Korábbi főnöke szerint Alonso is tehet róla, hogy nem nyert a Ferrarival

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Fernando Alonso, Ferrari, 2010
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 14: Fernando Alonso of Spain and Ferrari walks in parc ferme following the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina Circuit on November 14, 2010 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso öt próbálkozásból egyszer sem tudott világbajnoki címet nyerni a Ferrarival, pedig kétszer nagyon közel került ehhez. A McLarennél a főnökeként dolgozó Éric Boullier szerint azonban nyerhetett volna, ha többet tesz a csapatért.

Fernando Alonso Forma-1-es pályafutásáról sokaknak az elszalasztott lehetőségek jutnak az eszébe, lévén a spanyol pilóta képességeihez mérten "csak" két világbajnoki címet nyert. Az F1-be jövőre visszatérő klasszisnak utoljára a Ferrarinál volt esélye arra, hogy 2006 után ismét felérjen a csúcsra, de öt szezon alatt egyszer sem tudott újra világbajnok lenni, 2010-ben és 2012-ben is az utolsó versenyen bukta el a címet. Korábbi főnöke szerint ebben ő is benne volt.

Alonso a 2010-es Abu-dzabi Nagydíjon Petrov mögött Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Clive Mason

Alonso rögtön első szezonja végén megszerezhette volna a harmadik trófeáját, lévén a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra a pontverseny élén állva nyolcpontos előnyben érkezett, végül azonban a Ferrari taktikai baklövésének köszönhetően Sebastian Vettel elhappolta előle a világbajnoki címet.

Éric Boullier, Alonso későbbi mclarenes főnöke szerint azonban ha a spanyol jobb csapatjátékos lett volna, könnyen lehet, hogy abban az évben világbajnok lesz.

„Egyértelműen nyerhetett volna egy harmadik világbajnoki címet – mondta a Beyond the Grid podcastban a francia, aki 2014 és 2018 között a McLaren versenyigazgatójaként dolgozott együtt Alonsóval. – Elég jól ismerem Fernandót, 2010-ben Abu-Dzabiban a mi autónk akadályozta meg abban, hogy világbajnok legyen. Az volt az ő és a Ferrari egyik esélye" – utalt Boullier arra, hogy rosszul időzített bokszkiállása után Alonso Vitalij Petrov Renault-ja mögé szorulva töltötte a futam hátralevő részét.

Boullier természetesen arra utalt, hogy Alonsót nem feltétlenül tartják a legjobb csapatjátékosnak, legalábbis olyan pilótának, aki jóban rosszban kitart a csapat mellett és nem kritizálja nyilvánosan aktuális munkaadóját. Ezt a francia szakember később a saját bőrén is megtapasztalhatta, hiszen 2014 és 2018 között a McLarennél töltött évei során Alonsónak szintén több olyan megnyilvánulása volt, ami vélhetően nem nyerte el a csapata tetszését.

Alonso öt idénye során a második hely volt a legjobb, amit elért a Ferrarival Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Paul Gilham

„Azt várjuk a versenyzőtől, hogy néha megnyugtassa az embereket és elérje, hogy a körülötte dolgozók magabiztosabbak legyenek és jobban hozzájáruljanak a csapat működéséhez – mondta Boullier. – Tudom, hogy a Ferrarinál az olasz emberek és az olasz média részéről hatalmas a nyomás. A versenyző egyértelműen segíthet ennek a kezelésében, magabiztosságot adhat a csapatnak."