Vettel odaszúrt az őt háttérbe szorító Ferrarinak, ahonnan méltósággal búcsúzna

Forma-1, Portugál Nagydíj, csütörtök, Sebastian Vettel, Ferrari
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 22: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari walks the track with his team during previews ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 22, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Félreérthetetlen nyilatkozatot tett a Ferraritól a szezon végén távozó Sebastian Vettel a Portugál Nagydíj hétvégéje előtt. A négyszeres világbajnok nem tagadja, hogy ő sem nyújt jó teljesítményt, de szavaiból világosan leszűrhető, hogy a csapatot is okolja, amiért nem tudja tartani a lépést Charles Leclerc-rel.

Sebastian Vettel hat versennyel az idei szezon vége előtt csupán a 13. helyet foglalja el a pontversenyben 17 megszerzett ponttal, miközben csapattársa, Charles Leclerc a nyolcadik helyen áll, közel négyszer annyi egységgel a neve mellett, mint rutinosabb kollégája.

A négyszeres világbajnok emellett rendszeresen kikap az időmérőkön a monacóitól, lemaradása legtöbbször tetemes, mindennek tetejébe pedig az idén is több vezetői hibát elkövetett már. Vettel a Portugál Nagydíj csütörtöki sajtónapján nem tagadta, hogy tőle is jobb teljesítmény kell, ugyanakkor burkoltan célzott rá, hogy a csapat is tehet Leclerc-hez képesti gyenge szerepléséről.

Vettel nem tagadja, hogy össze kell kapnia magát Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Mivel Vettel és a Ferrari már májusban bejelentette, hogy az idei szezon végével elválnak útjaik, a júliusban kezdődött teljes 2020-as idényt ezzel a tudattal kell teljesíteniük. Noha korábban többször is akadtak árulkodó jelek arról, hogy a négyszeres világbajnok és a csapat kapcsolata korántsem felhőtlen, eddig ezt mindkét fél tagadta.

Vettel azonban most először utalt rá, hogy ez valóban így van, ez pedig az ő teljesítményére is rányomja a bélyegét.

Méltatta Leclerc-t, aki szerinte „nagyon jó munkát végez", és „rendszeresen képes a maximumot kisajtolni az autóból", majd elmondta, hogy nála ez másképp van. „Ami engem illet, számomra ez egy nagyon más év, nagyon más körülményekkel – nyilatkozta az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján. – Valószínűleg nem ez a legsimább évem, és nem is vagyok a legkönnyebb helyzetben. De az a szándékom, hogy mindent beleadjak, hogy megpróbáljak fejlődni, és a szezon vége felé visszakerüljek oda, ahol tudom, hogy a képességeim alapján lenni tudok."

Később a Sky Sports-nak is elmondta, tudja, hogy nem teljesít jól.

úgyhogy igen, sokat várok magamtól, és tudom, érzem, hogy képes vagyok jobban teljesíteni."

Úgy érzi, hogy jelentősen változott a helyzete a Ferrarin belül Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Nem nehéz kiolvasni a német pilóta szavaiból, hogy nem kizárólag magát tartja felelősnek azért, hogy ekkora a lemaradása csapattársa mögött. „Nyilván az idei autót egyikünknek sem könnyű vezetni. Ott ülök az összes megbeszélésen, amelyeken Charles is részt vesz, és osztjuk ezt a nézetet. Az biztos, hogy nem mindig könnyű.

Mindazonáltal tisztelem azt a munkát, ami a garázs felém eső oldalán zajlik és zajlott az elmúlt években, ezért szeretném a lehető legtöbbet visszaadni cserébe."

Méltósággal búcsúzna

Vettel szavain végig érződött, hogy legszívesebben már túllenne az idei küszködésen és belevágna az Aston Martinnal közös projektbe, ugyanakkor hangsúlyozta, nem csak letudni akarja a hátralevő versenyeket. „Nem ez volt a legkönnyebb évünk, tekintve, hogy hol állunk. A versenyek többsége sem igazán alakult a mi szájízünk szerint, ez azonban néha ilyen, nekem pedig át kell verekednem magam ezen az időszakon, előretekintve az új pályákra és az elkövetkező versenyekre, hogy megpróbáljam egy kicsit jobban összerakni a dolgokat."

Az utolsó pillanatig igyekezni fog javulni Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Előbb-utóbb minden véget ér, úgyhogy már nagyon várom a következő fejezetet, ami jövőre veszi kezdetét.

A négyszeres világbajnok „óriási kiváltságnak" nevezte, hogy a Ferrari pilótája lehetett, de azért árulkodóak voltak azok a szavai, amelyek szerint

nem készül nagy összeborulásra az utolsó versenye után, mert már nem olyan a hangulat az istállón belül, mint amilyen korábban volt.

„Nem hiszem, hogy az a fajta fickó vagyok, aki a végén nagyon érzelmessé válik. Szerintem realista vagyok, és tudom, hogy a dolgok véget érnek. Amint mondtam, a helyzet a csapatban most más, mint egy vagy két évvel ezelőtt, azt tekintve, hogy hol vagyunk és merre tartunk."