Vágólapra másolva!
Az F1 és a Szaúd-arábiai Motorsport Szövetség megerősítette, hogy jövőre a közel-keleti ország is része lesz a versenynaptárnak. A futamot a dzsiddai utcákon, éjszaka fogják megrendezni, de könnyen lehet, hogy ez a helyszín csupán átmeneti megoldás lesz.

Hosszú ideje pletykáltak róla, de most hivatalossá vált, hogy Szaúd-Arábia csatlakozik a Forma-1-es versenynaptárhoz. A helyi Motorsport Szövetség ugyanis hivatalosan megerősítette, hogy 2021 novemberében megrendezik a Forma-1 történetének első Szaúd-arábiai Nagydíját.

Jön a Szaúd-arábiai Nagydíj

A helyszín az ország kereskedelmi központja, egyben második legnagyobb városa, Dzsidda lesz, ahol a mezőny egy utcai pályán méri össze tudását. Sőt, Szingapúr és Bahrein után harmadikként itt is villanyfényes versenyt fognak tartani.

A futam novemberben lesz, meg nem erősített információk szerint egy héttel a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt.

Az elmúlt években Szaúd-Arábia egyre közelebbi kapcsolatba került az autósporttal. Ami az F1-et illeti, az Aramco nevű állami olajvállalat egyre több helyen megjelent szponzorként, többek között a Magyar Nagydíj esetében is. A Formula E-ben pedig 2018 óta a főváros, Rijád ad otthont az egyik futamnak, tavaly pedig már a Dakar is Szaúd-Arábiában zajlott.

Ezzel együtt számos kérdés vetődött fel a Szaúd-arábiai Nagydíjjal kapcsolatban, amelyek megkérdőjelezik a futam létjogosultságát. Sportszakmailag a legfontosabb maga a pálya, aminek a vonalvezetése a hírek szerint Bakuéhoz és Szocsiéhoz hasonlítható leginkább. Az idei évben viszont láthattuk, hogy a mezőny tagjai kifejezetten díjazzák, ha régebbi stílusú aszfaltcsíkon versenyezhetnek.

Szaúd-Arábia a 33. olyan ország, amely F1-es nagydíjat rendezhet, Ázsián belül pedig a kilencedik. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy a helyszín nem lesz hosszú életű, ugyanis a hírek szerint Kiddija akár már 2022-től, egy rendkívül látványos komplexummal váltaná fel a Vörös-tenger partján fekvő várost.

„Izgatottan várjuk, hogy Szaúd-Arábia 2021-ben bemutatkozzon az F1-ben, és az elmúlt napok spekulációi után örülünk, hogy megtörtént a bejelentés – nyilatkozta Chase Carey, a Forma-1 év végén leköszönő elnök-vezérigazgatója. – Szaúd-Arábia egyre inkább a sportvilág és a szórakoztatóipar központjává válik, az elmúlt években számos fontos eseménynek adott otthont. Nagy örömmel tölt el minket, hogy jövőre a következő szezontól a Forma-1 is ellátogat az országba.”

A futam villanyfényben fog zajlani Forrás: SaudiArabianGP, Twitter

„Ez a régió rendkívül fontos számunkra, és figyelembe véve, hogy a szaúdiak 70 százaléka 30 éven aluli, megvan a lehetőség, hogy új szurkolókat vonzzunk be, a meglévőket pedig elvigyük egy történelmi helyszínre. Az elkövetkező hetekben közzétesszük az előzetes versenynaptárat, ami később benyújtásra kerül a Motorsport Világtanács elé jóváhagyásra.”

– ezek már Khalid Bin Sultan Al Faisal herceg, a Szaúd-arábiai Motorsport Szövetség elnökének szavai. – Határozottan azt gondolom, hogy a Szaúd-arábiai Nagydíj országunk történetének legnagyobb sporteseménye lesz, és életeket változtathat meg, átalakíthatja a gondolkodást, valamint olyan özönséghez is eljuthat, amelyhez korábban soha. A fiatal szurkolók és családok számára meghatározó lesz, hogy a sportág legendái és történelmi csapatai a szemük előtt versenyeznek.”

Ennek következtében Szaúd-Arábiát fiatal és szenvedélyes motorsportrajongók milliói mondhatják otthonuknak, közülük pedig rengetegen számolnak vissza 2021 novemberéig, amikor láthatják hőseiket. Az a tervünk, hogy a sportágat még több emberhez eljuttassuk egy olyan esemény keretében, amely mindenki számára nyitott.”

Még rengeteg a kérdőjel

Ahogyan Carey is kijelentette, az F1 hamarosan nyilvánosságra fogja hozni a jövő évi előzetes versenynaptárat, ami így jó eséllyel 23 futamból fog állni. Ugyanakkor még több verseny helyzete is kérdéses, a legnagyobb bizonytalanság a Brazil Nagydíj körül van, hiszen könnyen lehet, hogy a mezőny már nem tér vissza Interlagosba.

Egyelőre nem tudni, hogy Zandvoort pontosan mikor térhet vissza a versenynaptárba Forrás: Essay produkties/Chris Schotanus

Emellett egyelőre a Holland Nagydíjat illetően sem tisztázódott minden. A zandvoorti futam idén tért volna vissza a versenynaptárba, de a koronavírus-járvány miatt törölték az eredetileg május elejére kiírt eseményt.

Legutóbb viszont már olyan információk láttak napvilágot, miszerint a rajongóknak szeptemberig kell várniuk,

és a verseny egy tripla hétvége utolsó részeként fog visszatérni, közvetlenül az Olasz és a Belga Nagydíj után. Erről a De Telegraaf Robert van Overdijk pályaigazgatót is megkérdezte, ő azonban csupán annyit válaszolt, hogy minden a Forma-1 menedzsmentjétől függ.

A Japán Nagydíj időpontja viszont körvonalazódni látszik, ugyanis nemrég bejelentették az ottani Regionális Formula bajnokság versenynaptárát. A 13 futamból álló szezon utolsó fordulóját október 7-e és 10-e között, Szuzukában fogják tartani, és a hivatalos tájékoztatás szerint a versenyek azon a hétvégén egyben az F1 betétfutamai is lesznek.