Vágólapra másolva!
A csütörtöki pozitív teszteredmény után a Mercedes Forma-1-es istállójának tagjait még aznap újra megvizsgálták, a vizsgálat során pedig újabb fertőzöttet találtak. Őt, valamint további öt alkalmazottat elkülönítették, így összesen hat csapattag nem vehet részt az Eifel Nagydíj hétvégéjén.

Csütörtökön délután a Mercedes bejelentette, hogy az egyik csapattag pozitív eredményt produkált a koronavírusteszten. Nem mondták meg, hogy ki, így az sem derült ki, hogy milyen pozíciót tölt be a csapatnál, de annyi biztos, hogy nem valamelyik pilótáról van szó. A személyzet többi tagján ezután megismételték a tesztet, ennek során pedig újabb fertőzöttre bukkantak.

Újabb pozitív esetet találtak a Mercedesnél Forrás: Daimler AG/Sebastian Kawka

A második vizsgálat során egy pozitív, illetve egy sikertelen eredmény született. Utóbbi személyt újra fogják tesztelni, de addig mindkét alkalmazottat elkülönítették a többiektől. Hasonlóan járt további négy csapattag is,

akik – bár negatív lett a tesztjük – a fertőzött személyhez hasonlóan nem vehetnek részt az Eifel Nagydíj hétvégéjén.

A Mercedes a kiesett személyzet pótlására hat alkalmazottat rendelt a helyszínre az Egyesült Királyságból. Az istálló leszögezte, az FIA-val és a Forma-1-gyel együttműködve igyekszik megoldást találni a helyzetre.

Hamilton szerint a pozitív esetek hatással lesznek rájuk

A történtekkel kapcsolatban a két pilótát is megkérdezték, akik akkor még csak az első esetről tudtak. Lewis Hamilton sajnálja a csapattagokat, mert szerinte sokat tesznek azért, hogy ilyesmi ne forduljon elő velük.

– nyilatkozta. – A két futam között volt egy szabad hétvégénk, ők pedig nagyon keményen dolgoznak azért, hogy biztonságban maradjanak, és ott lehessenek a futamokon, szóval ez kétségtelenül probléma. Nem tudom, milyen hatással lesz a hétvégénkre. Számos remek szakember dolgozik a csapatban, nem csak egy személyről van szó.”

Hamilton nehézségekre számít Forrás: Getty Images/xpbimages.com/Xpb Images

A brit pilóta hozzátette, hogy próbálják büszkévé tenni a fertőzött személyt, ugyanakkor „más típusú munkára lesz szükség annak érdekében, hogy továbbra is zavartalanul tudjanak működni”. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy a csapattag feladatait valaki másnak kell ellátnia, bár a helyzetet talán némileg megkönnyíti, hogy a központból betöltik az üresedést.

A mostani fertőzöttek Sergio Pérez óta az elsők, akik F1-es csapattagként elkapták a koronavírust.

A mexikói pilótának két futamot is ki kellett hagynia, igaz, azokat egymás utáni hétvégéken rendezték. Valtteri Bottas hangsúlyozta, hogy versenyzőként különösen vigyázni kell.

„Az az utolsó, amit az ember pilótaként kíván, hogy elkapja [a vírust], mert ez legalább egy, de lehet, hogy több verseny kihagyását jelentené. Egy példa már volt rá, szóval amennyire csak lehet, óvatosak vagyunk, követjük a protokollt, és próbálunk a buborékunkon belül maradni.

A 31 esztendős versenyző elmondta, balszerencse, hogy az egyikük megfertőződött, ugyanakkor hangsúlyozta, tökéletesen megbízik abban, ahogyan a Mercedes kezeli a helyzetet. A finn pilóta hisz benne, hogy a protokoll betartásával sikerül elejét venniük a hasonló eseményeknek.