Schumacherben és Hamiltonban sok a közös, de Vettel szerint előbbinek nincs párja

Forma-1, Michael Schumacher, Lewis Hamilton
KUALA LUMPUR, MALAYSIA - MARCH 24: (L-R) Third placed Michael Schumacher of Germany and Mercedes GP, pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and McLaren and second placed Jenson Button of Great Britain and McLaren celebrate in parc ferme following qualifying for the Malaysian Formula One Grand Prix at the Sepang Circuit on March 24, 2012 in Kuala Lumpur, Malaysia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedes Michael Schumacherrel és Lewis Hamiltonnal is együtt dolgozó jelenlegi vezető versenymérnök szerint több a hasonlóság a két szupersztár között, mint azt elsőre gondolnánk, Sebastian Vettel viszont úgy véli, a hétszeres világbajnok így is jobb mindenkinél.

Lewis Hamilton nürburgringi rekordbeállítása kapcsán rengetegen formálnak véleményt a hatszoros világbajnokról, valamint rengetegen hasonlítják őt össze a korábbi csúcstartó Michael Schumacherrel. Megtette ezt a brit pilóta korábbi nagy riválisa, Sebastian Vettel, valamint Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke is. Utóbbi érdekes részletekkel szolgálva arról, hogy miben hasonlított egymásra a sportág két legendája.

Több bennük a közös, mint elsőre gondolnánk? Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Mark Thompson

Vettelről köztudott, hogy gyerekként Michael Schumacher volt a példaképe, majd később jó barátsága került a hétszeres világbajnokkal, így talán nem meglepő, hogy szerinte még Hamiltont sem lehet hozzá mérni, noha teljes mértékben elismeri a brit pilóta érdemeit.

„Nem is tisztelhetném jobban az erőfeszítéseit. A 91 győzelem olyan szám volt a fejemben, amiről azt gondoltam, hogy soha senki nem dönti meg, vagy állítja be. Szerintem elég biztosak lehetünk benne, hogy túl fogja szárnyalni ezt a számot – dicsérte Hamiltont. – Mindazonáltal azt kell mondjam, hogy mindig is Michael lesz a hősöm, és szerintem Michaelben volt valami, amit eddig másban nem láttam."

Ha az ember látta őt gokartozni – nyilván fiatal korában nem láttam, de idősebb korában igen, valamint párszor boldogan csatlakoztam hozzá a Race of Championson – akkor kicsit jobban láthatta a képességeit és az autókezelését. Szerintem a gokartos és a ROC-tapasztalat megmutatta, hogy olyan képességekkel rendelkezik, amelyeket másnál még nem láttam. Mindennek tetejébe elképesztő volt a munkamorálja, de szerintem a kettő elegye miatt volt kiemelkedő. Eddig nem láttam hozzá foghatót."

Vettelre nagy hatással voltak a közös élmények a Race of Championson Forrás: ROC

Vettel azt ugyanakkor elismeri, hogy valószínűleg nem is tud teljesen objektív lenni Hamilton és Schumacher összevetésében, mivel az egyik a gyerekkori hőse, a másik pedig az egyik legnagyobb riválisa. „Michaelre felnéztem gyerekként, Lewisra viszont nem, hiszen ellene versenyeztem, úgyhogy más a két helyzet. Valószínűleg 10, 15, 20 év múlva jobban fogom csodálni, de amíg az ember versenyez, nyilván inkább magára figyel, mintsem másokra. De ahogy mondtam, nem lehet elég nagy becsben tartani őt azért, amit elért."

Schumacher és Hamilton sokban hasonlított

Vettelnél sokkal jobb összehasonlítási alappal rendelkezik a két legendáról Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke, hiszen mindkettejükkel dolgozott együtt a brackley-i istállónál. Shovlin szerint kettejük pályán kívüli személyisége „nem is lehetne különbözőbb", az autóban és a versenyzéssel kapcsolatban azonban nagyon is hasonlóak. Még a Vettel által kiemelt munkamorálban is, noha ezzel kapcsolatban sokakban az a kép él Hamiltonról, hogy nincs egy szinten a hétszeres világbajnokkal.

Andrew Shovlin és Schumacher 2010-ben Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyon keményen dolgozik. Ő egy olyan pilóta, akiről a riválisai szeretik azt gondolni, hogy egyszerűen csak gyors az autóban, de nem tölt annyi munkaórát a csapattal.

– jelentette ki Hamiltonról Shovlin. – Minél jobban megérti a gumikat, hogy miként működik az autó, hogy miként használja a rendelkezésére álló eszközöket, annál jobban képes fogni ezeket, és beépíteni a vezetésébe. Könyörtelen módon teszi mindezt, minden kihagyott lehetőségre úgy tekint, mint amit a következő futam előtt rendbe kell hozni. Elmegy és dolgozik rajta Bonóval (Peter Bonnington - Hamilton versenymérnöke - a szerk.) és Marcusszal (Marcus Dudley - Hamilton teljesítménymérnöke - a szerk.), a mérnöki csapatával és a szélesebb csapattal, hogy megértsék a problémákat."

Shovlin elmondta, hogy Hamilton még 14 év tapasztalatával felvértezve is folyamatosan azon töri a fejét, hogy miként javíthatna a vezetésén, és milyen új eszközökkel hozhatná ki a legtöbbet az autóból és a gumikból. Ebben is hasonlít Schumacherre. „Ha megnézzük azt, ahogyan vezetnek, Michael esetében az tűnt ki, amikor megérkezett a csapathoz, hogy miként hajszolja mindig a legkisebb előnyszerzési lehetőségeket. Nem számított, hogy egyetlen századról volt-e szó, megpróbálta azt is begyűjteni."

Shovlin és Hamilton 2017-ben Forrás: AFP/Loic Venance

„Emellett Michael szintén képes volt vezetni bármilyen egyensúllyal az autót, ha az volt éppen a leggyorsabb. Ha alulkormányzott autóra volt szükség, az is ment neki, vagy ha nagyobb terhelést kellett helyezni az első gumikra, az is.

Shovlin szerint Hamilton abban is képes hozni Schumacher szintjét, amiben a hétszeres világbajnok híresen jónak számított: rengeteg a szabad kapacitása a vezetés mellett a különböző instrukciók megjegyzésére és végrehajtására.

Hamilton és Schumacher utóbbi visszatérése után néhányszor a pályán is összecsapott egymással Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Mark Thompson

„Michaelnél nem számított, hány dolgot kellett megtennie egy kör során, legyen szó a fékerőegyensúly változtatásáról vagy a gumik óvásáról abban az értelemben, hogy mit kell tennie, hogy a megfelelő módon vigyázzon rájuk. Képes volt ezeket mind összerakni – magyarázta Shovlin. – Lewisban megint csak megvan ez, néha elég csendesen, nem kell egyszerre leterhelni őt, de az ember mondhatja az egyik információt a másik után, ő pedig nem felejti el. Egyszerűen csak megcsinálja, és ha ezután az ember még további utasításokat ad, azzal is elboldogul. Úgyhogy azt gondolom, hogy az autóban sokkal jobban hasonlítanak, mint azt az ember gondolná, azon kívül azonban eléggé különbözőek."