Verstappen lemondóan nyilatkozott a Mercedes legyőzésének esélyéről

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull Racing
IMOLA, ITALY - NOVEMBER 01: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing prepares to drive in the garage before the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on November 01, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen nyers őszinteséggel nyilatkozott arról, hogy jövőre a Red Bullnak lehet-e esélye harcba szállni a világbajnoki címekért a Mercedesszel.

A Ferrari idei visszaesésével a Red Bull maradt az egyetlen csapat, amely potenciálisan a Mercedes kihívója lehet, az energiaitalosok azonban az idén sem tudták igazán megfuttatni a pénzéért az Imoéában zsinórban hetedik konstruktőri világbajnoki címét bezsebelő együttest.

Noha jelen állás szerint kevesebb mint fele annyi pontjuk van, mint a címvédőnek, a harmadik helyen álló Renault-nál így is közel kétszer annyit gyűjtöttek, a második helyük tehát nincs veszélyben. Jövőre, a Honda utolsó évében azonban már mindenképpen szeretnének a Mercedes valós kihívójává válni. Max Verstappen szerint azonban ez nem fog megtörténni.

A Red Bull az idén is bottal ütötte a Mercedes nyomát Forrás: Getty Images/MIGUEL MEDINA/Miguel Medina

Verstappen az idén sokáig a második helyen állt a pontversenyben, monzai kiesésével azonban visszacsúszott a harmadik pozícióba, ahol azóta is tanyázik, és ahol szerinte az év végén zárni is fog.

– nyilatkozta a Forma-1 hivatalos magazinjának. – Ha nem esek ki folyamatosan, akkor harmadik leszek az év végén. Összességében ez a mi helyünk. Nem igazán számít, hogy 60 vagy 10 ponttal lemaradva vagyunk harmadikak, mert lassabbak vagyunk. Rá kell jönnünk, hogy mi az oka a gondjainknak, mert nem jó, hogy ennyiszer kiesünk. Meg kell próbálnunk ennél jobban teljesíteni."

A nagy kérdés az, hogy 2021-ben, a jelenlegi szabályok és a Honda legutóbbi F1-es szereplésének utolsó évében képes lesz-e a Red Bull csatázni a világbajnoki címekért. Verstappen szerint a technikai szabályok befagyasztása miatt nem. „Személy szerint nem gondolom, hogy képesek leszünk a mindenféle fejlesztési korlátozás miatt.

Úgyhogy a következő egy újabb kemény év lesz. Remélhetőleg egy kicsit jobbak leszünk, de továbbra is nehéz lesz legyőzni a Mercedest."

Realistán látja a következő évet Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke igyekezett hangsúlyozni, hogy ennek ellenére nem feltartott kézzel vágnak neki a következő évnek, de valóban a 2022-es reformok jelentik számukra a nagy esélyt. „Az új szabályokkal több esélyünk lesz. A következő év lényegében az idei meghosszabbítása, úgyhogy az idei év végéig teljes erőbedobással fejlesztjük az autót, és amivel zárjuk a szezont, javarészt azzal fogunk rajthoz állni Melbourne-ben, ha az lesz az első verseny” – mondta a csapatfőnök.

Verstappen szerint a megközelítésen is változtatniuk kell, mivel az eddigi években tendencia volt, hogy lassabban kezdenek, és mire utolérik magukat a fejlesztésekkel, már késő.

„Jelenleg elég sok mindent [kell tennünk a Mercedes utoléréséhez]. Először is a szezon elején mindig túl lassúak vagyunk, úgyhogy biztosítanunk kell, hogy az autónk kezdettől fogva gyorsabb és sokkal versenyképesebb legyen – jelentette ki a holland. – Hogy ezt miként érhetjük el? Erre még egyértelműen nem jöttünk rá, úgyhogy változtatnunk kell a megközelítésünkön. Műveleti szempontból jók vagyunk, igazán jók a kerékcseréink, jók vagyunk a stratégia terén. Ezeken a területeken nem sok hibát vétünk. Emellett az idén egyértelműen el voltunk maradva motorerőben. Elég sok mindenen dolgoznunk kell ahhoz, hogy képesek legyünk felvenni a harcot a Mercedesszel."