Hamilton kifakadt a Brazil Nagydíj költözése miatt

Forma-1, Eifel Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
NUERBURG, GERMANY - OCTOBER 08: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Eifel Grand Prix at Nuerburgring on October 08, 2020 in Nuerburg, Germany. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton bírálta a Forma-1-et, amiért a jelek szerint elköltözteti a Brazil Nagydíjat Sao Paulóból Rio de Janeiróba. A hatszoros világbajnok szerint nincs szükség új pályákra.

Minden jel szerint tavaly rendeztek utoljára Forma-1-es Brazil Nagydíjat Sao Paulóban, a brazíliai verseny ugyanis jövőre már Rio de Janeiróban lesz. Mindehhez új pályát építenek, amelyhez a hírek szerint azonban még nem fogadták el a környezeti hatástanulmányt. A problémát az jelenti, hogy a város északnyugati részére tervezett aszfaltcsík helyéül egy 200 ezer fa otthonául szolgáló területet szemeltek ki, az építkezéshez pedig 70 ezer fát akarnak kivágni. A környezetvédelem mellett rendszeresen felszólaló Lewis Hamilton nincs elragadtatva az ötlettől.

A riói pálya terve Forrás: Rio Motorsports

A pálya építése a fakivágások miatt egyre nagyobb ellenérzéseket vált ki a helyiekben, de nem csak nekik, hanem az utóbbi években a közösségi médiában követőit számtalanszor a környezetvédelemre buzdító Hamiltonnak is megvan a véleménye minderről.

– jelentette ki az Eifel Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján, miközben hozzátette, remélte, hogy nem kapja meg ezt a kérdést azelőtt, hogy rendesen utánanézhetett volna a részleteknek. – Szerintem elég sok nagyszerű pálya van így is. Imádom Interlagost, de voltam Rióban is, gyönyörű hely, egyszerűen gyönyörű. Nem ismerek minden részletet, de azt hallottam, hogy lehetséges, hogy fenntartható lesz."

A riói verseny promótere elmondta, hogy az 55 hektáros területen levő 70 ezer fa kivágását 700 ezer fa elültetésével kompenzálnák,

ezek egy részét pedig erre a területre telepítenék, így még nagyobb lenne a növényzet borította terület, mint most. Ezen felül 75 futballpályányi területet fognak oly módon gondozni, hogy megőrizzék annak növény- és állatvilágát. Hamilton ezzel együtt úgy véli, a legjobb az lenne, ha nem nyúlnának hozzá a most a területen levő fákhoz.

Hamilton nem építene újabb pályákat Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

„A leginkább fenntartható az, ha nem vágunk ki egyetlen fát sem, különösen egy olyan időszakban, amikor egy járvány ellen harcolunk és világszerte krízishelyzet van” – nyilatkozta a hatszoros világbajnok.

Ennek ellenére amint megérkeznek a szükséges engedélyek a brazíliai és riói hatóságoktól, a pálya építése minden bizonnyal zöld utat fog kapni, hogy jövőre az F1 mezőnyét fogadhassa.