A Red Bull vezetése már régóta tudta, hogy a Honda ki fog szállni

Forma-1, Helmut Marko, Dietrich Mateschitz, Red Bull
MONTMELO, SPAIN - MAY 13: Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko talks with Dietrich Mateschitz, Red Bull owner before the Spanish Formula One Grand Prix at Circuit de Catalunya on May 13, 2018 in Montmelo, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Több szempontból is árulkodó interjút adott a Red Bull tulajdonában levő Speedweeknek Helmut Marko, az energiaitalosok motorsport-tanácsadója. A 77 esztendős szakember részleteket árult el a Honda kiszállásával kapcsolatban, szavai pedig sokat sejtetőek a Red Bull Forma-1-es jövőjét illetően is.

Miután a Honda bejelentette, hogy 2021 végén kiszáll a sportágból, a Red Bullnak mindkét csapata részére új motorszállító után kell néznie. Papíron három lehetőség áll a bikások előtt: visszamennek a Renault-hoz, meggyőznek egy, a Forma-1-ben jelenleg nem szereplő gyártót a beszállásról, vagy házon belül saját motort készítenek. Ezen kívül a Mercedes és a Ferrari erőforrását sem lehet teljesen kizárni, de mivel előbbi jelenleg összesen négy, utóbbi pedig három csapatot lát el, erre van a legkisebb esély.

Ami biztos: a Red Bull 2021-ben megy utoljára Honda-motorral Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Dan Mullan

Miután nekiszegezték a kérdést, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója kétszer sem adott konkrét választ azzal kapcsolatban, hogy mik a terveik. „Minden lehetőséget megvizsgálunk, végül pedig a Red Bull eldönti, hogy mihez kezd. Ismétlem, minden lehetőséget számításba fogunk venni, előállunk egy koncepcióval, aztán döntést hozunk."

Arra a kérdésre azonban már elárult egy érdekes részletet, hogy saját motor kifejlesztésével számolnak-e.

– felelte, majd azt is elmondta, hogy a stratégiai kérdésekből kimaradó csapatfőnök Christian Horner nem, ő és a Red Bull-vezér Dietrich Mateschitz viszont már „régóta, az idei szezon során" tudta, hogy a Honda távozni fog.

Kérdésre Marko elmondta, hogy mindez azt jelenti, hogy már egy ideje dolgoznak a megoldáson és nem most, a Honda bejelentése után kezdenek el foglalkozni az üggyel.

Horner (j) nem, Marko azonban régóta tudott a Honda távozásáról Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A másik érdekes válasz a Red Bull Forma-1-es szerepvállalása kapcsán érkezett a tanácsadótól,

aki nem cáfolta egyértelműen, hogy 2021 végén akár ki is szállhatnak, ha nem találnak megfelelő motort.

„Minden szezon végén kiléphetünk a Concorde-szerződésből, mivel minden év végén van erre lehetőség. Ugyanakkor nem ez a szándékunk. Most rendezzük a dolgokat, és amikor a rendelkezésünkre állnak a tények, Mr. Mateschitz döntést fog hozni."

Marko annyit még elmondott, hogy az idei év végére szeretnék eldönteni, hogy milyen irányba indulnak el.