Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton szerint több olyan futam kellene, mint a Török Nagydíj, mert így többször tudná megmutatni, hogy nem csak az autója miatt tud nyerni. A Mercedes versenyzője úgy véli, már letett annyit az asztalra, hogy megkapja a neki kijáró tiszteletet.

Lewis Hamiltont rendszerint az a vád éri, hogy kizárólag azért nyeri sorra a világbajnoki címeket, mert a mezőny legjobb autójában ül. A Törökországban hetedik vb-címét nyerő pilóta autójában még Max Verstappen szerint is a mezőny 90%-a nyerne, nemrég pedig a háromszoros világbajnok Jackie Stewart nyilatkozta róla azt, hogy nem jár neki akkora tisztelet a vb-címért, mintha nem a legjobb autóval érte volna el, és hogy a Mercedes már-már „igazságtalanul jobb" a többieknél. Hamilton azonban reméli, hogy isztambuli győzelme jó válasz volt az őt kritizálóknak.

Hamilton a Török Nagydíj rajtjánál Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd

A szezon 14. futama előtt szinte semmilyen jel nem utalt arra, hogy a pole pozíciós időtől közel 5 másodperccel elmaradó, hatodik helyről rajtoló Hamilton megnyerheti a versenyt, majd amikor Sebastian Vettel mögé beszorulva már több mint 20 másodpercre és jó néhány pozícióra volt tőle az első hely, szintén senki nem gondolta volna, hogy őt inti le elsőként a kockás zászló.

A Mercedes pilótája azonban sokakkal ellentétben hibátlanul vezetett, ennek köszönhetően pedig győzelemmel ünnepelhette hetedik világbajnoki címét.

Utólag elmondta, több olyan futamot szeretne, amelyen ennyit számít a versenyző, mert talán így elhallgattathatja a kétkedőket.

„Több ilyen hétvégét szeretnék, trükkös körülmények között, mint a mostani volt, mivel minél több ilyen lehetőség adódik, annál inkább meg tudom mutatni, hogy mire vagyok képes. Ma remélhetőleg láthatták ezt...

Persze a csodálatos emberek csoportja nélkül nem lettem volna képes erre, de van egy másik nagyszerű versenyző mellettem, aki ugyanazzal az autóval nem ott végzett, ahol én" – utalt a futamon hatszor megpördülő, végül a 14. helyen végző Valtteri Bottasra.

Szerinte a versenyzőtársak tisztelik azért, amit elért Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Hamilton ismét odaszúrt egy kicsit Stewartnak és másoknak is, akik csak az autójának tulajdonítják a sikereit. „Látom ezeket az érdekes hozzászólásokat, amelyek különösen a korábbi versenyzőktől érkeznek. Őszintén megígérem – és remélem, hogy állni is fogom a szavam – hogy amikor 10-20 év múlva abbahagyom és visszatekintek, bátorítani akarom majd a fiatalokat, akik itt lesznek. Legyen szó Landóról, George-ról vagy Maxról, tudom, hogy milyen nehéz jó munkát végezni és tudom, hogyan működik ez a világ."

Az újdonsült hétszeres világbajnok tisztában van vele, hogy

de szerinte ez nem csak a Forma-1-ben van így, hanem a motorsport minden területén. Ezt bizonyítandó felelevenítette gyerekkori gokartos élményét.

A gokartban is kellett a legjobb technika a győzelemhez

„Minden a gokartos évekig vezethető vissza. Ott is szükség van a megfelelő felszerelésre. Emlékszem az első bajnokságomra. A srác, aki ellen versenyeztem, valóságos rakétamotorral ment, amit Jenson Button apukája tuningolt. Azok a motorok igazi rakéták voltak az olcsó, gagyi motorhoz képest, amit én használtam már ötödik tulajdonosként. Kizárt dolog volt, hogy lépést tudjak vele tartani ezekkel a srácokkal.”

„Emlékszem, hogy az egyik hétvégén Kimboltonban 1992-ben vagy 1993-ban ez a srác feljebb lépett egy géposztályt és eladta a motorjait. Az apámnak el kellett zálogosítania a házat, hogy 2000 fontért meg tudja venni. Előtte azonban betettük ennek az addig mindent megnyerő srácnak a másik motorját az én gokartomba, és végig előtte voltam.

Ugyanakkor az is számít, hogy mihez kezdesz vele. Remélhetőleg a legutóbbi versenyen ez is látszott."