Red Bull: Az idei Mercedes a legjobb, de kezdenek elkényelmesedni

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Red Bull, Max Verstappen, Orosz Nagydíj
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 27: Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on track during the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 27, 2020 in Sochi, Russia. (Photo by Yuri Kochetkov - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke méltatta az idei pontversenyt vezető Mercedes-csapat autóját, de úgy véli, ha a saját fejlesztéseik hatékonyabbak lennének, verhető lenne az ellenfél.

Az Orosz Nagydíj után is őrzi a Mercedes a szinte hibátlan idei mérlegét, Valtteri Bottas győzelme azt jelentette, hogy az első 10 futam során mindössze a 70. évforduló Nagydíján nem a világbajnoki címvédő valamelyik autója haladt át elsőként a célvonalon. A második silverstone-i futamot Max Verstappen nyerte a Red Bull színeiben, ő Szocsiban is 2. lett, de nem tudott támadni a győzelemért.

A Mercedes nyert, de a sikerük nem volt makulátlan Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Yuri Kochetkov

A hétvége előtt a holland pilóta leszögezte, hogy nincs esélye az idei világbajnokság megnyerésére, és a leintés után is azt mondta, Lewis Hamilton büntetése nélkül mindkét Mercedestől vereséget szenvedett volna.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is elismerte, hogy a világbajnoki címvédő idén is nagyon kemény ellenfél.

„Az autónk minden részén fejlesztenünk kell, a Hondával közösen az egész csapatunk erre összpontosít, úgyhogy nem csak egy terület van. A Mercedes nagyon jó munkát végzett az idén, az elmúlt hat-hét év során talán a mostani a leginkább kiforrott és a legsokoldalúbb autójuk. Nagyon magasra tették a lécet, de nekünk is erre kell törekednünk.”

Noha a Mercedes egyik autója szinte mindig győz, gyakran hiba csúszik a számításaikba, és a másikkal valami probléma merül fel. Ez legtöbbször Bottast sújtja, de Monzában Hamiltont is behívták kereket cserélni, amikor zárva volt a bokszutca, és a szabálytalanul elvégzett rajtgyakorlatok miatt elvesztették a győzelmet Szocsiban is. Horner szerint az ilyen bakik révén sebezhető az ellenfél.

A Red Bull nem elég gyors ahhoz, hogy profitálhassanak a Mercedes hibáiból Forrás: AFP/Getty Images/Kirill Kudryavtsev

„Ezért lenne nagyon fontos, hogy legyen egy autónk, ami a kihívójuk lehet, mert operatív szempontból a mi csapatunk nagyon erős – nyilatkozta Horner az Orosz Nagydíj után. – Ezt a leggyorsabb kerékcserékkel ismét bizonyítottuk. A rekordot nem döntöttük meg, de nagyon közel kerültünk hozzá, a leggyorsabb volt, amit mi, magunknak mértünk. Az én órám 1,8 másodpercet mutatott.”

A csapatfőnök kijelentette, ők csak a saját teljesítményük javításán dolgozhatnak, és elismerte, hogy bizonyos szempontból egyszerűbb üldözőnek lenni. „Néha becsúszhat az elkényelmesedés, amikor az ember ilyen sokáig tarol” – jegyezte meg.