Kritika Markótól: Ez nem az a Vettel, akit mi ismerünk

Forma-1, Orosz Nagydíj, időmérő, Lewis Hamilton, Mercedes, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, baleset, első szárny
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 26: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari retrieves his front wing from the track after crashing as Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 passes during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 26, 2020 in Sochi, Russia. (Photo by Getty Images/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel egykori mentora és bizalmasa, Helmut Marko reméli, hogy a négyszeres világbajnok újra lendületbe jön, miután távozik a Ferraritól, de rámutatott a német pilóta gyengeségeire is. Sir Jackie Stewart inkább nyugdíjazná Vettelt.

Nico Rosberg kemény bírálata után egykori mentora és bizalmasa, Helmut Marko sem kertelt Sebastian Vettel jelenlegi formája láttán. A négyszeres világbajnok mindössze az egyéni világbajnokság 13. helyén áll a 21 pilóta között, rendszeresen kiesik az időmérő Q2-es szakaszában és küzdenie kell a pontszerzésért is, gyakran veszít időt vezetői hibák vagy versenyszituációk miatt, és folyton kikap Charles Leclerc-től.

Bizonyára Vettel is vágja a centit a szezon végéig Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Getty Images

Vettelt már az idei szezon (csúsztatott) kezdete előtt eltanácsolták a Ferraritól, felmerült benne a visszavonulás gondolata, és korábbi főnöke, Marko is ezt javasolta neki, de Lawrence Stroll, az Aston Martint irányító konzorcium vezetője meggyőzte, hogy csatlakozzon az idén még Racing Point néven szereplő istállóhoz.

A silverstone-i csapatnál bíznak abban, hogy a segítségükkel Vettel rendezi a sorait, de Marko szerint „tagadhatatlan, hogy időről időre szokatlanul sok hibát követ el”, és az osztrák expilóta azt is felrótta egykori protezsáltjának, hogy „átlagosan 2-3 tizedmásodpercre van Leclerc-től.” A szókimondó osztrák azonban mentséget is fel tudott hozni Vettel védelmében.

„Sebastian érzékeny ember, még akkor is, ha már régóta az F1-ben szerepel, ez a különválás nagyon nyomasztja őt – utalt arra, hogy Vettelt kiebrudalták a Ferraritól. – Ez nem az a Sebastian, akit a közös időszakunkból ismerünk. Mi azt látjuk, hogy

ami bizonyosan pszichés eredetű. Ez megmutatja, milyen fontos a hideg fej és az erős mentális felkészültség a versenyzésben.”

Vettel és Marko útjai már elváltak, de a német pilóta rögtön az osztrák veteránt hívta, amikor kitették a Ferraritól Forrás: Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Markót aggasztja, hogy a Racing Pointnál az új fejlesztések Lance Stroll autójára kerültek fel először, de azt nem tette hozzá, hogy szűkös gyártási kapacitások esetén bevett gyakorlat, hogy a pontversenyben előnyösebb helyzetű pilóta kapja meg elsőként az új alkatrészeket, ráadásul a komolyabb fejlesztések a Toszkán Nagydíjra érkeztek meg, amikor bejelentették, hogy Vettel veszi át Sergio Pérez helyét.

– mondta Marko, de hozzátette, tart attól, hogy bár Vettel jót tesz az Aston Martin imázsának, „Lance Stroll megítélésének még jobb lehet, ha legyőz egy négyszeres világbajnokot."

Stewart nagykövetet csinálna belőle

A háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a sajtón keresztül bonyolódott vitába Lewis Hamiltonnal, amelynek során többször is hangsúlyozta, eredményei ellenére nem tekinti minden idők legjobbjának a Mercedes versenyzőjét, aki sikerei nagy részét a legjobb autóban ülve érte el. A skót legenda Hamilton után most Vettelt „találta meg."

Sir Jackie Stewart és Vettel Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Charles Coates

Marko korábbi tanácsához hasonlóan ő is azok közé tartozik, aki örült volna, ha Vettel szögre akasztja a bukósisakját.

– nyilatkozta a 81 éves skót a La Gazzetta dello Sportnak. – Eljárna a legjobb eseményekre és együtt dolgozna a legjobb multinacionális vállalatokkal. Remek nagykövete lenne a sportnak. Ugyanakkor, ha folytatni akarja, az azért van, mert imádja ezt a sportágat."