Miután „belerúgott”, Jackie Stewart visszaszólt az értetlenkedő Hamiltonnak

Australian Formula 1 Grand Prix - Sunday Race AusGP F1DownUnder F1 AUGP Australia grand prix FIA Formula One World Championship Grands Prix RACE cars motor racing motorsport sunday SQUARE FORMAT
MELBOURNE , AUSTRALIA - MARCH 15 : Lewis Hamilton #44 from the Mercedes AMG Petronas F1 Team is congratulated by Jackie Stewart during the Rolex Australian Formula 1 Grand Prix race, Albert Park, Melbourne, Victoria Australia on March 15, 2015. Asanka Brendon Ratnayake / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Kisebb szócsatába bonyolódott a sajtón keresztül a háromszoros Forma-1-es világbajnok Sir Jackie Stewart és a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton. A skót legenda csalódott Hamilton szavai miatt.

A háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart csalódottan fogadta Lewis Hamilton minden bizonnyal neki is szánt szavait, amelyekkel a hatszoros világbajnok kifejtette, nem neheztel azokra az idősebb versenyzőkre, aki belé rúgnak, ugyanakkor nem igazán érti, hogy mi szükség van erre. A skót legenda reakciójában kitartott korábbi véleménye mellett, azaz továbbra sem hajlandó Hamiltont minden idők legjobbjának tartani pusztán amiatt, mert az övé lesz a legtöbb F1-es futamgyőzelem.

Jackie Stewart gratulál Hamiltonnak a 2015-ös Ausztrál Nagydíj megnyerése után Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Stewart a Fast Lane podcastban azt mondta, az ő értékelésében Hamilton az első háromban sincs benne minden idők legjobbjait tekintve, többek között azért, mert világbajnoki címeinek nagy részét a mezőny legjobb autójával nyerte. Hamilton erre azt mondta, ő nagyon tiszteli a legendákat, „még azokat is, akik negatívan beszélnek" róla, majd hozzátette, számára egyáltalán nem fontos, hogy ki a valaha élt legjobb, másrészt a különböző korszakok közötti különbségek miatt ezt nem is lehet megmondani.

„Nem próbálom kisebbíteni Lewis Hamilton érdemeit, hihetetlenül tisztelem a teljesítményét. Ő a jelenlegi legjobb pilóta.

– nyilatkozta Hamilton szavaira reagálva Stewart a PA hírügynökségnek. – Megkérdeztek, hogy mit gondolok arról, hogy Lewis lesz minden idők legtöbb győzelmet szerző pilótája, és hogy ez a valaha volt legjobbá teszi-e. Én pedig azt válaszoltam, hogy ezt nagyon nehéz megmondani. Szerintem a valaha élt legjobb Juan Manuel Fangio, őt pedig Jim Clark követi. De egyáltalán helyes azt mondani, hogy valaki a legjobb volt?"

„Lionel Messi jobb mint Pelé, vagy Sir Stanley Matthews, aki minden idők legjobbjának számított, amikor én gyerek voltam? Roger Federer jobb, mint Rod Laver? Ezek különböző korszakok. Mondhatjuk, hogy Lewis a maga korszakának legjobbja, ami egyáltalán nem megalázó rá nézve. Pokolian jó munkát végez és a maga ura, különbözik Niki Laudától, Jackie Stewarttól, Jim Clarktól vagy Graham Hilltől."

Hamilton úgy érzi, kár összevetni az egyes korok pilótáit Forrás: Getty Images/Motorsport Images

Stewart ugyanakkor ezúttal sem mulasztotta el megjegyezni, hogy Hamilton évek óta a legjobb autót vezeti, és továbbra sem volt hajlandó azt mondani, hogy a Mercedes brit versenyzője az eredményei okán minden idők legjobbja lenne.

Nem volt bajom Fangióval vagy Jim Clarkkal, de amikor megdöntöttem a rekordjaikat, nagyon örültem neki, hogy sikerült. Nekem még mindig ők a hőseim és magam fölé rangsorolom őket. Lewis fantasztikus döntést hozott azzal, hogy a McLarentől a Mercedeshez igazolt, le a kalappal előtte, a helyes lépést tette. De jobb lenne, mint Fangio, aki öt címet nyert négy különböző csapattal? Vagy jobb Jim Clarknál vagy Michael Schumachernél? Ezt egyszerűen nem jelenthetjük ki."