Vágólapra másolva!
Bereznay Dániel a 7. helyet szerezte meg az F1 Esports Pro Series ausztriai futamán, azonban egy utólagos büntetés miatt csak a 12. helyen rangsorolták. A magyar pilóta a bajnokság 5. helyén áll, 86 ponttal lemaradva az összetettet vezető csapattársa mögött.

Csütörtökön este lezajlott az F1 Esports Pro Series második fordulójának harmadik, ausztriai futama. Bereznay Dániel a rosszul sikerült szerdai versenynap után a tabella 5. helyén, 71 pontos hátrányban várta a viadalt. A délután megrendezett időmérőn a 8. helyet érte el, a pole pozíciót Álvaro Carretón szerezte meg.

Itt nézheti vissza az F1 Esports Pro Series ausztriai futamát

Az indulásnál David Tonizza lerajtolta az Alfa Romeo pilótáját, aki így visszaesett a 9. helyre. Ami a stratégiát illeti, az élmezőny nagy része közepes abroncsokon kezdte meg a futamot,

így Bereznay előzetesen nem számíthatott arra, hogy ennek köszönhetően előre fog lépni.

Bereznayékat ráadásul feltartotta a magyar pilóta csapattársa, Jarno Opmeer, aki valamilyen oknál fogva borzasztóan lassú volt az 5. helyen, és a 25 körös futam 6. körének a végén már majdnem 4 másodperc volt a hátránya a 4. Nicolas Longuet-hoz képest.

A 7. kör végén a lágyakon rajtoló Frederik Rasmussen és Álvaro Carretón kiállt a bokszba, majd egy körrel később előbbi csapattársa, Marcel Kiefer is teljesítette kerékcseréjét. Longuet és Tonizza szintén kilátogatott a bokszba, aminek következtében a magyar versenyző már az 5. pozícióban haladt.

Eközben Opmeer magára talált, de a 4. Daniel Moreno több mint 1 másodperccel követte az előtte autózó Brendon Leigh-t, így Bereznay lemaradása is nagy volt a vezető helyhez képest.

A 11. körben az addigi éllovas Simon Weigang, Moreno és Bereznay, egy körrel később pedig Opmeer és Leigh cserélt kereket. A magyar pilóta a 18. pozícióba tért vissza, de a kiállások után ismét a 9. helyen találta magát. Sőt, pár pillanattal később ebből 8., majd 7. lett, ugyanis Morenót és az időközben elé kerülő Lucas Blakeley-t is sikerült megelőznie.

Bereznay ezúttal a 7. helyet szerezte meg Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bereznay innentől kezdve már nem tudott javítani, ellentétben csapattársával, aki Longuet-tól és Weigangtól visszavette a pozícióját, de nem csupán őket, hanem Carretónt is maga mögé utasította.

A holland versenyző a két Red Bullt is utolérte, de Kiefer és Rasmussen remekül dolgoztak össze, és kivédekezték a támadásait. A győzelmet végül előbbi szerezte meg.

7. helyével Bereznay továbbra is őrzi összetettbeli 5. pozícióját, de hátránya 80 pontra nőtt az éllovas csapattársával szemben. Ami pedig a csapatok közötti állást illeti, az Alfa Romeo elvesztette vezető pozícióját, és 19 ponttal visszaesett a Red Bull mögé.

Bereznayt megbüntették

A közvetítés alatt még nem derült ki, de Bereznay utólagos időbüntetést kapott, így nem a 7., hanem csupán a 12. helyen zárta a spielbergi futamot. Ez nem változtat azon, hogy a bajnokság 5. helyén áll, viszont lemaradása így 86 pont Opmeerhez képest, az Alfa Romeo pedig 25 pontos hátrányban van a Red Bull mögött.

Az egyéni pontverseny állása hat futam után

Helyezés

Versenyző

Pont

1.

Jarno Opmeer

123

2.

Marcel Kiefer

96

3.

Frederik Rasmussen

89

4.

Nicolas Longuet

60

5.

Bereznay Dániel

37

6.

Joni Törmälä

33

7.

Álvaro Carretón

28

8.

David Tonizza

26

9.

Brendon Leigh

26

10.

Daniel Moreno

22

11.

Lucas Blakeley

15

12.

Manuel Biancolilla

8

13.

Simon Weigang

8

14.

Bono Huis

8

15.

Enzo Bonito

7

16.

Michael Romanidis

6

17.

Fabrizio Donoso Delgado

5

18.

Cedric Thomé

4

19.

Daniele Haddad

3

20.

James Baldwin

2

A csapatok közötti bajnokság állása

Helyezés

Csapat

Pont

1.

Red Bull

185

2.

Alfa Romeo

160

3.

Renault

65

4.

Alpha Tauri

41

5.

Williams

34

6.

Mercedes

34

7.

Ferrari

33

8.

McLaren

24

9.

Racing Point

18

10.

Haas

12