk vele."

Ahogyan azt Vasseur is említette, Ilott az Eifel Nagydíj pénteki szabadedzésén autóba ülhetett volna, csakhogy nem az Alfa Romeo, hanem a Haas színeiben, miközben a hinwili gárdánál Mick Schumacher várt a lehetőségre, de a rossz időjárás miatt az ő debütálása is elmaradt. Akkor még úgy tűnt, hogy a hétszeres világbajnok fia jövőre az Alfa Romeo színeiben mutatkozhat be, azóta azonban a csapat bejelentette, hogy Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi is marad 2021-re.

Schumacher Abu-Dzabiban már a Haast vezetheti? Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

Schumachernek így a Ferrarival szoros kapcsolatban álló Haasnál van már csak lehetősége jövőre a mezőny tagjává válni, egybehangzó források szerint pedig a döntés már meg is született arról, hogy 2021-ben ő és a szintén F2-es Nyikita Mazepin lesznek az istálló versenyzői. Ilott abu-dzabi tesztje is ezt erősíti, hiszen a korábbiakkal ellentétben nem a Haas adott neki lehetőséget, így az amerikai csapat akár jövő évi pilótapárosát is autóba ültetheti a teszten.