Vágólapra másolva!
Nem tetszett Sebastian Vettelnek, amikor arról kérdezték, hogy a Török Nagydíjon elért dobogós helyezése azt bizonytja-e, hogy még mindig képes jól teljesíteni. A Ferrari csapatfőnöke örült, hogy sokat küszködő világbajnoka végre sikeresen szerepelt.

Sebastian Vettel a Török Nagydíjon a 12. helyről rajtolva idei első dobogós helyezését érte el, ami mellett Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke sem ment el szó nélkül. A svájci-olasz úgy látja, hogy az istálló világbajnoka kezd egy kicsit jobban összebarátkozni az idei autóval, miközben szenzációs rajtja is segítette. Vettel is hasonlóan vélekedett, de kissé ingerültté vált akkor, amikor a The-Race.com újságírója arra kérdezett rá nála, hogy ez a dobogó a bizonyítéka-e annak, hogy a német pilóta nem felejtett el vezetni.

Vettel legutóbb tavaly állt dobogóra Forrás: Scuderia Ferrari

„Nagyon örülök Sebastian miatt, szerintem nagyon fontos volt neki ez a dobogó” – dicsérte pilótáját Binotto.

Nagyon jó volt a rajtja, aztán jó tempóban és nagyon következetesen vezetett. Jól kezelte a gumikat, miközben tudta tartani a helyét. Összességében, akárcsak az utolsó körben jól teljesített, mert megragadta a lehetőséget. Ez nagyszerű a számára."

Vettel a rajtnál a 12. helyről gyakorlatilag egy kanyar alatt feljött a negyedik pozícióba, a futam végén pedig Charles Leclerc hibáját kihasználva vette át a harmadik helyet. „Éppen, hogy nem lett meg neki a második hely, nagyon közel volt Pérezhez. Boldog vagyok miatta. Még mindig van hátra három verseny, remélhetőleg a következőn is ilyen jól fogunk teljesíteni" – mondta Binotto.

Vettel is ebben bízik.

Az eddigi futamokat a rajtpozíció határozta meg, mert amint az ember hátulra kerül, beragad a forgalomba. Esőben minden kicsit más. Az ember lehet szerencsés vagy balszerencsés és jobban megteremtheti a különbséget, mint szárazon."

A körülmények is lehetővé tették, hogy jól szerepeljen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Salih Zeki Fazlioglu

A négyszeres világbajnok elmondta, hogy „az időmérő volt az Achilles-sarkam, a versenyeket pedig nagyban az határozta meg, hogy beragadtam a bolyba. Jó ideje nem versenyeztem már a középmezőnyben, ami nagyon-nagyon szoros, és még ha az ember gyorsabb is, néha nem tudja megmutatni azt, úgyhogy kemény."

Vettel teljesítményét az utóbbi hónapokban, vagy inkább években számos kritika érte. Mostani dobogós helyezésével azonban ismét mutatott valamit abból a versenyzőből, aki egykor zsinórban négy világbajnoki címet nyert. Amikor azonban a The-Race.com újságírója azt kérdezte tőle, hogy „gondolja-e, hogy ez a dobogó megmutatja, hogy még egy ilyen nehéz idény után is képes olyan szintű pilótaként teljesíteni, mint amikor négy világbajnoki címet és annyi futamot nyert", Vettel kissé zokon vette az elhangzottakat.

– felelte. – A Forma-1 egy nagyon gyorsan változó világ. A világ leggyorsabb autóit vezetjük, miközben mindig a legutóbbi verseny alapján ítélnek meg minket. Mondtam, hogy nehéz idényünk volt, voltak pillanatok, amelyekben egyértelműen nem voltam a topon, de nem kételkedem abban, hogy jó munkát tudok végezni az autóban, és ebből a szempontból semmi nem változott, úgyhogy ez egy kicsit meglepett. De azért köszönöm!"

Vettelnek nem tetszett minden kérdés Forrás: Getty Images/Motorsport Images

Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója is elismerősen szólt Vettelről. „Amit ezen a versenyen láttunk, hogy az öregek demonstrálták a tapasztalatukat, miközben a fiatal trónkövetelők megmutatták, hogy van még mit tanulniuk. Elbűvölő volt figyelni Sebastian teljesítményét ezen a hétvégén.

Az idén egy kissé Charles árnyékában volt, és a Ferrarival való házasságának végéhez közeledni sem könnyű, a Török Nagydíj azonban egy nagyszerű nap volt neki. Egyetlen rossz mozdulata sem volt és készen állt lecsapni a kínálkozó lehetőségre."