Világbajnok honfitársa sem tudott belekötni Stroll teljesítményébe

Forma-1, Török Nagydíj, időmérő, Lance Stroll, Racing Point
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 14: Pole position qualifier Lance Stroll of Canada and Racing Point celebrates with team members in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 14, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve nem éppen arról híres, hogy két kézzel osztogatja a dicséreteket, Lance Stroll törökországi produkciójára azonban még ő is csak csettintett.

A Török Nagydíj természetesen elsősorban amiatt vált kitörölhetetlenné a Forma-1 történelemkönyvének lapjairól, mert Lewis Hamilton hetedik világbajnoki címének megnyerésével ezen a versenyen állította be Michael Schumacher legfontosabb rekordját. Lance Stroll számára azonban legalább annyira emlékezetes marad ez a hétvége, mint Hamiltonnak, hiszen a Racing Point pilótája szombaton pályafutása első pole pozícióját szerezte. Ilyen tettet kanadaiként legutóbb Jacques Villeneuve hajtott végre 23 évvel ezelőtt. Az 1997-es világbajnokot lenyűgözte honfitársa teljesítménye.

Legutóbb a 97-es jerezi futamon indult az élről kanadai Jacques Villeneuve személyében Forrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Stroll az isztambuli Q1-ből a 12., a Q2-ből pedig már a negyedik helyen jutott tovább, majd a Q3-ban neki sikerült a legjobb kört összeraknia az intermediate gumikon, amivel 3 tizeddel megelőzte az időmérő toronymagas esélyesének számító Max Verstappent.

Stroll ezzel az F1 történetének harmadik kanadai pilótája lett Gilles Villeneuve és Jacques Villeneuve után, aki pole pozíciót szerzett,

utóbbi 1997-es Európa Nagydíjon elért rajtelsősége óta pedig az első kanadai, aki az élre kvalifikálta magát. „Lance rendkívüli kört rakott össze az időmérőn, amivel megszerezte a pole pozíciót. Más pilótákkal ellentétben ő nem követett el hibát.

Más versenyzők is alkalmazták azt a gumitaktikát, mint Lance, de nem hibátlanul" – méltatta honfitársát Jacques Villeneuve a Sky Italiának.

Az 1997-es világbajnok azt is kiemelte, hogy Stroll ismét bizonyította, hogy fekszenek neki a nehéz körülmények. „Észrevehető, hogy felülmúlja saját magát, különösen nehéz körülmények között. Monzában negyedik lett 2017-ben az időmérőn borzasztó körülmények között, valamint harmadik helyen végzett a kaotikus bakui futamon ugyanabban az évben, miközben a többiek jobbra-balra repkedtek le a pályáról. Emellett a 2020-as monzai futamon is hasznot húzott a kavarodásból, ugyancsak egy harmadik hellyel. Nyilvánvaló, hogy a legnehezebb körülmények között mozog a legotthonosabban."

Stroll a kanadai zászlóval ünnepelt az időmérő után Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A Racing Point 22 esztendős pilótájának teljesítménye mellett Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója sem ment el szó nélkül szokásos futamértékelő jegyzetében. A brit szakember szerint noha a verseny végül nem úgy sikerült Strollnak, ahogy szerette volna, így is több mint 30 körön át vezetett és bizonyította rátermettségét.

Briliáns volt a futamon, nem hibázott és jól vezetett, utána azonban úgy tűnik, hogy kifogtak rajta a változó gumik és körülmények, noha a csapat utólag sérülést fedezett fel az első szárnyán. Talán emiatt esett vissza. Viszont megmutatta, hogy képes magabiztosan vezetni egy verseny, amire büszke lehet. Pozitív tanulási élmény volt ez a számára" – írta Brawn.