Hamilton végigsírta a levezető kört hetedik vb-címének megnyerése után - videó

Forma-1, Török Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 15: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates winning a 7th F1 World Drivers Championship in parc ferme during the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 15, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Tolga Bozoglu - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Török Nagydíjon hetedik világbajnoki címét nyerő Lewis Hamilton korábban úgy volt vele, hogy soha nem fog sírni egy-egy vb-cím megnyerésekor, ezúttal azonban nem tudta magába folytani az érzelmeit.

Számos síró világbajnokot láthattunk már a Forma-1 története során, legyen szó akár az öröm, akár a bánat könnyeiről. Az F1 mostanáig egyetlen hétszeres világbajnokaként számon tartott Michael Schumacher például rendszerint nem tudta visszatartani a könnyeit egy-egy világbajnoki cím megnyerése után, de a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is azok közé a vb-győztesek közé tartozik, akiknek túlcsordultak az érzelmei a csúcsra érve. Lewis Hamilton azonban eddig soha nem sírt, amikor világbajnok lett, vagy legalábbis nem nyilvánosan tette azt. A vasárnapi Török Nagydíjon azonban nála is eltört a mécses.

Hamilton nem tudta visszatartani a sírást

Hamilton rádióját a célba érkezést követően a közvetítésbe is bejátszották, és már ekkor is hallható volt, ahogy az újdonsült hétszeres világbajnok zokogásban tört ki. „Nagyon ritkán veszítem el a kontrollt az érzelmeim felett – nyilatkozta a futam utáni sajtótájékoztatón. – Az utolsó körökben arról beszéltünk a rádión, hogy kiálljak-e kereket cserélni, én pedig csak azt mondogattam magamnak, hogy »csak maradj a pályán, Lewis, meglesz ez!«. Éreztem, ahogy egyre közelebb a cél, miközben tudtam, hogy ha azon a helyen fejezem be a versenyt, akkor megvan a bajnoki cím."

Elmondása szerint a Mercedes világbajnoka már az utolsó körök során az érzelmeivel küzdött, majd amikor megnyerte a versenyt, már nem tudta magában tartani a sírást.

Miután a levezető kör elején a lehetetlenről álmodozó gyerekeknek ajánlotta győzelmét, többet nem is szólt a rádióba. Mint utólag kiderült, ez alatt végig sírt.

„Elöntöttek az érzelmek, de megpróbáltam ellenállni, mert közben az egész karrierem járt a fejemben, onnantól kezdve hogy öt évesen gokartoztam és megnyertem a brit bajnokságot, hazafelé az autóban pedig a 'we are the champions-t' énekeltük az apukámmal és arról álmodtunk, hogy egy nap itt leszünk. És most percekre voltam [a hetedik világbajnoki címtől], ez pedig túl sok volt egyszerre.

Utána pedig nem tudtam kiszállni az autóból, mert egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ez megtörtént."

Nem akarta, hogy lássák a könnyeit Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Hamilton édesapjára, Anthony Hamiltonra gondolt, aki gyerekkorától kezdve kulcsszerepet játszott abban, hogy egyáltalán eljutott a Forma-1-be, valamint családja többi tagja járt az eszében. „Nagyon erős voltam, de enélkül a nagyszerű ember nélkül, az apám nélkül nem ment volna. Azokon a napokon, amelyeken azt gondoltam, hogy nem vagyok elég jó vagy nem fogok elég jól teljesíteni, talpra állított és elérte, hogy ne adjam fel. Rá gondoltam, az anyukámra és a mostohaanyámra, Lindára, valamint az öcsémre, akik mindannyian jóban és rosszban is mellettem álltak."

Ami a sírást illeti, Hamilton korábban eltökélte, hogy nem fog elérzékenyülni, és soha nem hagyja, hogy így lássák őt, ezért is várt az autóban ülve, miután megállt.

„Emlékszem, hogy a múltban láttam más versenyzőket sírni, és úgy voltam vele, hogy »én nem fogok ilyet csinálni«, de túl sok volt."