A Ferrari imádja Vettelt, Binottónak nem volt könnyű közölni vele, hogy itt a vége

Forma-1, Emilia-Romagna Nagydíj, F1 logo, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari
IMOLA, ITALY - OCTOBER 30: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari talks in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on October 30, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Mark Sutton - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke felidézte, hogy milyen nehezen szánta rá magát arra, hogy felhívja Sebastian Vettelt és közölje vele, az idei szezon végén távoznia kell Maranellóból. A csapatfőnök szerint a négyszeres világbajnok az elküldését és az idei nehéz szezont is méltósággal viseli.

Sebastian Vettel versenyről versenyre közelebb kerül ahhoz, hogy hat szezon után elbúcsúzzon a Ferraritól. A négyszeres világbajnok kétségtelenül legnehezebb idényét tölti a maranellóiaknál, és már az évnek is úgy vágott neki, hogy tudta, ez lesz az utolsó szezonja vörösben, ráadásul világbajnoki címet aligha nyerhet. Mattia Binotto szerint azonban a 33 esztendős versenyző az elküldését és a szezon során szembejövő akadályokat is méltósággal viseli.

Binotto nehezen közölte Vettellel, hogy nincs tovább Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Bryn Lennon - Formula 1/Bryn Lennon - Formula 1

Az Emilia Romagna Nagydíjon a Ferrari svájci-olasz csapatfőnökét Vettel elküldéséről kérdezték. A négyszeres világbajnokkal való szakítást már a szezonkezdet előtt bejelentette a Scuderia, amely a februári barcelonai tesztek gyenge szereplését követően a hosszú távú jövőjének építésébe fogott.

Binotto felidézte, hogy milyen nehéz volt közölnie pilótájával, hogy az előzetesen várható forgatókönyvvel ellentétben nem hosszabbítanak vele szerződést.

– nyilatkozta a svájci. – Nem volt könnyű meghozni a döntést Sebről, mert imádjuk amiatt, amilyen, azért, ahogy viselkedett és azért, amit adott a csapatnak az évek alatt. Azonban eljön az idő, amikor tisztán kell gondolkodni, hogy a jövőbe mutató döntéseket hozzuk. Közel vagyunk egy új technikai szabályrendszer bevezetéséhez és itt egy csapat, amely minden területen újjáépül. Kötelességünk és ambíciónk, hogy közép és hosszú távon gondolkodjunk, és pontosan ez az indoka, hogy erősnek kell lennünk bizonyos döntések meghozatalában."

Méltósággal viseli az idei nehézségeket Forrás: Getty Images/Motorsport Images

Noha a külső jelek alapján Vettel kapcsolata az idei szezonban kétségtelenül rosszabbá vált a csapattal, Binotto méltatta őt azért, ahogyan a szakítást és az azóta eltelt időszakot kezelte. „Hogy Seb megnehezítette-e a dolgot? Nem, nem tette rám a telefont” – utalt az ominózus beszélgetésre.

Soha nem volt negatív, éppen ellenkezőleg. Felelősségteljesen és nagyon is tiszteletreméltóan viselkedett."

Camilleri szerint jól tették, hogy szóltak neki

Louis Camilleri, a Ferrari ügyvezető igazgatója a Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva szintén beszélt Vettelről. A 65 esztendős üzletember szerint a német még mindig motivált, csak az idei autóban nem magabiztos. Azt a felvetést pedig visszautasította, hogy jobb lett volna neki nem megmondani a szezon előtt, hogy ez lesz az utolsó idénye, hátha akkor jobban teljesít.

Kétségtelen, hogy Vettel nem boldogul utolsó Forma-1-es Ferrarijával Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Sebastian Vettelnek nagyon nehéz idénye van, de én nem látok problémát a motivációjával, sokkal inkább az a helyzet, hogy elveszítette a magabiztosságát az autóban. Emiatt nem tudja kihozni belőle azt, amit Charles.

Szerintem ő egy kivételesen profi versenyző, és remélem, hogy ezt hamarosan ismét bizonyítani tudja. Mindig is a Ferrari-család tagja marad."